Haku

Villa Elfvik, Elfvikintie 4, Espoo

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • KAMU Espoon kaupunginmuseo

Villa Elfvik, Elfvikintie 4, Espoo

Villa Elfvik on hirsirakenteinen, ulkopuolelta rapattu rakennus. Kaksikerroksisessa rakennuksessa on korkea päistä aumattu harjakatto, joka on katettu tiilellä. Itäsivulla on luonnonkivestä tehty erikoinen ”grotto”-aihe (holvattu, luolaa jäljittelevä tila). Monimuotoisessa rakennuksessa on myös useita muita ulokkeita ja parvekkeita. Lähes kaikki ikkunat ovat erikoisia. (Härö, 1991)
Nykyisen huvilan suunnitteli arkkitehti Mauritz Gripenberg. Piirustukset on päivätty Helsingissä 10.2.1903. Gripenberg (1869-1925) toimi yleisten rakennusten ylihallituksen ylimääräisenä arkkitehtinä 1899-1903 ja perusti sen jälkeen yksityisen arkkitehtitoimiston. Ab Iriksen toimitusjohtajana hän oli 1900-1902. Huvilan suunnittelusta kerrotaan, että arkkitehti Gripenberg oli varta vasten tehnyt matkan Englantiin tutustuakseen sikäläiseen moderniin jugend-arkkitehtuuriin. Myös arkkitehdin suhteet 1902 toimintansa lopettaneen Iris-tehtaan suunnittelijoihin, erityisesti Louis Sparreen, lienevät vaikuttaneet suunnitteluun ja huvilan sisustukseen. (Härö, 1991, kohdenumero 128)

Vuosikymmeniä kestänyt taistelu rakennuksen säilyttämisestä ja suojelusta sai positiivisen päätöksen, kun kaupunki vuonna 1986 päätti kunnostaa varsin huonokuntoiseksi päässeen huvilan tulevan ympäristökeskuksen käyttöön. Korjaustyön suunnittelusta vastasi Brunow & Maunulan arkkitehtitoimisto. Villa Elfvikin päärakennuksen korjaus valmistuu vuonna 1991 ja ympäristövalistuskeskus avataan virallisesti vuoden 1992 keväällä. Elfvikin siipirakennus, entinen ns, renkitupa oli tarkoitus kunnostaa vuoden 1991 aikana talonmiehen asunnoksi, mutta korjaustyön yhteydessä talon runkorakenteet todettiin niin laajalti lahon ja hyönteisten vaurioittamiksi, ettei korjausta voitu jatkaa, vaan talo joudutaan purkamaan. Rakennus on päärakennusta vanhempi ja liittyykin mahdollisesti 1880-luvulla rakennettuna Standertskjöldejä edeltäneeseen vaiheeseen. (Härö, 1991, kohdenumero 70, täydennysosa s. 317)

Valentin Vaalan elokuvaa "Kaikki rakastavat" vuodelta 1935 on kuvattu Villa Elfvikissä.

Villa Elfvikissa toimii nykyisin Espoon ympäristökeskuksen luontotalo.

BREDVIK ägare Helsingfors stad. Gården är belägen i Bredvik by. Totalarealen är 90, 84 ha. (Suuri maatilakirja III, Uudenmaan lääni. Kuopio 1965. s 255)

Tallennettuna: