Haku

Bernhard Åströmin elämää 1900-luvun alun Suomessa

Aineistopaketin koonnut: Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS)

Svenska litteratursällskapet on koonnut tämän aineistopaketin, jonka avulla pääset tutustumaan historiaan yhden ihmisen ja perheen elämän kautta. Eläinlääkäri ja innokas amatöörivalokuvaaja Bernhard Åström tallensi arkisia tapahtumia filmille läpi elämänsä, ja kuvien kautta aukenee ikkuna myös Suomen historiaan laajemmassa mittakaavassa. Muun muassa maaseudun muuttuminen, Suomen sisällissota, suojeluskunnat ja kieltolaki näkyvät näissä kuvissa yhden ihmisen dokumentoimana.

Käytä siis aineistopaketin valokuvia elävöittämään historian oppitunteja ja seuraa Bernhard Åströmin elämää aina vuosisadan alusta 1930-luvulle saakka!

Bernhard Åströmin kokoelma käsittää yli 2000 digitoitua kuvaa, josta tähän aineistopakettiin on valikoitu 42 mielenkiintoista otosta. Löydät lisää valokuvia siirtymällä kokoelmaan Finna.fi:ssä.

Bernhard Åström, eläinlääkäri ja amatöörivalokuvaaja

Bernhard Åström (1884-1959) kouluttautui eläinlääkäriksi Hannoverissa 1900-luvun alkupuolella ja asettui asumaan Kirkkonummelle, jossa hän toimi kunnaneläinlääkärinä. Åström oli jo nuoresta pitäen kiinnostunut valokuvauksesta ja kuului mm. Fotografiamatörklubben i Helsingfors-yhdistykseen (sittemmin Amatörfotografklubben i Helsingfors) ja oli myös yhdistyksen kunniajäsen. Hänellä oli aina mukanaan kamera.

Bernhard Åström meni vuonna 1912 naimisiin Wally (Walborg) Lindebergin kanssa, ja perhe asui Kirkkonummen Masalassa. Perheeseen kuului myös kolme lasta. Nuorena eläinlääkärinä Åströmillä oli tapana ajaa maatilakäynneilleen moottoripyörällä (merkkinä Wanderer). Bernhard Åström oli erittäin kiinnostunut autoista, ja hän sekä osallistui autokilpailuihin, että järjesti niitä. Hän oli myös Suomen Autoklubin jäsen. Elinaikanaan Bernhard Åström omisti yli 20 autoa.

Bernhard Åström oli kiinnostunut monista asioista, ja se näkyy myös hänen valokuvissaan. Perheen ja autojen lisäksi häntä kiinnosti mm. metsästys ja kalastus, hevoset ja koirat, fasaanien kasvatus ja puutarhaviljely. Myös juhlia ja retkiä järjestettiin suvun ja ystävien kesken.

Helmikuussa vuonna 1918, sisällissodan aikana, Bernhard Åström jäi punaisten vangiksi. Hänet vapautettiin huhtikuussa samana vuonna. Sisällissodan jälkeen Åström liittyi ulaaneihin, suojeluskunnan ratsuväkeen, ja osallistui moniin sotaharjoituksiin. Myöhemmin sodan aikaan 1939-1940 hän perusti hevossairaalat sekä Ruukkiin Pohjanmaalle, että jatkosodan aikana Hämeenlinnan Aulangolle.

Bernhard Åström on itse mukana monissa valokuvissaan. Hän käytti usein itselaukaisijaa tai sitten antoi lastensa ottaa kuvan.

Bernhard Åström jatkoi eläinlääkärinä sekä valokuvasi läpi koko elämänsä.

Lähde: "Livet genom en lins. Fotografier av Bernhard Åström" (Meddelanden från Folkkultursarkivet nr 15, Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland) 1994, nyutgåva 2015. Redaktörer Helena Jerman, Janne Rentola och Marika Rosenström.

Yläkoulu: historia
Lukio: historia

Tavoite ja sisältöalue

Yläkoulu
Oppiaineiden sisältöalueet:

  • Historia: S1 teollisuusyhteiskunnan synty ja kehitys, S2 Ihmiset muuttavat maailmaa, S3 Suomea luodaan, rakennetaan ja puolustetaan

Lukio
Moduulit:

  • Historia: HI1 Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa, HI3 Itsenäisen Suomen historia

Tavoite: Aineiston avulla opiskelija voi seurata yhden perheen elämää 30 vuoden ajanjaksolta ja oppia, miten erilaiset historialliset tapahtumat vaikuttivat heidän elämäänsä. Lisäksi historiallinen empatia kehittyy, kun opiskelija pääsee tutustumaan itsenäisyydestä haaveilevan ja myöhemmin itsenäisen Suomen tapahtumiin yhden perheen kautta.

Pohdittavaa oppitunneille
  • Tutki valokuvia. Mitä saat selville Bernhardista ja hänen perheestään valokuvien perusteella? Lue lisää Bernhardista vasta sen jälkeen, kun olet tutkinut ja analysoinut valokuvia.
  • Tutki, miten erilaiset historialliset tapahtumat (esimerkiksi Suomen sisällissota, suojeluskuntatoiminta, kieltolaki, teollistuminen) näkyivät Bernhardin elämässä valokuvien perusteella.
  • Miten Bernhard perheineen vietti vapaa-aikaa 1900-luvun alun Suomessa?
  • Pohdi, mikä on mahdollisesti ollut kuvaamisen motiivi Bernhard Åströmillä. Pohdi myös, kenelle valokuvat on tarkoitettu kuvanottohetkellä, entäpä nyt?

Bernhard Åström (vas.) tuntemattoman miehen seurassa.


Bernhard Åström nuorena eläinlääkärinä ensimmäisellä työpaikallaan Helsingissä (luultavasti).


”Tutkielma pimeässä”. Bernhard Åströmin omakuva.


Juhlat Åströmeillä. (Huonekalut ja lasit ovat vielä perheen hallussa 1988.) Huom. Irtokalvosin!


Eläinlääkäri (Bernhard Åström) työssään. Lehmää leikataan – syynä luultavasti tyrä.


Bernhard Åström purjehiihtää.


Bernhard Åström ja Wanderer – nuoren eläinlääkärin ensimmäisten vuosien kulkuneuvo. Taka-alalla Kirkkonummen hautausmaa.


”Automobiili-pölyä”. Auto ohittaa hevoskärryt hiekkatiellä.


Lapset tekevät tuttavuutta hevosen kanssa.


Koira pentuineen ruokakupilla.


Nainen ja lehmä.


Pöllönpoikasia.


”Kaivattu” (Bernhard Åströmin teksti). Alma Sundström vie Pickalassa ruokaa porsaalle.


Ampumaharjoitukset.


Bernhard Åström ja metsästyssaalis.


Metsästysseurue metsästysmajassa Inkoossa. Seinällä olevassa kyltissä kerrotaan majan säännöt.


Leiritulilla. Bernhard (oik.), Wally, Karin ja Torsten Åström tulenkajossa.


Perhe Åströmin punainen huvila Kirkkonummen Masalassa.


Tuore kihlapari Wally Lindeberg ja Bernhard Åström kielojen keskellä. Lappträsk, Siuntio 1912.


Wally ja Bernhard Åström Pickalan parvekkeella 14.8.1912


Wally ja Bernhard Åströmin häämatkalta. Wally Åström ystävättärineen autossa (luultavasti Cadillac, vuosimallia 1910?) Tukholman stadionin ulkopuolella.


Wally Åström vanhimman poikansa Börjen kanssa synnytyslaitoksella Helsingissä. Boijen sairaala. Börje Åström, s. 20.9.1913.


Bernhard kulki monen vuoden ajan eläinlääkärikäynneille Wanderer-moottoripyörällään. Kuvassa Börje, 1 v. Wandererin satulassa.


Bernhard Åström ruokkii fasaanikukkoa.


Lähdössä autoretkelle. Autot oli ”vuokrattu” todennäköisesti maanviljelijä Saloviukselta. Vasemmalta Selma Lindeberg, Martha Platonoff, Karin Lindeberg, Alma Lindeberg, Märta Lindeberg, Gösta Lindeberg ratin takana. Kuljettaja juo kahvia. Auto luultavasti Opel Touring 1912-1914, Saksa.


Bernhard Åström poikiensa Börjen ja Olofin kanssa.


Olof ja Börje Åström ison hauen kanssa.


”Masalan tuotteita”. Wally Åström ja pojat suurien kurpitsoiden kanssa. Bernhard Åström pitelee jättikokoista auringonkukkaa. Tomaatit kypsyvät. (Katso kuva 1555:160.)


Bernhard Åström äskettäin vapaussodasta ja vankeudesta kotiin palanneena. (Ainoa kerta, jolloin hänellä oli parta.)


Bernhard ja Wally Åström Börjen ja Olofin kanssa. Bernhardilla on parta kevään 1918 vankeuden jälkeen.


Olof, Bernhard och Börje Åström sekä kamera Masalassa 1919. ”Peilikuva”.


Olof ja Börje sekä Gunnel Åström, 6 kk, kärryissä.


Bernhard Åström hevosen selässä. Kirkkonummen ulaanit (suojeluskunta). Hevonen oli nimeltään Adalbert.
Ulaani oli puolalaista alkuperää oleva kevyen ratsuväen yksikkötyyppi, jonka pääasiallisena hyökkäysaseena oli ratsuväen keihäs ja toissijaisena aseena kevyen ratsuväen sapeli.


Kirkkonummen ulaanit (suojeluskunta) sotaharjoituksessa Hangossa. Bernhard Åström seisoo lähimpänä kameraa.
Ulaani oli puolalaista alkuperää oleva kevyen ratsuväen yksikkötyyppi, jonka pääasiallisena hyökkäysaseena oli ratsuväen keihäs ja toissijaisena aseena kevyen ratsuväen sapeli.


Autokilpailut (auto luultavasti Willys-Knight 2D Roadster, vuosimallia 1927, USA).


Bernhard Åström luistimilla auton vieressä (luultavasti Chrysler Touring, USA), jonka hän on ajanut jäälle. Auton kuomu on nostettu.


Bernhard Åström sivuvaunullisessa Harley Davidsonissaan.


Kaksi herraa (sotilaita) ja kuski autossa (luultavasti Rolls-Royce Touring, Iso-Britannia, rekisterinumero SA 3), jossa äänitorvi auton ulkopuolella.


”Viinaa, vauhtia, ympäri, miehet ja välineet rikki” (Bernhard Åströmin teksti). Bernhardilla oli poliisin valtuudet ja hän auttoi poliisia ottamaan kiinni useita viinansalakuljettajia. Hänellä oli poliisin rintamerkki takkinsa sisäpuolella. – 20-luvun lopulla elettiin erittäin jännittäviä aikoja. Kuvassa tohtori Biaudet on tullut paikalle ja laastaroinut yhden ”epäonnen linnun”. Auto luultavasti taksi, Citroen, rekisterinumero A 1812.


Tiskivesi on kylmää. Bernhard Åström ja Hjördis Lindén.


Bernhard Åström on vaihtanut öljyt ”Makalösa” (suom. Verraton)-autoonsa (Peerless, luultavasti 4D Sedan, USA), sillä aikaa kun matkaseuralaiset ovat nukkuneet autossa. Kuva matkalta Petsamoon.