Haku

Neuvoja kirjautumiseen

Finna.fi-palvelussa voit löytää ja käyttää aineistoja. Voit käyttää palvelua, vaikka et kirjautuisi sisään palveluun. Kirjautuminen tuo kuitenkin enemmän mahdollisuuksia Finnan käyttöön. Jos kirjaudut palveluun, voit tehdä seuraavia asioita:

 • tarkastella omia tietojasi
 • varata ja uusia lainojasi
 • luoda suosikkilistoja
 • tallentaa hakuja
 • asettaa uutuusvahteja hauille
 • kommentoida aineistoja

Voit käyttää Finnaa monipuolisemmin, jos luot palveluun oman käyttäjätunnuksen. Sinulla on kolme eri vaihtoehtoa kirjautua palveluun

Huomioi, että eri kirjautumistavoilla luodut käyttäjätilit ovat erillisiä toisistaan. Esimerkiksi Finna-tunnuksella luodut suosikkilistat eivät ole käytettävissä toisessa tilissä. Voit kuitenkin siirtää suosikkilistoja ja tallennettuja hakuja tililtä toiselle. Katso ohjeet suosikkilistojen talteenotosta.

Finna-tunnuksella kirjautuminen

Finna-tunnuksen voivat luoda kaikki käyttäjät.

Näin luot uuden Finna-tunnuksen:

 1. Kirjaudu omaan tiliin valitsemalla ylävalikosta Kirjaudu.
 2. Valitse kirjautumisikkunan alaosasta Luo uusi Finna-tunnus.
 3. Täytä lomakkeeseen sähköpostiosoite, toivottu käyttäjänimi ja salasana. Jos käyttäjänimi on jo käytössä, sinun täytyy valita toinen. Kun olet täyttänyt lomakkeen, klikkaa Lähetä.

  Vinkki! Voit laittaa käyttäjänimeksi esimerkiksi sähköpostiosoitteesi, jolloin se on helppo muistaa.

 4. Saat ohjeet sähköpostiosoitteen vahvistamiseksi sähköpostiisi, jonka olet ilmoittanut käyttäjätunnuksellesi. Tarkistathan sähköpostisi roskapostikansion, jos viestin saapumisessa kestää.
 5. Uusi Finna-tunnuksesi on valmis, kun olet vahvistanut sähköpostiosoitteesi. Voit nyt kirjautua palveluun. Löydät oman tilin, kun klikkaat sivun yläpalkista käyttäjänimeäsi.

Onko sinulla jo Finna-tunnus?

Jos sinulla on jo oma Finna-tunnus, voit kirjautua palveluun sen avulla.

 1. Kirjaudu omaan tiliisi valitsemalla ylävalikosta Kirjaudu.
 2. Kirjoita Finna-tunnuksesi ja salasanasi. Valitse sitten Kirjaudu.
 3. Nyt olet kirjautunut palveluun ja voit käyttää sitä. Löydät oman tilisi klikkaamalla sivun yläpalkista käyttäjänimeäsi.

Oletko unohtanut Finna-tunnuksesi salasanan?

Jos olet unohtanut käyttäjätunnuksesi salasanan, voit vaihtaa sen tilalle uuden.

 1. Avaa kirjautumisikkuna ja klikkaa Unohditko salasanasi?
 2. Linkistä pääset lomakkeelle, jonne voit kirjoittaa Finna-tunnuksesi käyttäjätunnuksen tai sähköpostiosoitteen. Valitse sen jälkeen Palauta salasana.
 3. Saat ohjeet salasanan palauttamiseen sähköpostiisi, jonka olet ilmoittanut käyttäjätunnuksellesi. Tarkistathan sähköpostisi roskapostikansion, jos viestin saapumisessa kestää.

Korkeakoulun HAKA-tunnuksella kirjautuminen

Korkeakoulun HAKA-tunnus on tarkoitettu opiskelijoille ja korkeakoulun henkilökunnalle.

Näin kirjaudut palveluun HAKA-tunnuksella:

 1. Kirjaudu omaan tiliin valitsemalla ylävalikosta Kirjaudu. Valitse lomakkeen ylävalikosta Korkeakoulun HAKA-tunnuksella.
 2. Klikkaa Haka Login. Kirjautumisikkuna vie sinut oman korkeakoulusi kirjautumissivulle. Täytä lomake, ja palaat takaisin Finna.fi-sivulle kirjautuneena käyttäjänä.
 3. Joissakin korkeakouluissa on mahdollista liittää tunnukseen myös oman korkeakoulun kirjastokortti. Katso ohje kirjastokortin liittämiseen.

Kirjastokortilla kirjautuminen

Voit kirjautua omaan tiliisi kirjastokortilla, jos kirjastosi on mukana Finnassa.

Näin kirjaudut palveluun kirjastokortilla:

 1. Kirjaudu omaan tiliin valitsemalla ylävalikosta Kirjaudu. Valitse lomakkeen ylävalikosta Kirjastokortilla.
 2. Valitse kirjastosi valikosta.

  Huomio! Jos et löydä kirjastoasi valikosta, et voi kirjautua sisään kirjastokortillasi. Valitse tällöin toinen kirjautumistapa.

 3. Kirjoita seuraavaksi käyttäjätunnus tai viivakoodi. Viivakoodi on numero, jonka löydät kirjastokortistasi. Kirjoita kirjastokorttisi salasana tai PIN-koodi. Valitse sen jälkeen Kirjaudu.
 4. Olet kirjautunut sisään ja voit alkaa etsiä kiinnostavia aineistoja.
 5. Kirjautumisen yhteydessä tiliisi liitetään kyseinen kirjastokortti, jolloin saat käyttöösi kirjaston palveluja. Voit liittää tiliisi useita kirjastokortteja, jos haluat.

Oletko unohtanut kirjastokorttisi salasanan tai PIN-koodin?

Ota yhteyttä omaan kirjastoosi, jos et tiedä tai olet unohtanut käyttäjätunnuksesi tai salasanasi/PIN-koodisi. Korkeakoulujen kirjastoissa salasana on aina oma sukunimi, jos käyttäjä ei ole asettanut PIN-koodia aiemmin.