Sökning

Hantera ditt konto

Efter att du loggat in kan du se uppgifterna på ditt eget konto genom att klicka på ditt användarnamn uppe på sidan.

I vyn Mitt konto kan du

 • kontrollera och ändra dina egna uppgifter
 • se dina egna sökningar och listor med favoriter
 • ansluta bibliotekskort till ditt konto
 • reservera och förnya dina lån
 • se avgifter.

Min profil

I fliken Min profil kan du kontrollera och anpassa inställningarna för ditt Finna-konto. Du kan även spara dina favoritlistor på din egen dator och radera ditt Finna-konto.

Inställningar för Finna-kontot

I inställningarna kan du byta lösenordet för ditt konto eller din e-postadress och skapa en signatur som är synlig för andra då du kommenterar material.

Till din e-postadress får du påminnelser från nyhetsbevakningen. Du kan skicka listor med sökresultat till din e-postadress och adressen används för att återställa lösenordet för ditt konto vid behov.

Radera användarkonto

Du kan radera ditt användarkonto genom att välja Radera kontot nere i fliken Min profil.

Efter valet raderas sparade sökningar och favoritlistor samt eventuella förfallodagspåminnelser och nyhetsbevakningen stängs av.

Observera att dina kommentarer och recensioner sparas i tjänsten som anonyma efter att du raderat kontot. Om du även vill radera dessa måste du göra det manuellt före du raderar kontot.

Spara listor med favoriter och sparade sökningar

Före du raderar kontot eller byter konto vill du kanske ta till vara dina listor med favoriter och sparade sökningar. Det här kan du göra i inställningarna för Finna-kontot genom att klicka på Importera och exportera min data.

Så här sparar du dina favoritlistor:

 1. Logga in och klicka på Min profil.
 2. Välj Ladda ner favoriter och sparade sökningar om du vill kopiera dina listor med favoriter och sparade sökningar på din egen dator. Filen sparas på din dator som en .json-fil.
 3. Filen har sparats på din dator.

Så här importerar du sökningar och listor med favoriter från ett annat konto till ditt konto:

 1. När du importerar favoritlistor och sökningar till ditt användarkonto från ett annat konto ska du klicka på Importera favoriter och sökningar från fil.
 2. Välj efter detta .json-filen som sparats på din dator och klicka på Importera favoriter och sökningar.

Sparade sökningar, sökhistorik och nyhetsbevakning

Sparade sökningar och sökhistorik

Som inloggad användare ser du din sökhistorik i fliken Sparade sökningar. Du kan spara dina senaste sökningar genom att klicka på Spara och lätt fortsätta söka nästa gång du använder tjänsten.

Du kan även spara dina sökningar direkt på sidan med sökresultat.

Nyhetsbevakning

Nyhetsbevakningen informerar dig när mer material blir tillgängligt som motsvarar en sparad sökning. Du kan beställa nyhetsbevakning för sparade sökningar och få meddelanden om nyheter antingen varje vecka eller varje dag. Meddelandena skickas till din e-post. Ange e-postadressen för nyhetsbevakningen i inställningarna för Finna-konto.

Favoriter

I fliken Favoriter ser du alla dina listor med favoriter och kan redigera eller radera dem. Närmare anvisningar för att skapa och hantera listor med favoriter finns i anvisningen Favoritlistor.

Bibliotekskort

Du kan ansluta ett bibliotekskort till ditt användarkonto om ditt bibliotek är medlem i Finna och har gjort det möjligt att ansluta bibliotekskortet till Finna-kontot.

Efter att du lagt till kortet får du tillgång till bibliotekets tjänster, såsom möjligheten att reservera och förnya lån. Det är möjligt att lägga till flera bibliotekskort till användarkontot om du är kund hos flera bibliotek.

Notera att alla bibliotek som deltar i Finna-samarbetet inte har gjort det möjligt att ansluta bibliotekskort till Finna-kontot.

Så här lägger du till ett bibliotekskort:

 1. Logga in på ditt eget konto genom att klicka på ditt användarnamn uppe på sidan. Välj fliken Bibliotekskort och Anslut bibliotekskort/parallellkort.
 2. Börja med att hitta ditt eget bibliotek i rullgardinsmenyn Bibliotek.
  Obs! Om du inte hittar bibliotekets namn i rullgardinsmenyn har biblioteket inte möjliggjort kundfunktioner i Finna.fi. I detta fall är det inte möjligt att ansluta bibliotekskortet till kontot.
 3. Fyll i användarnamnet för ditt bibliotekskort/streckkoden (bibliotekskortets nummer) och ditt lösenord/din pinkod.
  Obs! Om du inte vet eller har glömt ditt användarnamn eller ditt lösenord/din pinkod ska du ta kontakt med ditt eget bibliotek. Vid högskolebiblioteken är ditt lösenord ditt eget efternamn, om du inte tidigare har skapat en egen pinkod.
 4. Om du vill kan du namnge ditt bibliotekskort för att hitta det lättare. Avsluta med att klicka på Spara. Du kan lägga till flera bibliotekskort på samma sätt.

Bibliotekskortets inställningar

I fliken Min profil ser du inställningarna för bibliotekskortet. Du kan exempelvis kontrollera personuppgifter som administreras av biblioteket.

Byte av pinkod

Du kan byta din pinkod i fliken Min profil. Notera att bytet av pinkod även innebär att koden som används för att logga in i Finna byts ut samt pinkoden som används vid låneautomaten i ditt eget bibliotek.

Lån

I fliken kan du se dina lån och förnya lånat material efter att du har anslutit bibliotekskortet till ditt konto.

Reservationer

Du ser reserverat material. Du kan även ångra dina reservationer.

Avgifter

Du ser obetalda avgifter på ditt konto och vilket material avgifterna gäller.

I fliken kan du betala avgifterna om ditt bibliotek har möjliggjort online-betalning på Finna.fi.