Haku

Eteläranta 6. Unioninkatu 7. Helsinki; Kiinteistö Oy Eteläranta 6 - Unioninkatu 7, ent

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Helsingin kaupunginmuseo

Eteläranta 6. Unioninkatu 7. Helsinki; Kiinteistö Oy Eteläranta 6 - Unioninkatu 7, ent

historia: Kaksi pohjakerroksen Etelärannan puoleisista kaari-ikkunoista on suurennettu vuonna 1931, jolloin pohjakerros jaettiin uudella välipohjalla kahteen kerrokseen (arkkitehtitoimisto Frosterus & Gripenberg).

Etelärannan puoleiset ulko-ovet on myös uusittu ilmeisesti pohjakerroksessa vuonna 1941 tapahtuneiden muutostöiden yhteydessä.

Rakennuksen käyttötarkoitus on muutettu 1980-luvun loppupuolella toimistotaloksi, ja Helsingin rakennuslautakunta on vuonna 1990 hyväksynyt 12:n asunnon muuttamisen toimistoiksi. Rakennuksessa on edelleen myös asuntoja. (Tilanne 3.11.2023.)

Viisikerroksinen, asuin- ja liiketaloksi rakennettu, asunto-osakeyhtiö Unitas mainittiin valmistumisvuotenaan ”uuden tyylin” hienostuneimpana ja eleganteimpana edustajana. Alkuperäinen punatiilikatto on myöhemmin korvattu mustalla pellillä, mutta rakennus on edelleen hieno esimerkki vuosisadanvaihteen kansainvälisestä jugendsuuntauksesta.

Sisätilat:
Porrashuoneiden runsas marmoria jäljittelevä maalauskoristelu on alkuperäinen joitakin myöhempiä korjauksia ja lisäyksiä (Unionikadun puoleinen porras) lukuun ottamatta.

Tallennettuna: