Mojängen - Widmark, Martin; Dziubak, Emilia (Bonnier Carlsen, 2020)
Ny bilderbok av bästsäljande författaren Martin Widmark för de lite yngre barnen! Med sina serier om LasseMaja och Nelly Rapp har Martin Widmark cementerat sin plats bredvid Astrid Lindgren som barnens favoritförfattare i svensk litteraturkanon. I Mojängen samarbetar han åter med den hyllade och kritikerrosade illustratören, Emilia Dziubak.Rutger och Valter är två bröder som bor tillsammans. Rutger är uppfinnare, och en dag uppfinner han tidernas bästa uppfinning; en liten mojäng som städar, diskar och tar hand om alla tråkiga tidskrävande hushållssysslor!Och mojängen visar sig verkligen vara effektiv. Men när huset är städat och disken är diskad så flyttar mojängen mer och mer fokus över till de båda bröderna. De måste äta mindre mat! De måste sluta tro på tomten! Och framförallt måste de komma ut ur huset och ta lite promenader i den friska luften!Alldeles för sent inser de båda bröderna att de genom att försöka städa bort allt jobbigt i hemmet, i själva verket håller på att städa bort sig själva...Martin Widmark målar upp en humoristisk berättelse om att längta efter något, som du kanske egentligen inte alls vill ha när du väl får det. Med en underton av eftertänksamhet kring vad ny teknik och artificiell intelligens kan göra med oss.Gestaltad av den flerfaldigt prisbelönta polska illustratören Emilia Dziubak!
Keywords: Rutger : (fiktiv gestalt); Valter : (fiktiv gestalt); uppfinningar; robotar; bröder