Sökning

Turvallisesti töissä

Turvallisesti töissä

Ämnen

Tämä aineistopaketti johdattelee tarkastelemaan työturvallisuutta eli työsuojelua. Aineistopaketti koostuu kuvista ja esinekuvista, jotka kertovat työn vaaranpaikoista, erilaisista suojavälineistä ja työturvallisuuden kehityksestä suomalaisessa työelämässä vuosikymmenten saatossa.

Työsuojelu tarkoittaa sellaista toimintaa, jolla pyritään vähentämään ja poistamaan työntekijöille työstä aiheutuvia vaaroja ja haittoja. Esimerkiksi rajoitteet työaikaan, työntekijöiden terveydestä huolehtiminen ja tapaturmien ennaltaehkäiseminen ovat kaikki työsuojelutoimenpiteitä. Työturvallisuus on nykyään kirjattu myös lakiin. Lain noudattamista valvoo Työsuojeluhallinto.

Sparad:

Mål:

Vahvistaa työelämätaitoja pohtimalla työturvallisuutta erilaisten aineistojen avulla. Miettiä omaa alaa koskevia työturvallisuuskäytäntöjä, työturvallisuusohjeita, toimintaympäristöjen turvallisuutta ja terveellisyyttä sekä oman ammatin riski- ja kuormittavuustekijöitä.

Yrkesutbildning

Gemensam examensdelar för yrkesutbildning
  • Kunnande om samhälle och arbetsliv
    • Delområden av gemensamma examensdelar för yrkesutbildning
      • Att verka i arbetslivet
      • Upprätthållande av arbetsförmågan och välbefinnandet
  1. Tutkikaa yhdessä kuvia ja niiden muistiinpanotekstejä. Millaisia työturvallisuuteen liittyviä välineitä, vaatteita ja suojavarusteita löydätte kuvista?
  2. Tutkikaa yhdessä kuvia ja niiden muistiinpanotekstejä. Millaisia puutteita tai ongelmakohtia työturvallisuuden sekä työntekijän henkisen ja/tai fyysisen terveyden kannalta huomaatte kuvista?
  3. Tutkikaa kuvia ja työturvallisuusjulisteita. Miettikää, millaisia riskejä tai vaaranpaikkoja opiskelemanne alan työtehtävissä on. Suunnitelkaa ja piirtäkää tai toteuttakaa muulla tavalla omat työturvallisuusjulisteet, jotka liittyvät opiskelemaanne alaan.
  4. Pohtikaa, millaisia riskejä opiskelemanne alan töissä on työntekijän fyysiselle terveydelle. Miettikää yhdessä, millaisia keinoja, suojavälineitä tai ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä näitä riskejä vastaan on?
  5. Pohtikaa, millaisia riskejä opiskelemanne alan töissä on työntekijän henkiselle hyvinvoinnille. Millä tavoin henkinen hyvinvointi mielestänne liittyy työturvallisuuteen? Miten esimerkiksi työssä jaksamiseen ja viihtymiseen voi vaikuttaa?
  6. Tutustukaa yhdessä työsuojeluun tarkemmin Työsuojeluhallinnon kotisivuilla

Suomessa työsuojelu alkoi 1900-luvun alussa. Silloin huomiota kiinnitettiin pitkiin työpäiviin ja tehdastyön vaarallisuuteen. Tarkoitus aluksi turvata erityisesti tehtaiden nais- ja lapsityöntekijöitä. Laki kahdeksan tunnin työpäivästä annettiin vuonna 1917. Työvarusteet saattoivat kuitenkin olla pitkään puutteellisia, eikä kaikilla ollut varaa esimerkiksi kenkiin.


Ensimmäinen työsuojelulaki tuli voimaan 1930-luvulla ja se tähtäsi tapaturmien torjuntaan teollisuustyössä. Työturvallisuustaulut olivat yksi keino kiinnittää huomiota turvallisiin työskentelytapoihin työpaikoilla ja ehkäistä tapaturmia.

Työsuojelutaulu; Opaste lihamyllyn turvalliseen kä... Visa detaljrik vy

Österreichische Zentralstelle für Unfallverhütung?, valmistaja

1930–1959

Vuonna 1936 perustettu Tapaturmantorjuntayhdistys julkaisi paljon työturvallisuustauluja, joissa ohjeistettiin turvallisiin työtapoihin tapaturmien ehkäisemiseksi.


Tapaturmantorjuntayhdistyksen julkaisemilla työturvallisuustauluilla pyrittiin herättämään huomiota ja ne olivat usein hyvin dramaattisia.


Työ voi aiheuttaa työntekijälle sekä henkistä että fyysistä kuormittavuutta. Esimerkiksi asiakaspalvelutyössä joutuu kohtaamaan monenlaisia asiakkaita ja reagoimaan uusiin tilanteisiin nopeasti.


Työterveydenhuolto on mainittu laissa 1950-luvulta lähtien. Nykyään työterveyshuollon pitäisi kuulua kaikille työssä käyville työntekijöille työsuhteen laadusta ja kestosta riippumatta. Työterveyshuollon järjestää ja kustantaa työnantaja. Sen tarkoitus on edistää terveellistä työympäristöä ja turvallisia työoloja sekä tukea työntekijän työkykyä koko työuran ajan.

Visas 1 - 6 av 21 resultat