Haku

Varaukset kirjastojen aineistoihin

Finna.fi-hakupalvelussa on mukana kymmenittäin kotimaisia kirjastoja, joiden aineistoihin sinulla on mahdollisuus tehdä varauksia.

Voit tehdä varauksia kirjaston aineistoihin, jos

 • kirjasto on mahdollistanut varausten tekemisen Finna.fi:ssä,
 • olet kirjautunut omalle tilillesi ja
 • olet liittänyt kyseisen kirjaston kirjastokortin tiliisi.

Katso ohje kirjastokortin liittämiseen.

Varauksen tekeminen

Varauksen tekeminen on helppoa. Huomioithan, että jotkut kirjastot voivat periä maksun varauksen tekemisestä tai varauksen noutamatta jättämisestä. Myös esimerkiksi kirjastokimppojen seutuvarauksista saatetaan periä maksu. Tarkempia tietoja, kuten esimerkiksi maksun suuruuden, saat katsomalla lisätietoja omasta kirjastostasi Aineiston tarjoajat -sivulta tai ottamalla yhteyttä omaan kirjastoosi.

 1. Kirjaudu tilillesi. Katso tarvittaessa ohjeet kirjautumiseen.
 2. Liitä kirjastokortti tiliisi, jos et ole jo liittänyt.
 3. Tee tiedonhaku. Katso tarvittaessa vinkit hakemiseen.
 4. Kun olet löytänyt varattavan aineiston, voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä aineiston sivulle.

Varaus suoraan hakutuloksista

 1. Valitse alasvetovalikosta kirjasto, jonka kirjastokortti sinulla on liitettynä tiliisi. Huomio! Jos et löydä omaa kirjastoasi alasvetovalikosta, kirjastosi ei tarjoa nimenomaista aineistoa tai sen versiota Finna.fi:ssä.
 2. Klikkaa saatavuustietojen alapuolelta Varaa teos.
 3. Täytä avautuva lomake ja klikkaa Lähetä varauspyyntö.

Varaus aineiston sivulta

 1. Klikkaa aineiston otsikkoa hakutulossivulla.
 2. Valitse ensin Saatavuustiedoista löytyvästä alasvetovalikosta kirjasto, jonka aineistoon haluat tehdä varauksen. Huomio! Jos et löydä omaa kirjastoasi alasvetovalikosta, kirjastosi ei tarjoa nimenomaista aineistoa tai sen versiota Finna.fi:ssä.
 3. Tarkista, että sinulla on äsken valitsemasi kirjaston kirjastokortti valittuna. Jos sinulla on useampi kirjastokortti liitettynä tiliisi, voit vaihtaa valittua kirjastokorttia alasvetovalikosta.
 4. Klikkaa Varaa teos.
 5. Täytä avautuva lomake ja klikkaa Lähetä varauspyyntö.

Varaukset Oma tilissä

Pääset katsomaan ja hallinnoimaan varauksiasi Oma tilin kohdasta Varaukset. Huomioi! Kaikki kirjastot eivät ole mahdollistaneet varauksen perumista Finna.fi:ssä. Otathan tässä tapauksessa yhteyttä omaan kirjastoosi.