Bladis pojkan : pjäser av Erik Kiviniemi och Pipsa Lonka - Godhwani , Yvonne; Mellgren, Christoffer (Boismanska pjäsantologin, 2021)
De tre verk som ingår i den här antologin har år 2019 belönats med det Boismanska priset för bästa pjäs. De har alla fått sin urpremiär på svenskspråkiga teatrar i Finland under spelåret 2019-2020. Boken också har en handfull artiklar utifrån frågor som väcks av årets 50 svenskspråkiga urpremiärer. Christoffer Mellgren (dramatiker och verksamhetsledare för Labbet) skriver om de tre prisvinnande pjäserna, om likheter och olikheter och om det svåra i gränsdragningar. Ann-Luise Bertell (teaterchef och författare) fortsätter temat kring likheter och olikheter och skriver om uppdelningen mellan professionell teater och amatörteater. Sara Ehnholm Hielm (förlagsredaktör och kritiker) skriver om den livliga trafik över genregränserna som pågår, och har pågått, på det litterära fältet och om skillnader mellan prosa och dramatik och hur de kan berika varandra. Anders Carlsson (regissör och professor på Teaterhögskolan) skriver om relationen mellan skådespelaren och skrivandet utifrån ett teaterfält i förvandling. Vad kan texten ha för roll för en teater där den dramatiska pjäsen inte längre har en självklar överordnad position. Boken avslutas med Gunilla Hemmings (dramatiker och tidigare styrelseordförande för Labbet) artikel om det finlandssvenska dramatikfältet i efterdyningarna av flera års satsningar på nya texter. Var står vi nu, varthän kan det bära och vad krävs i så fall för det?