Mainframe-ympäristöjen ohjeet ja koulutusmateriaalit - Kinnunen, Mari (2010)
Tämän opinnäytetyöprojektin tavoitteena oli siirtää Tieto-Tapiolan mainframe-ympäristöjen kaikki ohjeistukset ja koulutusmateriaalit Tieto-Tapiolan intranetistä virtuaalisen työtilan wiki-sivustolle. Kyse oli Tieto-Tapiolan mainframe-ympäristöjen kehittämisprojektin alaprojektista, joka puolestaan oli osa Tieto-Tapiolan testausympäristöjen kehittämishanketta. Kyseisen, talon sisäisen hankkeen tavoitteena oli parantaa testaus- ja koulutusympäristöjä, sillä suunnitteluyksiköt olivat raportoineet lukuisia ongelmia niihin liittyen. yhtenä ongelmana oli se, ettei ohjeistus ollut aina ajan tasalla, ja / tai sitä oli vaikea löytää. Opinnäytetyön ohessa tuli myös pohdittua, minkälainen on hyvä ohjeistus- ja koulutusmateriaali, ekä miten wiki soveltuu yrityksen ohjeistuksen ja koulutusmateriaalin säilytykseen ja ylläpitoon. Projektin aloitusvaiheessa Tieto-tapiolassa oli vasta otettu käyttöön virtuaalinen työtila sekä wiki, joten näiden käytöstä ei ollut vielä paljonkaan kokemusta. Projektin tavoitteen oli käydä läpi kaikki intranetissä ja verkkolevyllä sijaitsevat, mainframe ympäristöön olennaisesti liittyvät koulutusmateriaalit, ohjeistukset sekä manuaalit. kaikki materiaali tuli joko päivittää ajantasalle, tai tarvittaessa poistaa vanhentuneena. Virtuaalisen työtilanyritystasoiseen wiki-sivustoon luotiin mainframe-osuus, jonne kaikki ohjeistus- ja koulutusmateriaali siirrettiin. Myös uusia ohjeita luotiin projektin aikana. Kohdemateriaalista rajattiin pois kaikki DB2:een liittyvä ohjeistus- ja koulutusmateriaali. Opinnäytetyö toteutettiin vesiputousmallin mukaisena projektina, jossa opinnäytetyön tekijä toimi projektipäällikkönä. Projektiryhmässä oli opinnäytetyöntekijän lisäksi viisi muuta kokenutta mainframe-asiantuntijaa, ja tukiryhmä muodostui neljästä muusta mainframe - asiantuntijasta. Projektin ohjausryhmän puheenjohtajana toimi Tieto-Tapiolan edustaja, ja ohjausryhmän toisena jäsenenä opinnäytetyön tekijän lisäksi Haaga-Helian edustaja. Projekti vietiin läpi yhdessä vaiheessa keväällä 2009, tammikuun alusta kesäkuun puoleenväliin. Projektin lopputuloksen syntyi mainframe-wiki sivusto, jossa kaikki projektin kohteena ollut, edelleen ajankohtainen materiaali oli päivitettynä ajan tasalle. Tämän lisäksi ohjeistus tehtiin myös pääprojektin aikana syntyneille uusille työkaluille ja toimintamalleille. Vaikka projektin jälkeen tehdystä kyselystä voi päätellä, että luotu sivusto oli suhteellisen onnistunut, ja tiedon löytäminen on parantunut, on sivustossa edelleen parantamisen varaa, eivätkä kaikki ole varauksettomasti innostuneita wikistä. Tämän lisäksi wiki-filosofian omaksuminen on talossa vielä kesken; esimerkiksi mahdollisuutta päivittää, korjata tai luoda uusia wiki-sivuja ei ole vielä juurikaan käytetty hyväksi.
Keywords: wikit; oppimateriaali; tiedonsiirto; palvelimet; uudelleensijoitus