Haku

Kirkkojärvi school

QR-koodi

Kirkkojärvi school

Kirkkojärven koulu

Diplomityö pohjautuu Kirkkojärven koulun yleiseen suunnittelukilpailuun 13.06.-03.10.2005 tekemääni ehdotukseen. Kilpailutehtävänä oli suunnitella Espoon keskukseen Kirkkojärven kerrostaloalueelle yhtenäinen peruskoulu (esikoulu ja 1.-10. luokka) Espoonjokilaakson viheraluevyöhykkeen laidalle.

Kirkkojärven kerrostaloalueella, joka on toteutettu vuosina 1978-1986, on noin 3000 asukasta. Koulu on mitoitettu 768:Ile oppilaalle ja 73:Ile henkilökunnan jäsenelle. Koulussa tarjotaan Iähialueen lapsille esi- ja perusopetusta. Peruskoulun ylemmille luokille tullaan kauempaakin. Koulussa on päiväkäytön lisäksi iltapäivä-, ilta- ja viikonlopputoimintaa.

Espoonjokilaaksoa ollaan palauttamassa avoimeksi maisematilaksi ja kehittämässä siitä elinvoimaista virkistysaluetta. Espoon kaupunki tutkii myös Kirkkojärven kerrostaloalueen täydennysrakentamisen mahdollisuuksia. Vanhan purettavan pienemmän koulurakennuksen tilalle tuleva uusi peruskoulu sijoittuu näiden kehitettävien alueiden nykyisin varsin epämääräiseen rajapintaan. Olen luonut kaupunkirakenteellisin ja -kuvallisin keinoin koulun piha-alueista virkistysalueen jatkumon ja välittävän siirtymän jokilaakson avoimesta maisematilasta kerrostaloalueen urbaaniin miljööseen.

Toiminnallisilla ja tilallisilla ratkaisuilla olen pyrkinyt vastaamaan yhtenäisen perusopetuksen sekä yhä lisääntyvän iltapäivä-, ilta- ja viikonloppukäytön luomiin haasteisiin. Ryhmätyön merkityksen kasvu lisää yhteisöllisyyden tarvetta kun taas oppilaiden suuren ikäjakauman vuoksi työrauhan tarve korostuu. Rakennus on toiminnalliselta perusratkaisultaan kampamainen eli tilat sijoittuvat kolmessa kerroksessa yhdistävän käytävän varrelle. Käytävä kiertyy kuitenkin kaarelle muodostaen toisen kerroksen tasolle etelään aukeavan keskipihan, jonka ympärille eri ikäryhmien pienaulat sijoittuvat. Rakennuksen siivet muodostavat tähden muotoisen yhtenäisen massan keskipihan ympärille. Toiminnallisesti ja tilallisesti aineopetuksen tilat muodostavat selkeän kokonaisuuden alakoulun ja yläkoulun yleisopetustilojen väliin minimoiden risteävän sisäisen liikenteen. Pääsisäänkäynti on keskipihalla. Iltakäytössä olevat aineopetustilat ja ruokailutilat, joita voidaan käyttää iltakäytössä olevien tilojen aulana, on sijoitettu ensimmäiseen kerrokseen ja niillä on oma sisäänkäynti. Tämä tukee koulun kehittymistä eräänlaiseksi lähiympäristön kulttuurikeskukseksi.

Keskeisenä tavoitteenani on ollut vahvistaa suunnitelmallani alueen identiteettiä ja hallitusti selkiyttää kerrostaloalueen ja jokilaakson rajapintaa luoden alueelle uusi fokus.

Rakennuksen hyötyala on 5853,5 hym2 ja bruttoala 9280 brm2

Tallennettuna: