Pasilan Virastokeskus; Opastinsilta 12. Asemapäällikönkatu 11.; Helsinki

Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Jalankulkuväylä Aurinkoraitin osittainen kattaminen (Kai Wartiainen Arkkitehtitoiminta Oy, suunnittelija Esa Peltonen, 2001). Uusien konehuoneiden rakentaminen ullakolle (Esa Kaivos, 2013-2017). TE-toimiston uusi sisäänkäynti Pohjoispihalle ja tuulikaapin rakentaminen (Esa Kaivos, 2013). Rakennuksen julkisivu on vaaleanharmaata paneeliuritettua betonielementtiä jossa näkyvä valkoinen kiviaines. Rakennuksen pystysuuntaisissa ikkunoissa on vertikaalirytmitys ja ikkunaväleissä ulkoneva profilointi. Elementin reunoihin sijoittuvat kapeat korkeat sivuikkunat. Kantava pilarilinja ilmenee kotelomaisena ulokkeena. Rakennusrunko on nostettu pilareille jotka ovat punertavaa betonia. Pilarien välisiä tasoja erottaa keltaiseksi maalattu peltilevy, jota esiintyy myös runkorakennuksen päädyissä. Ullakolle sijoittuu rakennusaineisia konehuoneita joissa puolipyöreät päätteet. Pohjoisen puoleiset pihaalueet ovat avoimia ja etelänpuoleiset pihat rakennettuja. Kiinteistön huoltohenkilökunnalle tarkoitetut asunnot sijoittuvat Asemapäällikönkadulle. Virastokeskuks on toimistotyyppiä kaksoiskäytävä. Hissit ja hissiaulat sijoittuvat runkorakennukseen. Runkorakennuksen läpi kulkeva jalankulkuväylä Opastinsilta jatkuu siltana Pasilan asemalle. Yhdyssiltoja on kaksi.

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
OrganisaatioHelsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu:
1974; 1980
Heikki Castrén, Juhani Jauhiainen & Marja Nuuttila (Arkkitehtitoimisto Castrén-Jauhiainen-Nuuttila), Pääsuunnittelija
Valmistus:
ajoittamaton Korttelin kokoinen Virastokeskus käsittää itä-länsi suuntaisen päärakennuksen ja kolme sen läpäisevää etelä-pohjoinen suuntaista siipeä. Rakennuksessa on kahdeksan maanpäällistä ja neljä maanalaista kerrosta. Rakennuksessa on pilarirunkorakenne ja betonijulkisivu.
Helsinki, Opastinsilta 12. Asemapäällikönkatu 11.
Käyttö:
1982
Käyttöönottovuosi
KuvaustiedotMikko Lindqvist 05.09.2017