Villin Pohjolan kulta

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Villin Pohjolan kulta

Guld i Vilda Norden (ruotsinkielinen nimi)
Gold from the Wild North (englanninkielinen käännösnimi)
L'or du Nord farouche (ranskankielinen käännösnimi)
Das Gold des wilden Nordens (saksankielinen käännösnimi)

Villin Pohjolan kulta (1963) on toinen Aarne Tarkaksen käsikirjoittamien ja ohjaamien lännenelokuvien sarjassa. Vornan veljekset Joel (Åke Lindman), Tommi (Helge Herala) ja Kai (Vili Auvinen) lavastettaan syyllisiksi kulta-auton ryöstöön ja kuljettajien murhiin. Syytösten taustalla ovat saluunan isäntä Kristo (Leo Jokela) ja pankinjohtaja Markus (Kauko Helovirta), joka haluaa kihlata Karinin (Tamara Lund), Pohjolan rikkaimman miehen Jäärän (Kalervo Nissilä) tyttären.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Muut tekijät
Aarne Tarkas, alkuperäiskäsikirjoitus
Harald Koivikko, äänittäjä
Reino Helkesalo, lavastaja
Kreditoimattomat
Kurt Vilja, miksaus
Regina Keso, kuvaussihteeri
Inke Tarkas, kuvaussihteeri
Paavo Hukkinen, järjestäjä
Alf Salin, studiopäällikkö
Reino Helismaa, laulujen sanoitus
Näyttelijät
Tamara Lund, Karin Jäärä
Vili Auvinen, Kai Vorna, oik. Jäärä
Helge Herala, Tommi Vorna
Åke Lindman, Joel Vorna
Kalervo Nissilä, Jäärä
Leo Jokela, Kristo, saluunan isäntä
Kauko Helovirta, Markus, pankinjohtaja
Armas Jokio, konna
Erkki Viljos, nimismies
Pentti Viljanen, Kiveliön Konsta
Risto Mäkelä, baarimikko
Reino Helismaa, saluunapianisti
Rose-Marie Precht, "Pohjolan Ruusu", saluunatyttö
Kreditoimattomat
Aarne Tarkas, Torsti, Jäärän apuri
Kauko Kokkonen, kuorma-auton kuljettaja
Paavo Hukkinen, Simon, pankin kassanhoitaja
Kaarlo Wilska, mies saluunassa ja sen kuistilla
Reino Helkesalo, Markuksen apuri
Kauko Vuorensola, peluri
Esko Mannermaa, korttihuijari
Kaarlo Juurela, mies saluunassa
Pertti Seppälä, yksi tappelijoista
Arttu Suuntala, valamiehistön jäsen
Olavi Tuomi, mies saluunassa
Toivo Mäkelä, pappi
Sisältöseloste
Vornan veljekset Joel, Tommi ja Kai ovat kullanetsijöitä Villissä Pohjolassa, jota "ei löydy Maanmittaushallituksen kartoista vaan mielikuvituksesta". Jäljittäessään kultasuonen emäkalliota he tietämättään joutuvat seudun mahtimiehen Jäärän maille: heidät pysäyttää Jäärän tytär Karin, joka ampuen ajaa heidät pois.

Villin Pohjolan kauppakeskuksen lankoja ohjailevat pankinjohtaja Markus ja saluunan isäntä Kristo. Markus kosiskelee Karinia ja saa myöntävän vastauksen sekä tytöltä että isältä, joka aikoo tehdä Markuksesta metsäpuolen johtajan mutta vaatii tätä sijoittamaan 100 000 markkaa liiketoimintaansa. Markus on keinotellut pankin rahoilla eikä pysty hankkimaan summaa muuten kuin ryhtymällä Kriston kanssa juonimaan kultalähetyksen ryöstöä.

Kun Vornan veljekset saapuvat saluunaan, Kristo muistuttaa läsnäolijoita 15 vuoden takaisesta ryöstömurhasta, jonka tekijöiksi epäiltiin Joelia ja Tommia sekä heidän isäänsä Henrik Vornaa, joka sai surmansa takaa-ajossa. Pohjolan lakien mukaan rikos on 15 vuodessa vanhentunut, mutta Kristo yllyttää miehet tappeluun, josta veljekset selviävät voittajina Karinin avustuksella.

Markus järjestää kullanryöstön käyttäen miehiään, jotka tekeytyvät Vornan veljeksiksi. Takaa-ajossa veljekset yllätetään uimasiltaan: Joel ja Tommi joutuvat vangeiksi, mutta Kai pääsee pakoon. Pikaisessa oikeudenkäynnissä Jäärä toimii tuomarina, Markus syyttäjänä ja Kristo valamiesten puheenjohtajana. Henkiin jäänyt todistaja kertoo ryöstäjien ilmoittautuneen Vornan veljeksiksi ja muistaa, että yhdellä heistä oli puolikuun muotoinen arpi kyynärvarressaan. Kun arpea ei löydy Joelilta eikä Tommilta, Kristo väittää nähneensä sen Kain käsivarressa saluunatappelun aikana. Todisteiden valossa valamiehistö toteaa veljekset syyllisiksi ja Jäärä määrää heidät vangituiksi, kunnes heidät kuljetetaan etelään tuomiolle.

Kotimatkallaan Karin tapaa kaislikossa piileskelevän Kain, joka jo aikaisemmin on syttynyt tyttöön. Kun Kailtakaan ei löydy arpea, Karin alkaa uskoa veljesten viattomuuteen. Tällä välin Kristo lietsoo lynkkausmielialaa, jota Jäärä ja nimismies turhaan hillitsevät. Joel ja Tommi ovat jo hirttosilmukat kaulassa, kun Karinin varustama Kai astuu esiin ja uhkaa lynkkaajia dynamiitilla, joka veljesten vapauduttua osoittautuu apulannaksi.

Sekä Jäärän että Markuksen miesten takaa-ajamina veljekset vetäytyvät piilopaikkaansa, mukana myös Kain puoliväkisin sieppaama Karin, joka enää ei halua mennä naimisiin Markuksen kanssa ja tunnustaa vihdoin rakkautensa Kaille. Markus ja Kristo jatkavat juonittelujaan: he aikovat tappaa Jäärän ja anastaa väärennetyn kauppakirjan turvin hänen maansa ja omaisuutensa. Väijytyksessä Markus ja Kristo tappavat Jäärän apurin Torstin, mutta vain haavoittavat Jäärää, joka toipuu kaavailtujen häiden vuoksi paikalle osuneen papin hoivissa.

Tulitaistelussa veljekset torjuvat Markuksen miesten hyökkäyksen, minkä jälkeen Kai papin läsnäolon innoittamana ilmoittaa kihlauksestaan Karinin kanssa. Jäärä ei ota uskoakseen eikä suostuakseen, kunnes hän näkee Kain kaulassa medaljongin, joka on kuulunut hänen aikoinaan koskeen kadonneelle pikkupojalleen. Joel ja Tommi kertovat puolestaan löytäneensä pojan ja kasvattaneensa hänet pikkuveljenään. Kun vielä Karin osoittautuu Jäärän ottotyttäreksi ja pappi monista lähtöyrityksistään huolimatta on yhä paikalla, naimakaupalle ei ole esteitä.

Tällä välin Markus luulee Jäärän kuolleen ja yrittää väärennetyn kauppakirjan turvin lavastaa Vornan veljekset syypäiksi murhaan. Veljekset ilmestyvät saluunaan ja selvittävät asiat: arpi löytyy eräältä Markuksen mieheltä, Kristo yrittää luikerrella, mutta tunnustaa lopulta syyllisyytensä 15 vuoden takaiseen ryöstömurhaan ja paljastaa kullan olevan Markuksen kassakaapissa. Markus itse pakenee, mutta erämaan sanotaan pitävän hänestä huolen. Joel ja Tommi jatkavat matkaansa, Kai vakuuttaa Karinin, "60 kilon kultahipun", riittävän hänelle.

- Suomen kansallisfilmografia 7:n (1998) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Suomen Filmiteollisuus SF Oy
Ensi-ilta01.02.1963
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Herttua, Rex, Tuulensuu
Lahti: Kinema
Oulu: Kiistola
Tampere: Petit
Turku: Kino Turku
Televisioesitykset
TV1, 19.09.1967, Katsojia: 1 940 000
TV1, 04.06.1974, Katsojia: 1 971 000
TV1, 08.09.1993
TV1, 12.02.1994, Katsojia: 534 000
YLE TV1, 26.02.2003
YLE TV2, 19.08.2007
YLE TV2, 20.10.2009
YLE TV2, 25.05.2011
YLE TV1, 19.09.2014
Yle Teema, 27.03.2016
Yle TV1, 11.04.2018
Yle Teema & Fem, 23.06.2019
Filmikopioiden määrä9
Muut näytöksetensi-iltakierros, Asto, Pori 03.02.1963
ensi-iltakierros, Kuvakukko, Kuopio 03.02.1963
ensi-iltakierros, Elohuvi, Jyväskylä 22.02.1963
ensi-iltakierros, Kinema, Vaasa 23.03.1963
Kesto
90 min
Värimv
Ääniääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde1,66:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa