Usean kirjaston palveluissa katko. Tarkempia tietoja uutisessa.

Haku

Puolustusvoimien talvisodan valokuvia

Aineistopaketin koonnut: Sotamuseo

Sotahistorian opetukseen tarkoitettu aineisto on kerätty Sotamuseon SA-kuva-arkistosta. Arkisto käsittää n. 160 000 sodan ajan Puolustusvoimien rintamavalokuvaajien (TK-kuvaajat) ottamaa valokuvaa vuosien 1939–1945 välisenä aikana. Aineisto on jaettu kolmeksi aineistopaketiksi: talvisota, jatkosota ja Lapin sota. Tähän aineistopakettiin on koottu kuvia talvisodasta alkaen syksyn 1939 poliittisesta tilanteesta päättyen rauhaan vuonna 1940.

Talvisodan aikana kuvaustoimintaa ei ehditty organisoimaan tiedotuskomppanioissa (TK) yhtä järjestelmälliseksi kuin jatkosodan aikana. Tästä johtuen kuvista uupuu kuvatekstejä ja kuvaaja- ja paikkakuntatiedot ovat toisinaan vaillinaisia. Kuvaamisella oli kuitenkin selkeä tehtävä: niiden kautta välitettiin tunnelmia niin koti- kuin sotarintamalle aikakausi- ja sanomalehtijulkaisujen kautta.

Kuvia käytettäessä on hyvä pitää mielessä aineiston alkuperäinen tarkoitus. Kuvien kuvatekstit ovat valokuvaajien kirjoittamia alkuperäisiä selosteita ja niitä tulisi lukea ajan hengen tuotoksina. Teksteissä käytetään varsin värikästä kieltä ja joukossa voi olla myös halventavia sanavalintoja. Niin ikään on hyvä pitää mielessä se, että osa kuvista on lavastettu tai muutoin aseteltuja.

Kuva-aineistoa voi käyttää historian tapahtumien visualisointiin ja tuon ajanjakson elämään tutustumiseen. Valokuvat ovat myös oiva aineisto medialukutaidon opetukseen. Propagandatuotteina ne toimivat hyvänä esimerkkinä siitä, miten kuvallisella viestinnällä voidaan vaikuttaa mielialoihin ja mielipiteisiin.

Yläkoulu: historia
Lukio: historia

Tavoite ja sisältöalue

Yläkoulu

Oppiaineiden sisältöalueet:

  • Historia: S3 Suomea luodaan, rakennetaan ja puolustetaan, S4 Suurten sotien aika

Lukio

Oppiaineet ja kurssit:

  • Historia: HI3 Itsenäisen Suomen historia

Tavoite: Kuva-aineistoa voi käyttää historian tapahtumien visualisointiin ja tuon ajanjakson elämään tutustumiseen. Valokuvat ovat myös oiva aineisto medialukutaidon opetukseen. Propagandatuotteina ne toimivat hyvänä esimerkkinä siitä, miten kuvallisella viestinnällä voidaan vaikuttaa mielialoihin ja mielipiteisiin.

Pohdittavaa oppitunneille

Tutki aineistopaketin valokuvia kokonaisuutena ja pohdi millainen kuva talvisodasta sinulle välittyy. Perustele vastauksesi.

Pohdi aineistoja lähdekriittisesti esimerkiksi alla olevien kysymysten avulla.

  • Kuka valokuvat on ottanut?
  • Millaisia teemoja kuvissa esitetään?
  • Mitä ja keitä on päätetty kuvata (kenen historiaa valokuvat kuvaavat)?
  • Millainen kuva ihmisistä ja sodasta esitetään?
  • Mitä on jätetty kuvaamatta? Miksi?
  • Kenelle valokuvat on tarkoitettu?

Pohdi lopuksi, miten aineistopaketin tapa esitellä talvisotaa eroaa

  • aiemmasta käsityksestäsi
  • oppikirjan kuvauksesta.

Poliittien tilanne ja henkilöhahmoja. Kannaksen sotaharjoitukset 7. - 12.8.1939.


Poliittinen tilanne v. 1939 ja sodan johtohahmoja.


Liikekannallepano ja vapaaehtoiset linnoitustyöt ennen talvisodan syttymistä


Liikekannallepano ja vapaaehtoiset linnoitustyöt ennen talvisodan syttymistä

Näytetään 1 - 6 / 79

Oppimateriaaleja aiheesta

Miten aineistopaketin aineistoja voi hyödyntää oppimateriaalissa? Tutustu valmiisiin avoimiin oppimateriaaleihin ja käytä niitä oppitunnillasi!

Vinkkejä vastaavan aineiston hakemiseen

Kaipaatko lisää aineistoa talvisodan käsittelyyn Sotamuseon aineistoista? Etsi vastaavaa aineistoa Finna.fi-hakupalvelusta seuraavin keinoin:

Hakusana: Hae aineistopaketin aineistojen otsikoista löytyvillä hakusanoilla, esimerkiksi "ilmatorjunta" tai "lotta OR lotat".

Organisaatio: Valitse organisaatioksi Sotamuseo.

Parhaat rajaimet: Rajaa tuloksia valitsemalla Verkossa saatavilla olevaa aineistoa. Rajaa aineisto koskemaan talvisotaa valitsemalla Valmistusvuosi-valikosta itseäsi kiinnostavat vuodet.

Lisätietoja aineistoista: Mikäli kaipaat lisätietoja tietystä aineistosta, löydät sen www.sa-kuva.fi -palvelusta.