Haku

Representations of nationality in Carl Barks' Lost in the Andes and Voodoo hoodoo

QR-koodi

Representations of nationality in Carl Barks' Lost in the Andes and Voodoo hoodoo

Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten kansallisuus ja ei-amerikkalaiset hahmot on esitetty Carl Barksin ankkatarinoissa Lost in the Andes ja Voodoo Hoodoo. Tutkielman perustana toimivat Scott McCloudin ja Juha Herkmanin sarjakuvia käsittelevät teokset sekä kansallisten stereotypioiden tutkimus. Sarjakuvat analysoitiin hyödyntäen McCloudin ja Herkmanin määritelmiä sarjakuvien eri elementeistä.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että paikalliset, ei-yhdysvaltalaiset hahmot on kuvattu yksipuolisesti, miesvaltaisesti ja muutamaa piirrettä korostaen kunkin kansallisuuden kohdalla. Esilletulleita seikkoja olivat muunmuassa hahmojen vaatetus, kasvonpiirteet, luonne sekä käyttäytyminen. Nämä piirteet toistuivat lähes kaikissa samoihin ryhmiin kuuluneissa hahmoissa, poikkeuksena ne hahmot, joilla oli merkittävämpi osa tarinassa tai vitseissä. Tuloksia tulkittaessa oli kuitenkin syytä ottaa huomioon tarinoiden julkaisuvuosi, sillä molemmat tarinat julkaistiin vuonna 1949, jolloin käsitys kansallisuuksista oli erilainen. Myös kohdeyleisön, nuorten poikien, todettiin vaikuttaneen ei-amerikkalaisten esitystyyliin, sillä tarinoissa esiintyvät hahmot on haluttu jakaa helposti hahmotettaviin ja tunnistettaviin ryhmiin. Tutkimuksessa todettiin, että vaikka ei-yhdysvaltalaisten hahmojen representaation oli ensisijaisesti tiettyä kaavaa noudattavaa, ei näiden hahmojen kuvaus ole kuitenkaan suoranaisesti alentavaakaan; ankat eivät osoita ennakkoluuloja kohtaamiaan henkilöitä kohtaan, eivätkä esimerkiksi perspektiivit kuvissa viitanneet siihen, että Barks olisi pyrkinyt kuvaamaan eri alueiden asukkaita eri arvoisina.

Tutkimuksen pienen otannan huomioon ottaen yleistysten tekeminen Barksin tuotannon suhteen ei ole mahdollista. Tutkielman tarkoitus olikin ottaa ensiaskel kansallisuuden tutkimiseen sarjakuvissa, sekä rohkaista tulevia tutkijoita jatkamaan työtä.

Tallennettuna: