Haku

Effects of high-fat diet and prebiotic fiber supplementation on hippocampal inflammation and adult neurogenesis

QR-koodi

Effects of high-fat diet and prebiotic fiber supplementation on hippocampal inflammation and adult neurogenesis

Paljon energiaa sisältävän ravinnon lisääntyminen osana tavallista ruokavaliota on viimeisten vuosikymmenien aikana todettu johtavan ylipainosta aiheutuviin terveyshaittoihin ja muuttavan suolistomikrobiston rakennetta. Viime vuosien aikana on tullut lisää näyttöä, joka viittaa suoliston ja aivojen väliseen yhteyteen, jota kutsutaan suoli-aivo-akseliksi. Suolistobakteeri Faecalibacterium prausnitziin määrän on todettu olevan yhteydessä niin suoliston häiriöiden, kuin masennuksen ja ahdistuksen kaltaisten häiriöiden lieventymiseen, mikä viittaa sen vaikuttavan sekä suoliston että aivojen terveyteen. F. prausnitzii on erittäin anaerobinen, mikä tekee sen käytöstä probioottina vaikeaa. Tässä tutkimuksessa sen määrään pyrittiin vaikuttamaan prebioottisen xylo-oligosakkaridin (XOS) avulla sellaisten rottien suolistossa, joille syötettiin vähä- tai korkearasvaista ruokaa, joko XOS:n kanssa tai ilman. Pyrin selvittämään korkearasvaisen ruokavalion ja XOS:n vaikutusta F. prausnitziin määrään sekä aikuisiän neurogeneesiin ja inflammaatioon aivotursossa. Kahdentoista viikon ravitsemusintervetion jälkeen rotat lopetettiin, niiden aivot viipaloitiin leikkeiksi ja värjättiin immunohistologisin menetelmin. Korkearasvaisen ruokavalion todettiin johtavan suurempaan painonnousuun ja vähärasvaisen ruokavalion havaittiin XOS:n kanssa johtavan korkeampaan F. prausnitziin määrään. Ryhmien väliset erot mikrogliojen aktiivisuuden merkkiaineissa olivat yllättäviä: vähärasvainen ruoka vaikutti olevan yhteydessä korkeampaan aktiivisuustasoon. Uusien hermosolujen määrät olivat ryhmissä samalla tasolla, viitaten siihen, ettei ruokavalio vaikuttanut neurogeneesiin.

Tallennettuna: