Haku

Työhyvinvointi ja sen kehittäminen kasvuyrityksessä

QR-koodi

Työhyvinvointi ja sen kehittäminen kasvuyrityksessä

Tämä tutkimus tarkastelee työhyvinvointia nuoren kasvavan yrityksen näkökulmasta. Työhyvinvointia on tutkittu paljon viime vuosikymmeninä mutta tutkimuksissa on pääasiallisesti keskitytty suuriin ja vakiintuneisiin yrityksiin. Tällä tutkimuksella pyritään selvittämään, mitkä tekijät vaikuttavan kasvuyrityksen työntekijöiden hyvinvointiin ja miten työhyvinvointia kehitetään tällaisessa yrityksessä.

Työhyvinvointia tarkastellaan seitsemästä eri näkökulmasta: yksilön, työyhteisön, osaamisen, johtamisen, työn, organisaation sekä sen ulkopuolisten tekijöiden kannalta. Lisäksi teoreettinen viitekehys käsittelee työhyvinvoinnin kehittämistä sekä työhyvinvointia kasvuyrityksissä.

Tutkimus on luonteeltaan laadullista ja sillä pyritään sekä ymmärtämään työhyvinvoinnin ilmiötä kasvuyrityksessä että aikaansaamaan muutosta kohdeyrityksen työntekijöiden hyvinvoinnissa kehittävän tutkimuksen keinoin. Tutkimuksen kohteena on yksi yritys, joten sitä voidaan pitää myös tapaustutkimuksena. Aineisto on kerätty kohdeyrityksestä neljässä eri keskustelutilaisuudessa, joista ensimmäisessä oli läsnä 26 henkilöä yrityksestä ja kolmessa muussa kolme tai neljä henkilöä. Ensimmäisten ja viimeisten tilaisuuksien välissä on noin neljä kuukautta, jolloin on voitu tarkastella tänä aikana tapahtuneita muutoksia. Keskusteluista nauhoitettu aineisto on litteroitu. Lisäksi aineistona on käytetty kahta kyselyä. Aineistoa on analysoitu sisällönanalyysin keinoin. Aineisto on ensin pelkistetty, sitten ryhmitelty ja näiden ryhmien perusteella on luotu käsitteitä, jotka kuvaavat kasvuyrityksen työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä.

Aineistosta nousi esille seitsemän eri työhyvinvoinnin osa-aluetta, jotka olivat merkittäviä kohdeyrityksen työntekijöiden hyvinvoinnille: viestintä, roolit ja rakennemuutokset, koulutus ja perehdyttäminen, työyhteisön ilmapiiri, työsopimukset, työn tekemisen tavat sekä työhyvinvoinnin kehittäminen. Lisäksi tutkimuksessa on tarkasteltu, miten näitä tekijöitä on pyritty kehittämään tutkimuksen aikana.

Tuloksien perusteella on huomattavaa, että yrityksessä tapahtuvalla muutokselle on suuri vaikutus työntekijöiden hyvinvointiin. Jatkuvan muutoksen vuoksi yrityksessä pitääkin pyrkiä jatkuvasti löytämään keinoja sopeutua tähän muutokseen ja toisaalta luoda selkeitä käytänteitä vaihtuviin tilanteisiin. Kasvuyrityksissä tehdään kuitenkin myös paljon jatkuvaa toiminnan kehittämistä ja tällä kehittämisellä on myös positiivinen vaikutus työhyvinvointiin.

Tallennettuna: