Haku

Matinlahden koulu, Aapelinkatu 2, Aapelinkatu 4, Espoo

Vuonna 1969 myönnettiin lupa arkkitehti Erich von Ungern-Sternbergin suunnittelemalle koululle. Tasakattoisissa rakennuksissa oli betonisokkeli, puhtaaksi muuratut kahi-tiiliseinät ja ikkunanauhat. Vuonna 1994 valmistui pieni laajennus, jolloin voimisteluosan eteläpääty pidennettiin ja teknisen työn tilat suurennettiin. Vuonna 2005 valmistui koulun peruskorjaus ja ruokalan laajennus, jolloin koulurakennuksen ja voimistelusaliosan väliin rakennettiin uusi väliosa. Suunnittelija oli Arkkitehtuuritoimisto Kouvo & Partanen.

Koulu on sijoitettu lähes etelä-pohjoissuuntaisesti Matinlahdenkallion pohjoisrinteeseen. Rakennus on tasakattoinen ja polveilee maastossa. Koulun vanhat osat, eli L-muotoinen kaksikerroksinen opetushuoneosa ja suorakulmainen yksikerroksinen voimistelusaliosa ovat vanhoja rakennusmassoja, joiden välissä on uusi liitoskappale, ruokasaliosa. Koulua lähestytään pohjoisesta, jolloin rakennusta kierretään myötä päivää niin, että päästään sisäpihan kautta välikappaleeseen sen eteläpuolesta. Uutta pääsisäänkäyntiä korostaa massiivisten liimapuupalkkien kannattelema katos. Välikappaleen länsipuolella on toinen uusi sisäänkäynti. Opetushuoneosaan pääsee sisäpihalta myös vanhan pääsisäänkäynnin kautta ja kakkoskerrokseen pääsee koulun eteläpuolelta kahden välituntioven kautta. Edelleen asuntokäytössä oleva vahtimestarin asunto erottuu lounaiskulmassa hieman korkeampana massana ja siihen johtaa lounaispuolelta oma sisäänkäynti.

Opetushuoneosan päädyt ovat umpinaiset ja pitkiä julkisivuissa on ikkunanauhoja. Peruskorjauksen yhteydessä vanhat Ka-hi tiiliset seinäpinnat on verhoiltu harjatuilla alumiinilevyillä ja ikkunanauhojen umpiosat on verhoiltu erivärisillä vanerilevyillä. Rakennuksen vanhat ikkunat on uusittu puu-alumiini-ikkunoiksi. Päädyt ja sivusisäänkäyntialueet on slammattu ja maalattu signaaliväreillä. Sokkeli on harmaaksi maalattu betoni. Koko rakennus on ilmeeltään lähinnä vaalean harmaa. Katolle on lisätty alumiinilevyillä verhoiltu uusi korkea IV-konehuone. Tasakaton räystäslinja on korotettu ja kattoa kiertää peltireuna.

Voimistelusaliosaa kiertää matalampi tilavyöhyke ja sen keskellä oleva sali erottuu korkeampana massana. Myös voimistelusaliosan vanhat Ka-hi tiilipintaiset seinäpinnat on verhoiltu harjatuilla alumiinilevyillä peruskorjauksen yhteydessä. Aikaisemmassa vaiheessa (1994) pidennetty eteläpääty on rapattu valkoiseksi ja sen edessä on uusi pergola. Itäjulkisivussa on matala ikkunanauha ja voimistelusalin korkeammassa osassa on kahdella puolella yläikkunoiden muodostama nauha. Länsipuoli on avattu uuteen ruokasaliin ja pohjoisjulkisivu on osin peitetty uusilla rakennusosilla ja osin korotettu, kun rakennuksen päälle lisättiin julkisivulinjaan ulottuva IV-konehuone.
Uusi ruokasaliosa on monimuotoinen ja sen julkisivut on rapattu valkoisiksi. Ruokasalin etelä- ja pohjoispäädyssä vuorottelevat vaneriset kentät ikkunoiden kanssa.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • KAMU Espoon kaupunginmuseo

Matinlahden koulu, Aapelinkatu 2, Aapelinkatu 4, Espoo

Tallennettuna:
Aineistotyyppi
Rakennus
Organisaatio
KAMU Espoon kaupunginmuseo
Tunniste
rakennukset 4923:5211
Valmistus
Kiinteistörekisterin valmistumisvuosi 1971. Museon arvioima valmistumisvuosi 1969 rakennuslupa
Käyttö
Nykyinen käyttötarkoitus: Peruskoulut, lukiot ja muut. Alkuperäinen käyttö: Koulut, päiväkodit ja opetusrakennukset
Suunnittelu
Ungern-Sternberg von, Erich, suunnittelija ; Arkkitehtuuritoimisto Kouvo & Partanen, suunnittelija
Aiheet