Runoilija muuttaa

Runoilija Eero Heso (Ossi Korhonen).
Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Runoilija muuttaa

Skalden flyttar (ruotsinkielinen nimi)

Erkki Karun noin puolen tunnin mittainen komedia Runoilija muuttaa (1927) valmistui esityspariksi elokuvalle Vaihdokas (1927). Kodittomaksi joutunut runoilija Eero Keso (Ossi Korhonen) majoittuu herrasväki Tuiskun luokse (Uuno Laakso, Glory Leppänen). Saadakseen rikkaalta Joroisten enoltaan (Heikki Välisalmi) rahaa, runoilija on kirjoittanut menneensä naimisiin ja saaneensa pojan, mutta todellisuudessa enon lähettämät rahat ovat huvenneet juhlimiseen. Eno on tulossa Helsinkiin ja odottaa tapaavansa runoilijan perillisen ja vaimon, jota rouva Tuiskun vekkuli sisar Liisa (Birgit Sergelius) lupautuu esittämään.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Alkuteos
C. A. Görner: "Ein glücklicher Familienvater". Lustspiel in 3 Aufzügen. Teoksessa Lustspiele. Bd 1. Ein glücklicher Familienvater. Durchgefallen und gewonnen. Hamburg: Verlags-Comptoir, 1856. (näytelmä, kantaesitys: Friedrich-Wilhelmstädtisches Theater, Berlin 5.12.1854); Suom. Lainarouva. (näytelmä, Tampereen Teatteri 1911; Lainattu rouva -nimisenä Kuopion Työväen Teatteri, 1915).
Muut tekijät
Kreditoimattomat
Erkki Karu, tuotannonjohto
Hannes Kuokkanen, naamiointi
Armas Fredman, kuvausapulainen
Martti Tuukka, studiopäällikkö
Kosti Lehtinen, valokuvat
Näyttelijät
Heikki Välisalmi, eno Turpeinen Joroisista
Ossi Korhonen, runoilija Eero Keso
Uuno Laakso, herra Tuisku
Glory Leppänen, rouva Tuisku
Birgit Sergelius, Liisa, rouva Tuiskun sisar
Kreditoimattomat
Heljä Salomaa, Kaksivuotias lapsi
Hannikainen, tunnistamaton rooli
Sisältöseloste
Vuokrarästien takia runoilija lentää ulos asunnostaan ja majoittuu matka-arkkuineen herrasväki Tuiskun luokse, missä hän on aina viihtynyt hyvin. Rouva Tuisku tosin paraikaa soimaa miestään siitä, että tämä on aiemmin tuonut runoilijan heille keskellä yötä, eikä ilahdu siitäkään, että joutuu nyt maksamaan runoilijan kyydin, koska kummallakaan herroista ei satu olemaan rahaa.

Runoilija kertoo, että hänellä on rikas eno Joroisissa: saadakseen tältä rahaa hän on kirjoittanut menneensä ensin kihloihin, sitten naimisiin ja saaneensa lopulta pojan, mutta kaikki enon lähettämät rahat ovat huvenneet ravintolalaskuihin. Nyt eno on tulossa juuri samana päivänä Savosta Helsinkiin ja runoilija tarvitsee äkkiä vaimon: rouva Tuiskun sisar Liisa kuulee tarinan ja lupautuu leikkimään runoilijan puolisoa.

Eno saapuu kimpsuineen ja kampsuineen Tuiskujen asuntoon, missä rouva heti kieltää häntä tupakoimasta: runoilija joutuu esittelemään rouvan talon "köksänä". Liisa hyvittelee enoa niin, että runoilija hermostuu ja syyttää tyttöä "kurtiseerauksesta". Liisa loukkaantuu kyyneliin ja eno vaatii runoilijan pyytämään polvillaan anteeksi ja sinetöimään sovinnon suudelmalla.

Eno esittelee tuliaisensa, valtavan kalakukon, ja vaatii nähdä pojan. Pienen paniikin jälkeen Tuiskujen parivuotias tytär esitellään runoilijan ja Liisan kuukauden vanhana perillisenä. Eno ihmettelee hiukan lapsen kokoa ja puhetaitoa, kunnes herra Tuisku paljastaa, että kaikki on ollut leikkiä. Runoilija saa läksytyksen, mutta Liisa onnistuu lepyttämään enon, joka puolestaan saattaa nuoret sovintoon ja lupaa järjestää heille oikeat häät.

- Suomen kansallisfilmografia 1:n (1996) mukaan
Aiheet
Tuotanto
Suomi-Filmi Oy
Ensi-ilta13.11.1927
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Kino-Palatsi
Televisioesitykset
MTV1, 19.01.1970
Filmikopioiden määrän. 5
Linkit
Kesto
27 min
Värimv
Äänimykkä
Kuvasuhde1,33:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa