Suomisen perhe

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Suomisen perhe

Familjen Suominen (ruotsinkielinen nimi)
The Suominen Family (englanninkielinen käännösnimi)
La Famille Suominen (ranskankielinen käännösnimi)
Familie Suominen (saksankielinen käännösnimi)

Toivo Särkän ohjaama ja nimimerkki Tuttu Pariston (Seere Salminen ja Elsa Soini) käsikirjoittama perhe-elokuva Suomisen perhe (1941) perustuu samannimiseen radiokuunnelmasarjaan. Välirauhan ajan Helsinkiin sijoittuvassa tarinassa keskiluokkaisen valtion virkamiehen, varatuomari Väinö Suomisen (Yrjö Tuominen) osakeseikkailut järkyttävät koko perheen harmonista koti-idylliä, kun hän ja lapset, abiturientti Elina (Sirkka Sipilä), koululaiset Olli (Lasse Pöysti) ja Pipsa (Maire Suvanto), alkavat törsätä helposti ansaittuja rahoja. Säästäväinen Aino-äiti (Elsa Turakainen) yrittää mummun (Eine Laine) kanssa hillitä perheensä edesottamuksia.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Alkuteos
Tuttu Paristo: Suomisen perhe -radiokuunnelmasarja. (Yleisradio, 4.3.1938 alkaen) Tuttu Paristo: Suomisen perhe. Kokoelma Yleisradiossa esitettyjä perhekuunnelmia. Porvoo: WSOY, 1940.
Muut tekijät
Kalle Peronkoski, kuva
Kurt Vilja, ääni
Hannu Leminen, rakennelmat (lavastus)
Helsingin Teatteriorkesteri, orkesteri
Kreditoimattomat
Senja Soitso, naamiointi
Olavi Suominen, naamiointi
Arja Niska, kuvaussihteeri
Ossi Elstelä, studiopäällikkö
Vittorio Mantovani, kamera-assistentti
Unto Suominen, äänitysassistentti
Hellä Laiho, kampaaja
Tuulikki Seppälä, kampaaja
Arvo Kuusla, järjestäjä
Kyösti Käyhkö, järjestäjä
Olavi Saarinen, järjestäjän apulainen
Eka Karppanen, alkutekstit
Johan Jäätiö, kuvausryhmän jäsen
Veikko Laakso, kuvausryhmän jäsen
Sakari Jurkka, klaffi
Päivi Kosonen, valokuvat
Aarne Tenhovaara, valokuvat
Näyttelijät
Yrjö Tuominen, isä, varatuomari Väinö Suominen
Elsa Turakainen, äiti, rouva Aino Suominen
Eine Laine, mummu, ruustinna Sofia Suominen
Sirkka Sipilä, Elina Suominen, "Ellu"
Lasse Pöysti, Olli Suominen
Maire Suvanto, Kirsti Suominen, "Pipsa"
Siiri Angerkoski, Hilda, Suomisten kotiapulainen
Unto Salminen, maat. metsät. ylioppilas Lasse Lehtovaara
Anni Hämäläinen, Kerttu, Elinan kummitäti
Joel Rinne, Sam Nelson, ent. Sami Nenonen
Emmi Jurkka, Telma Nelson
Arvo Kuusla, filmiohjaaja
Arkistoaineisto / esiintyjät: Aarne Tenhovaara (vanha rovasti valokuvassa) Lapsia Ollin kutsuilla: herra Järvinen, herra Järvinen (Lähde: SKF 2)
Kreditoimattomat
Aku Käyhkö, kokouksen puheenjohtaja
Eero Leväluoma, kokouksen osanottaja
Valter Tuomi, kokouksen osanottaja
Rauha Rentola, maitokaupan myyjä
Helen Mardi, Nelsonin pikakirjoittajatar
Teijo Joutsela, nuorempi virkatoveri
Mervi Järventaus, konttoristi Huttunen
Uno Wikström, Virtaniemen isäntä
Onni Korhe, mies Nelsonien kutsuilla
Aino Mattila, nainen Nelsonien kutsuilla
Hannes Veivo, mies Nelsonien kutsuilla
Ossi Korhonen, vieras kutsuilla
Emma Väänänen, vieras kutsuilla
Irja Kuusla, vieras kutsuilla
Artturi Laakso, honottava herra
Hannes Hako, tansiin pyytävä mies
Sirkka-Liisa Angerkoski, Ollin kanssa tanssiva pikkutyttö
Taina Elg, lapsi Ollin kutsuilla
Esko Elstelä, lapsi Ollin kutsuilla
Anton Soini, viraston vahtimestari
Sisältöseloste
Suomisen perhe kokoontuu perinteiselle torstaipäivälliselle, johon kuuluu hernekeittoa ja ohukaisia. Perheen poika Olli myöhästyy ja saa nuhteet isältään, valtion virkamiehenä työskentelevältä tuomarilta, mutta Hilda-keittäjätär hellii poikaa keittiössä. Aterian jälkeen perhe lähtee tavanmukaiselle Sofian päivän tervehdyskäynnille mummon, eläkepäivikseen Helsinkiin muuttaneen leskiruustinnan luo. Suomisten abiturienttitytär Elina on levoton pääsystään ylioppilaaksi: hän jää muiden lähdettyä ja tutustuu mummon vuokralaiseen, agronomiksi opiskelevaan Lasse Lehtovaaraan, joka ilmoittaa saapuvansa kesäharjoittelijaksi Virtaniemen taloon, Suomisten kesähuvilan naapuriin.

Isä-Suomisella on illalla kokous, jota ennen hän patistaa Ollin ja tätä nuoremman Pipsa-tyttären koulukirjojen pariin: kevään aikana koulut ovat olleet kiinni, Olli on toiminut esikunnan lähettinä ja Pipsa pikkulottana. Lapset yrittävät päntätä aikansa, mutta päätyvät pelaamaan fortunaa ja kinastelemaan, kunnes äiti rauhoittaa perheen iltateelle, jonne isää odotetaan turhaan.

Kokouksen jälkeen isä tapaa sattumalta vanhan koulutoverinsa Sami Nenosen, joka on elänyt 20 vuotta Amerikassa ja palannut menestyneenä liikemiehenä käyttäen nimeä Sam Nelson. He juhlivat jälleennäkemistä ravintolassa ja Sam yllyttää Suomista osakekeinotteluun: "Täytyy riskeerata!" Jatkoilla Samin ja hänen vaimonsa Telman luona päätetäänkin, että isä sijoittaa perheen säästörahat 100 000 markkaa Kuparivaaran osakkeisiin.

Aamulla äiti on nyreissään, mutta leppyy, kun isä on katuvainen ja yrittää perua kaupat: Sam on kuitenkin ehtinyt ostaa osakkeet hänen nimiinsä. Isä on hermostunut eikä pysty keskittymään työhönsä, vaan palaa kesken päivän kotiin, missä odotetaan jännittyneinä tietoa Elinan selviytymisestä: kaikkien riemuksi Elina pääsee ylioppilaaksi. Lakkiaispäivänä Elina vastaanottaa onnittelut myös kummitädiltään Kertulta sekä Hildalta ja Lasselta.

Seuraavana päivänä Suomisen perhe muuttaa huvilalleen Kesärantaan. Isä on voittanut Kuparivaaran osakkeilla 10 000 markkaa ja ostaa äidille syntymäpäivälahjaksi kalliin korun sekä hopeisen astiaston. Sä kasvoit neito kaunoinen lauletaan syntymäpäivän aamuna koko perheen voimin, päiväkahveilla Olli ja Pipsa esittävät äidille omistetun mukailunsa laulusta Arvon mekin ansaitsemme.

Kesä kuluu onnellisissa lomapuuhissa. Elonkorjuun aikaan Elina ja Lasse osallistuvat Virtaniemen talkootansseihin. Paluumatkalla puhkeaa ukonilma ja vanhemmat ovat hädissään nuorten viipymisestä, kunnes isä löytää heidät kuistilta, missä he tunnelmoivat ja puhuvat tulevaisuudensuunnitelmistaan: Elina kaavailee sairaanhoitajan uraa ja Lasse aikoo jatkaa asepalvelustaan RUK:ssa. Isä kuitenkin raivostuu tilanteesta, komentaa tytön sisään ja ajaa Lassen tylysti pois. Lasselle terveisiä tuovan Ollin puhe Elinan "kaikista heiloista" hiertää lisää nuorten välejä.

Isän osakekeinottelut onnistuvat niin hyvin, että maalta palaavaa perhettä odottaa yllätys: asunto on remontissa ja koko sisustus muutetaan uudenaikaiseksi, Hilda saa apulaisekseen sisäkön ja torstaisin tarjotaan hernekeiton sijasta "consomméta". Perhe ei pysy koossa, kaikilla on omat menonsa. Lasse tapaa muodikkaasti pukeutuneen Elinan "uusia kasvoja etsivän" elokuvaohjaajan seurasta eikä tytöltä löydy aikaa lomalla olevalle Lasselle.

Äiti ei luota Samiin eikä haluaisi "levennellä", mutta hän suostuu hankkimaan iltapuvun ja osallistumaan Samin ja Telman kutsuille, joiden mondeenissa ja kyynisessä ilmapiirissä hän ei kuitenkaan viihdy. Samaan aikaan Olli ja Pipsa pitävät omat lastenkutsunsa Hildan tarjoillessa makkaroita. Samin yllyttämänä isä on ostanut osuuden metsäpalstaan, mutta sijoitus osoittautuu epäonnistuneeksi. Sam lähtee matkoille ja pyytää Telmaa lohduttamaan Suomista. Äiti näkee Telman menevän virastossa isän työhuoneeseen eikä tiedä mitä ajatella.

Isä kuitenkin torjuu Telman lohdun ja tilanteensa ymmärtäen peruu Ollille ja Pipsalle antamansa lupaukset. Myös Elina ja äiti myöntävät pettymyksensä ja osallisuutensa tapahtuneeseen: "Ei se raha aina onnea tuo", äiti sanoo ja Elina palaa ajatukseen sairaanhoitajan ammatista laulajattaren uran sijasta. Olli ja Pipsa käyvät mummon luona tunnustamassa virheensä, ja kuullessaan Lassen olevan huoneessaan Olli soittaa Elinan paikalle: Elina epäröi pitkään kadulla, mutta mummo saattaa nuoret jälleen yhteen.

Niin ikään isä-Suominen käy ripittäytymässä mummon luona, jonka viisaiden neuvojen turvin hän uskaltautuu kotiin ja saa anteeksi myös vaimoltaan. "Siinäkö kaikki että säästörahat menivät", äiti säteilee: "Olen niin onnellinen, aloitamme alusta, elämme niin kuin ennenkin, säästäväisesti ja kunniallisesti, ja syömme hernesoppaa torstaisin." Myönteinen yhteishenki vallitsee, perheen kokoontuessa pöydän ääreen: Olli ja Pipsa kajauttavat laulunsa, Lasse ottaa Elinaa, isä äitiä kädestä.

- Suomen kansallisfilmografia 2:n (1995) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Suomen Filmiteollisuus SF Oy
Ensi-ilta02.03.1941
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Bio-Bio, Rex
Hämeenlinna
Kotkassa
Kuopio: Puijo
Lahti: Ilves
Pori: Asto
Tampere: Kino, Petit
Turku: Bio-Bio, Pallas
Vaasa: Kino
Televisioesitykset
TV1, 16.11.1957
MTV1, 29.04.1961
MTV (sarjaesitys), 10.02.1962
TV2, 07.09.1966, Katsojia: 400 000
TV1, 24.12.1971, Katsojia: 1 350 000
MTV1, 01.01.1978, Katsojia: 2 231 000
TV2, 15.03.1986, Katsojia: 269 000
TV1, 13.06.1992, Katsojia: 612 000
YLE TV1, 08.06.1997
YLE TV1, 07.02.2001
YLE TV2, 01.10.2005
YLE TV2, 09.01.2007
YLE TV2, 23.06.2009
YLE TV1, 16.01.2012
YLE TV1, 04.03.2013
YLE TV1, 19.11.2015
YLE TV1, 23.01.2017
YLE TV1, 05.03.2018
Filmikopioiden määrä12
Muut näytöksetensi-iltakierros, Jyväskylä: Suomi-Elokuvat 06.04.1941
ensi-iltakierros, Oulu: Hovi 19.04.1941
Linkit
Kesto
110 min
Värimv
Ääniääni, YN-menetelmä
Kuvasuhde1,37:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa
sulje

Vastaa käyttäjäkyselyyn!

Voita Apple iPad Wi-Fi + Cellular 9.7 128GB (2018)

Avaa kysely

Ei kiitos!