Ikääntyvät digiyhteiskunnassa : elinikäisen oppimisen mahdollisuudet - Korjonen-Kuusipuro, Kristiina; Rasi-Heikkinen, Päivi; Vuojärvi, Hanna; Pihlainen, Kaisa; Kärnä, Eija; Aavikko, Lotta; Gaudeamus oy (Gaudeamus, 2022)
Digitalisaatio on tuonut koko maailman napin painalluksen päähän, mutta ilmiöllä on myös varjopuolia. Se voi vaarantaa ikäihmisten osallistumisen yhteiskunnan toimintoihin. Onkin tärkeää pohtia, miten ikäihmisten digitaitojen opettelua ja ylläpitoa tuetaan heille sopivalla tavalla. Ikääntyvät digiyhteiskunnassa- Elinikäisen oppimisen mahdollisuudet saa lukijan tarkastelemaan kriittisesti yhteiskunnan kiihtyvää digitaalistumista ja sen vaikutusta ikäihmisten arkeen. Teos antaa äänen ikäihmisille itselleen ja tarjoaa tietoa digitaalisten teknologioiden ja median roolista heidän elämässään. Samalla nostetaan esille ikääntyvien kokemuksia erilaisten teknologioiden käytöstä ja käytön opettelusta. Ikääntyvillä on moninaisia taitoja ja voimavaroja, joiden käyttöä on syytä tukea ja tutkia. Näin suodaan myös ikääntyville mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen ja varmistetaan, että esimerkiksi sosiaaliset tukiverkostot pystyvät tukemaan heitä digitaitojen omaksumisessa.
Keywords: elinikäinen oppiminen; digitaaliset taidot; vertaisoppiminen; ikääntyneet; digitalisaatio; vertaistuki; medialukutaito; tietoyhteiskunta; digineuvonta; osallisuus; digitaalinen kuilu