Haku

Oman tilin hallinta

Kun olet kirjautunut palveluun, voit tarkastella oman tilisi tietoja. Klikkaa käyttäjänimeäsi sivun yläpalkista.

Oma tili -näkymässä voit

 • tarkastella ja muuttaa omia tietojasi
 • tutkia omia hakujasi ja suosikkilistoja
 • liittää tiliisi kirjastokortteja
 • varata ja uusia lainojasi
 • tarkastella maksuja.

Omat tiedot

Omat tiedot -sivulla voit tarkastella ja muokata Finna-tilin asetuksia, sekä tiliin liitettyjen kirjastokorttien tietoja. Sivulla voit myös tallentaa suosikkilistasi omalle koneellesi ja poistaa Finna-tilisi.

Finna-tilin asetukset

Asetuksissa voit vaihtaa käyttäjätunnuksesi salasanaa ja sähköpostiosoitetta. Voit määrittää nimimerkin, joka näkyy, kun kommentoit aineistoja.

Saat sähköpostisoitteeseesi muistutuksia uutuusvahdilta. Voit myös lähettää sähköpostiisi hakutuloslistan hauistasi. Jos unohdat käyttäjätunnuksesi tai salasanasi, voit palauttaa ne sähköpostin kautta.

Käyttäjätilin poistaminen

Jos haluat poistaa käyttäjätilisi, valitse Poista tili Omat tiedot -sivun alalaidasta.

Kun olet poistanut tilin, et saa enää muistutuksia aineistojen eräpäivistä tai ilmoituksia uutuusvahdilta. Et pääse enää katsomaan tallennettuja hakuja tai suosikkilistojasi, koska myös ne poistetaan. Sinun on kuitenkin mahdollista ottaa suosikkilistat talteen ennen tilin poistoa.

Huomioi, että tilin poistamisen jälkeen kommenttisi ja arvostelusi jäävät palveluun anonyymeinä, eli ne näkyvät ilman nimeäsi. Sinun täytyy poistaa kommentit ennen tilin poistoa.

Suosikkilistojen ja tallennettujen hakujen talteenotto

Ennen tilin poistoa tai tilin vaihdon yhteydessä haluat ehkä ottaa talteen suosikkilistasi ja tallennetut haut. Tämä onnistuu Finna-tilin asetuksista kohdasta Omien tietojen tuonti ja lataus.

Näin otat talteen suosikkilistasi:

 1. Mene kirjautuneena käyttäjänä kohtaan Omat tiedot.
 2. Valitse Lataa suosikit ja haut tiedostona, kun haluat kopioida suosikkilistasi ja tallennetut haut omalle koneellesi. Tiedosto latautuu koneellesi .json-muodossa.
 3. Tiedosto on ladattu koneellesi.

Näin tuot tiliisi toisen tilin suosikkilistoja ja hakuja:

 1. Klikkaa Tuo suosikit ja haut tiedostosta, kun tuot käyttäjätilillesi toisen tilin suosikkilistoja ja hakuja.
 2. Valitse koneeltasi aiemmin lataamasi .json-tiedosto ja paina Lisää suosikit ja haut.

Tallennetut haut, hakuhistoria ja uutuusvahti

Tallennetut haut ja hakuhistoria

Kirjautuneena käyttäjänä näet hakuhistoriasi Tallennetut haut -sivulla. Voit tallentaa viimeisimmät hakusi muistiin Tallenna?-painikkeella, jolloin pääset hakuun helposti seuraavalla kerralla.

Sinun on mahdollista tallentaa hakusi myös suoraan hakutulossivulla.

Uutuusvahti

Uutuusvahti kertoo sinulle, kun tallentamaasi hakua vastaavaa aineistoa tulee löydettäväksi lisää. Voit asettaa uutuusvahdin tallentamillesi hauille viikoittain tai päivittäin. Ilmoitukset tulevat sähköpostiisi. Määritä uutuusvahdin sähköpostiosoite Finna-tilin asetuksissa.

Suosikit

Suosikit-sivulla näet kaikki suosikkilistasi ja voit muokata tai poistaa niitä. Katso tarkemmat ohjeet suosikkilistojen tekoon ja hallintaan Suosikkilistat-ohjeesta.

Kirjastokortit

Sinun on mahdollista liittää käyttäjätiliisi kirjastokortti, jos kirjastosi on mukana Finnassa ja mahdollistanut kirjastokortin liittämisen Finna-tiliin.

Kortin liittämisen jälkeen saat käyttöösi kirjaston palveluja, kuten mahdollisuuden varata ja uusia lainoja. Käyttäjätiliin voi lisätä useita kirjastokortteja, jos olet asiakkaana useammassa kirjastossa.

Huomioi, että kaikki kirjastot eivät ole mahdollistaneet kirjastokortin liittämistä Finna-tiliin.

Näin lisäät kirjastokortin:

 1. Mene kirjautuneena käyttäjänä Omaan tiliin klikkaamalla yläpalkista käyttäjänimeäsi. Valitse Kirjastokortit ja Liitä kirjastokortti/rinnakkaiskortti.
 2. Etsi ensin oma kirjastosi Kirjasto-valikosta.
  Huomio! Jos et löydä kirjaston nimeä valikosta, et voi liittää kirjastokorttia tilillesi.
 3. Täytä lomakkeelle kirjastokorttisi Käyttäjätunnus/viivakoodi. Viivakoodi on numero, jonka löydät kirjastokortistasi. Kirjoita kirjastokorttisi salasana tai PIN-koodi.
  Huomio! Ota yhteyttä omaan kirjastoosi, jos et tiedä tai olet unohtanut käyttäjätunnuksesi tai salasanasi/PIN-koodisi. Korkeakoulujen kirjastoissa salasana on aina oma sukunimi, jos käyttäjä ei ole asettanut PIN-koodia aiemmin.
 4. Jos haluat, voit nimetä kirjastokorttisi, jotta erotat sen helpommin. Klikkaa lopuksi Tallenna. Voit lisätä toisen kirjastokortin samalla ohjeella.

Kirjastokortin asetukset

Omat tiedot -sivulla näet kirjaskortin asetukset. Voit esimerkiksi tarkastella kirjaston ylläpitämiä henkilötietoja.

PIN-koodin vaihtaminen

Pääset vaihtamaan PIN-koodisi Omat tiedot -sivulla. Jos muutat PIN-koodin, sinulle tulee uusi PIN-koodi sekä Finna-tilillesi että kirjastosi lainausautomaatille.

Lainat

Sivulla voit tarkastella lainojasi ja uusia lainojasi, kun olet ensin liittänyt kirjastokortin tiliisi.

Varaukset

Sivulla näet aineiston, jonka olet varannut. Voit myös peruuttaa varauksiasi.

Maksut

Näet, onko sinulla maksamattomia maksuja tililläsi ja mistä ne ovat kertyneet.

Sivulla voit maksaa kertyneitä maksuja, jos kirjastosi on mahdollistanut verkkomaksamisen Finna.fi-sivustolla.