Kahden Sigurd Wettenhovi-Aspan 1890-luvun öljyvärimaalauksen tutkimus ja konservointi - Kakriainen, Ulla-Satu. ([Vantaa] : Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2012)
Tiivistelmä: Kahden Sigurd Wettenhovi-Aspan 1890-luvun öljyvärimaalauksen tutkimus ja konservointi. Opinnäytetyön kohteena oli kaksi suomalaisen Sigurd Wettenhovi-Aspan öljyvärimaalausta kankaalle: Sarah Bernhardtin muotokuva vuodelta 1893 ja Eerik XIV vankina Gripsholmin linnassa vuodelta 1892. Opinnäytetyön painotus oli Sarah Bernhardtin muotokuvan dokumentoinnissa, tutkimuksessa ja konservoinnissa. Työn toimeksiantaja oli Helsingin yliopistomuseo. Maalaukset dokumentoitiin. Rakennetta ja vaurioita tutkittiin, jotta saadaan kokonaiskuva teosten kunnosta sekä syistä vaurioiden takana. Taiteilijan käyttämiä materiaaleja ja tekniikkaa tutkittiin erilaisilla analyysimenetelmillä. Kaiken dokumentoinnissa saadun tiedon ja teoriataustan pohjalta luotiin konservointisuunnitelma, joka toimi käytännön työn lähtökohtana. Teosten vauriot liittyivät pääasiassa huonoihin säilytysolosuhteisiin ja huolimattomaan käsittelyyn ja toisaalta myös taiteilijan huonoihin materiaalivalintoihin. Suurimpina ongelmina olivat lika, hilseilevät maalikerrokset, kankaan deformaatiot, repeämät sekä sideaineen ja lakan vauriot. Maalaukset puhdistettiin, maalikerrokset kiinnitettiin ja rakennetta vahvistettiin. Lopuksi puutoskohdat kitattiin ja restauroitiin ja maalaukset lakattiin. Konservoinnilla turvattiin alkuperäisten materiaalien säilymistä sekä pyrittiin palauttamaan teosten esteettistä arvoa eheyttämällä visuaalista ilmettä. Sigurd Wettenhovi-Aspa on tunnetumpi kielitieteellisistä teorioistaan kuin urastaan taiteilijana. Hänen teostensa tutkimuksella ja konservoinnilla on kulttuurihistoriallista arvoa; tämä opinnäytetyö nostaa esille hänen taiteellista varhaistuotantoaan ja tunnistaa maalausten arvon.
Abstract: Research and conservation of the two 19th century oil paintings by Sigurd Wettenhovi-Aspa. The objective of this thesis was the documentation, research and conservation-restoration of two late 19th century paintings by Finnish painter Sigurd Wettenhovi-Aspa: The Portrait of Sarah Bernhardt and Eric XIV Imprisoned in Gripsholm Castle. The main emphasis was in the Portrait of Sarah Bernhardt. The paintings belong to the collection of Helsinki University Museum. The structure of the paintings was documented and the damages were assessed to get an overall understanding of the condition and the circumstances resulting to the damages. Artist's materials and techniques were analyzed. All the gathered information was used to create a conservation plan, which was the basis for the practical work carried out. The problems were mainly caused by unsatisfactory storage conditions and poor handling. Also artist' materials were considered to have an effect to the poor condition of the other painting. Biggest problems were accumulated dirt, flaking paint layers, deformations and tears of the canvas and damages in the binder and varnish. The surfaces of the paintings were cleaned, paint layers were consolidated and the structure of the paintings was strengthened. Finally the losses were filled and retouched and the paintings were varnished. The conservation was carried out to secure the preservation of the artist's original materials and the aesthetic value was regained by unifying the visual appearance. Sigurd Wettenhovi-Aspa is more known for his elaborate linguistics theories than his career as a painter. The research and conservation of his work has culturohistorical value. This thesis strengthens the knowledge of his artistic works and recognizes the value of the paintings.
Taidekonservointi.
AMK-opinnäytetyö
Saantitapa: World Wide Web.
XLUETTELOITU
Kuvailu tarkistettu verkkojulkaisusta ( 15.11.2012)
Keywords: öljymaalaus; maalaustaide; dokumentointi; säilytystilat