Haku

Tuiskusen kuherruskuukausi

Tuiskunens smekmånad (ruotsinkielinen nimi)
Häiritty kuherruskuukausi (rinnakkaisnimi)

Kuvaan voi liittyä käytön rajoituksia.

Katso käyttöehdot

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Tuiskusen kuherruskuukausi

Tuiskusen kuherruskuukausi (1914) on kuudes Lyyra Filmin vuosina 1913-14 tuottamasta komediasikermästä. Tässä pilakuvassa Tuiskusen tuore aviopari majoittuu Helsingissä erääseen suurhotelliin viettääkseen auvoista kuherrusaikaa, mutta lempiväisten rauhaa tulee ikävästi häiritsemään nuoreen rouvaan silmänsä iskevä herra Käpäs. Elokuvan tekijöitä ei tiedetä eikä siitä ole säilynyt kuva-aineistoa.

Tallennettuna:
Genre
Ikäraja
S
Muut tekijät
Lyyra Filmi, levittäjä
Kreditoimattomat
Hjalmar V. Pohjanheimo, tuottaja
Tuotantotiedot
Tuotanto
Julkaistu
1914
Esitystiedot
Levittäjä
Ensi-ilta
27.04.1914
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Lyyra
Filmikopioiden määrä
1 (arvio)
Muut näytökset
  • 11.05.1914 Tampere (Hämeenkatu 8) ensi-iltakierros
Kuvauspaikat
Ulkokuvat
Helsinki

- Suomen kansallisfilmografia 1:n (1996) mukaan
Sisältöseloste
Käsiohjelman mukaan:

"Herra Tuiskunen oli hiljattain mennyt naimisiin. Nuori pari oli päättänyt viettää kuherrus viikkonsa matkustamalla. Kierreltyään ympäri Suomea saapuivat he vihdoin Helsinkiin, jossa ottivat asunnon eräässä suurhotellissa.

Eräänä päivänä lähti nuori rouva yksin kaupungille. Palattuaan asioiltaan kohtaa hänet herra Käpäs, joka myös asuu samassa hotellissa. Hän mieltyy nuoreen kauniiseen rouvaan ja alkaa innokkaasti lähennellä häntä. Nuori rouva juoksee huoneeseensa ja kertoo miehelleen että oli tavannut herrasmiehen, joka alkoi häntä ahdistelemaan. Tuiskunen julmistuu ja päättää löylyttää sellaisen tunkeilijan. Nuori rouva, joka on hellä sydämminen koettaa estää miestään siitä ja pyytää häntä valitsemaan jonkun sopivamman keinon. Vähän aikaa mietittyään asiaa keksii Tuiskunen sopivan keinon jolla Käpäs karkoitetaan."

- Suomen kansallisfilmografia 1:n (1996) mukaan
Lehdistöarviot
Ainoita arvion sukuisia lehdistömainintoja ovat ilmoitusten luonnehdinta "vallaton pila" sekä Dagens Press -lehden (29.4.1914) kommentti, joka lyhyen juoniselostuksen jälkeen päättyy: "Det mustiga sätt, på hvilket han (Käpäs) blir afsnoppad, tycktes falla herrskapet Tuiskunens vänner bland publiken synnerligen väl i smaken."

- Suomen kansallisfilmografia 1:n (1996) mukaan
Taustaa
Pohjanheimon veljesten komediasikermän kuudes elokuva oli kolmas, jonka päähenkilönä toikkaroi herra Tuiskunen. Väärennetyssä osoitteessa Tuiskunen oli nähty kosijana, elokuvassa Nainen, jonkas minulle annoit sulhasena ja "trilogian" päätösosassa Tuiskusen kuherruskuukausi jo tuoreena aviomiehenä. Uutena hahmona mukana oli herra Käpäs, joka myöhemmin samana vuonna sai nimiosan veljesten pilakuvassa Käpäsen rakkausseikkailu.

Lyyra Filmin omistajan Hjamar V. Pohjanheimon pojat Hilarius (1892-1932), Asser (1893-1937) ja Birger (1895-1936) toteuttivat yhtiölle vuosina 1913-14 kaikkiaan kahdeksan yksikelaista lyhytkomediaa. Monista niistä on säilynyt niukasti tietoja, eikä Tuiskusen kuherruskuukaudenkaan tekijöitä tai näyttelijöitä tiedetä.

Säilyneen käsiohjelman mukaan "vallaton pila" oli näytelty Helsingissä. Helsingin lisäksi löytyy esitysmaininta ainoastaan Tampereelta.

Elokuvan kuva-aineisto on tuhoutunut.

- Suomen kansallisfilmografia 1:n (1996) pohjalta toimittanut Lauri Piispa
Tarkastustiedot
Tarkastuselin
VET
Tarkastusnumero
5682
Tarkastuspäivä
25.04.1914
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
180 m
Ikäraja
S
Osia
1
Tarkastuttaja
Lyyra Filmi
Muut tiedot
VET:n nippunumero 2082.
Tekniset tiedot
Väri
mv
Ääni
mykkä
Kuvasuhde
1,33:1
Kesto
10 min