Väärinymmärryksiä : miten voisimme puhua ja kuunnella paremmin? - Mustajoki, Arto, 1948-; Karppanen, Ville ([Helsinki] : Gaudeamus, 2020)
”Mikset heti sanonut!” ”Ai sitäkö sä tarkoitit!” Väärinymmärryksiltä ei välty kukaan. Vaikka ne usein ovat pieniä ja arkisia, joskus niillä on suuria seurauksia. Ne rikkovat ihmissuhteita, lyövät kapuloita politiikan ja kaupan rattaisiin ja vaarantavat ihmishenkiä. Ihmisten välisen kommunikaation epäonnistuminen saattaa jopa olla maailman suurin ongelma. Niin kielen kuin mielenkin ominaisuudet ovat otollista maaperää väärinymmärryksille. Kieli on joustavuudessaan epätarkka kommunikaatioväline. Sanojen merkitykset vaihtelevat ihmiseltä toiselle, ja usein virheellisesti oletamme keskustelukumppanin tietopohjan vastaavan omaamme. Lisäksi aivomme pyrkivät säästämään energiaa tietoa käsitellessään - joskus viestin välittymisen kustannuksella. Väärinymmärryksiä auttaa tunnistamaan kommunikaation sudenkuoppia ja erhetulkintojen mahdollisuuksia. Huumorilla höystetty teos ammentaa niin tutkimuksesta kuin arkielämän sattumuksistakin. Kun ymmärrämme, miksi emme aina ymmärrä toisiamme, voimme kehittyä paremmiksi puhujiksi ja kuuntelijoiksi.
Johdanto: Kommunikaatio on taitolaji -- Osa I: Mieli vie harhaan -- Aivojen resurssit -- Pysyviä ominaisuuksia ja vaihtuvia tunteita -- Käsitykset maailmasta -- Osa II: Epämääräinen kieli -- Kielen peruspalikat -- Kielen ja puheen normitus -- Mihin kieltä käytetään? -- Osa III: Dialogin onnistumisen edellytykset -- Puhujan valinnat -- Kuulijan valinnat -- Erityisiä keskustelutilanteita -- Yhteenveto: Miten voisimme ymmärtää toisiamme paremmin?
Keywords: väärinkäsitykset; ymmärtäminen; kielellinen vuorovaikutus; sanallinen viestintä; ongelmat; epäonnistuminen; puheviestintä; viestintä; keskustelu; keskustelutaito