Haku

Mallikirja; PMK Mallikirja Nenäliinoja

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Forssan museo

Mallikirja; PMK Mallikirja Nenäliinoja

Tekstiilitehtaat esittelivät tuotteitaan mallikirjojen avulla. Mallikirjoja käyttivät tehtaiden myyntiedustajat, mutta ne toimivat myös monipuolisina informaationlähteinä tehtaiden eri osastoilla. Yleensä mallikirjojen kangasnäytteiden yhteydessä oli yksi tai useampi numero, joka sisälsi tietoa esimerkiksi kankaan materiaalista, kuosista ja kudoksen laadusta.
Mallikirjat lähetettiin tukkukaupoille ja vaatevalmistajille yleensä puoli vuotta ennen tulevaa kesä- tai talvisesonkia. Asiakkaat tekivät tilauksensa omien tarpeidensa mukaan ja tehtaalla valittiin tuotantoon tulevat kankaat ennakkotilausten perusteella.
Tekstiilitehtaiden omien mallikirjojen lisäksi niitä julkaisi myös PMK eli Puuvillatehtaitten myyntikonttori. PMK oli vuonna 1932 perustettu viiden suuren suomalaisen tekstiilitehtaan yhteinen myyntiorganisaatio, joka valvoi ja sääteli tehtaiden tuotantoa. PMK:n mallikirjoissa esiteltiin kaikkien sen edustamien valmistajien tuotteet yhdessä.
Yhden vuoden aikana esiteltyjä malleja saattoi kertyä lähes 3000. PMK toimi puuvillatehtaiden kotimaan markkinoiden myyntikonttorina ja se julkaisi myynnin tueksi myös suoraan kuluttajille suunnattua mainosmateriaalia esimerkiksi lehdissä ja televisiossa. Sen toiminta loppui 1975.

Tallennettuna: