Lajien synty luonnollisen valinnan kautta, eli, Luonnon suosimien rotujen säilyminen olemassaolon taistelussa - Darwin, Charles; Ranta, Pertti (Vastapaino, 2016)
Klassikkojen klassikko, joka mullisti maailmankuvamme. Kaikki lajit ovat peräisin alkeellisemmista muodoista - myös Jumalan luomana pidetty ihminen. Tämä oli nuoren luonnontieteilijän Charles Darwinin vallankumouksellinen väite, jonka hän hahmotteli teoksessaan Lajien synty vuonna 1859. Galapagossaarilla tekemiensä tutkimusten avulla Darwin osoitti, ettei kehitys suinkaan ollut vielä loppunut, vaan evoluutio jatkoi etenemistään. Avaintodisteina tässä olivat eri saarilla asuneet kilpikonnat ja sirkkulintujen nokat. Mullistava teoria luonnonvalinnasta herätti myös kiivasta vastustusta, joka ei ole edelleenkään täysin laantunut. Lajien synty on tieteenhistoriaa elävimmillään.
Keywords: evoluutioteoria; luonnonvalinta; kehitysoppi; lajiutuminen; lajit; muuntelu (biologia); evoluutio; darwinismi