Haku

Vuosaaren pohjoinen ostoskeskus; Mustalahdentie 4; Helsinki

Ostoskeskus kuuluu Lauri Silvennoisen 1960-luvulla suunnittelemaan kerrostaloalueeseen. Rakennuksessa on suoritettu liikehuoneistojen käyttötarkoituksen muutoksia, sisä- ja väliseinien siirtoja ja kiinnitetty useita valomainoksia ja mainoskylttejä. Joitakin julkisivumateriaaleja on muutettu. Rakennukselle on leimallista otsalistan nauhamaisuus, pohjakerroksen sisäänvedetyt lasijulkisivut ja pilareiden muodostama rytmi. Kaksikerroksista osaa kiertää ikkunanauha. Kokonaisuudessa on aistittavissa piirteitä japanismin pelkistetystä ja harkitusta muotokielestä. Tämä näkyy etenkin keskeispihan sommitelmassa, johon tiukasti rajattu istutusalue olennaisesti kuuluu. Julkisivumateriaali toisessa kerroksessa on muutettu mineriitistä polttomaalatuksi pelliksi. Ensimmäinen kerros ja pilarit ovat valkoiseksi maalattua betonia. Käytävien katot ovat tummaksi käsiteltyä puupaneelia ja toisen kerroksen puuikkunat ovat maalatut mustiksi. Ensimmäisen kerroksen ikkunat ovat alumiinikehyksissä. Tasakatto on päällystetty sorapäällysteisellä bitumilla. 1-2 Rakennus koostuu kolmesta erillisestä osasta. Sommitelma on lähes neliönmuotoinen, jossa idänpuoleisella pitkällä sivulla on kookkain rakennusmassa ja sen edessä rinnakkain kaksi pienempää neliönmuotoista massaa. Rakennusten väliin jää sisäpiha, ja käytävä kulkee pitkän rakennusmassan suuntaisesti. Rakennuksen kahdella ulkosivulla on katetut pylväskäytävät. Pohjoisen puoleinen osa on kaksikerroksinen.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 11.06.2002
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Helsingin kaupunginmuseo

Vuosaaren pohjoinen ostoskeskus; Mustalahdentie 4; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1964
Lauri Silvennoinen, Pääsuunnittelija ; diplomi-insinööri I. Hyppänen, Muu suunnittelija
Valmistus
1964; 1965
betoni betoni
Helsinki, Mustalahdentie 4
Rakennustoimisto Jussi Ketola myöhemmin Vuosaaren liikekeskus Oy, Rakennuttajat
Käyttö
1965
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus