Haku

Service Integration and Management (SIAM) of IT Services in a large multi-vendor portfolio

QR-koodi

Service Integration and Management (SIAM) of IT Services in a large multi-vendor portfolio

Service Integration and Management (SIAM) of IT Services in a large multi-vendor portfolio

Informaatioteknologian (IT) merkitys organisaatioiden liiketoiminnan kannalta on kasvanut mutta samalla myös organisaatioiden IT-portfoliot ovat sekä laajentuneet että monimutkaistuneet. Organisaatioiden on siis löydettävä tapoja, joilla ne voivat ohjata omaa IT-portfoliotaan niin, että IT-palvelut toimisivat optimaalisesti. Tässä diplomityössä tutkittiinkin, miten laajaa IT-portfoliota, joka koostuu useiden eri toimittajien tuottamista palveluista, voidaan hallita onnistuneesti.

Diplomityön aihetta lähestyttiin Service Integration and Management (SIAM) -käsitteen avulla. SIAM kuvaa, miten monitoimittajaportfoliota voidaan hallita. Diplomityö tarkensi, mitä SIAM-käsite tarkoittaa ja mitä SIAM:n toteuttaminen vaatisi. Lisäksi tutkittiin SIAM:n koettuja hyötyjä, haasteita ja kriittisiä menestystekijöitä. Tutkimus toteutettiin case-tutkimuksena neljästä merkittävästä Pohjois-Euroopassa toimivasta organisaatiosta, joista kaksi edusti yksityistä ja kaksi julkista sektoria.

Laaditun SIAM-määritelmän mukaan palveluintegraattori vastaa organisaation toimittajahallinnasta ja siitä, että IT-palveluita tuotetaan ja kehitetään tehokkaasti. Lisäksi palveluintegraattori huolehtii, että palvelut vastaavat loppuasiakkaan tarpeita integroimalla palvelut yhdeksi palvelukokonaisuudeksi. Monitoimittajaportfolion hallinnan kannalta merkittävimmät prosessit ja komponentit on esitelty SIAM-viitekehyksessä, joka muodostettiin akateemisista lähteistä ja päivitettiin case-haastatteluiden perusteella.

Käyttämällä SIAM-viitekehystä organisaatio voi saavuttaa useita hyötyjä ja parantaa monitoimittaja-portfolionsa hallintaa. Diplomityön tulosten perusteella merkittävimmät SIAM:n avulla saavutettavat hyödyt ovat IT-palveluiden laadun parantuminen ja kustannussäästöt. Palveluiden laatu paranee, kun palveluhallinnan kontrolli kasvaa ja määrämuotoiset toimintatavat otetaan käyttöön. Samalla päällekkäisen työn määrä vähenee, mikä laskee kustannuksia.

Merkittävimmät haasteet monitoimittajaympäristön hallinnassa liittyvät viestintään, tiedon jakamiseen ja epäyhtenäisiin toimintatapoihin eri toimijoiden välillä. Mainittuihin haasteisiin voidaan kuitenkin vastata SIAM-viitekehyksen avulla, jolloin toimittajien hallintamalli määritetään ja toimittajien kanssa sovitaan yhteiset pelisäännöt. SIAM:n onnistumisen kannalta kriittiset menestystekijät ovat vakioidut prosessit, johdon tuki, viestintä sekä organisaatiorajojen yli tapahtuva yhteistyö.

Diplomityön tulosten perusteella voidaan todeta, että SIAM:n jalkauttaminen on suhteellisen varhaisessa vaiheessa. Organisaatiot kuitenkin kokivat SIAM:n tärkeäksi ja hyväksi työkaluksi laajan monitoimittaja IT-portfolion hallitaan.

Tallennettuna: