Näyttelijät |
Riitta Hämäläinen, näyttelijä Sirkka-Liisa Wilén, näyttelijä Elsa Turakainen, näyttelijä Siiri Angerkoski, näyttelijä Pentti Siimes, näyttelijä Matti Aulos, näyttelijä Oke Tuuri, näyttelijä Kreditoimattomia tunnistamattomia tekijöitä, sivuosien esittäjiä tai avustajia:
Paavo Hukkinen, L. Impi, L. Lahti
(Lähde: SKF 6), muutesiintyjät Kreditoimattomat
Aino Lehtimäki, näyttelijä Mauno Hyvönen, näyttelijä Helge Herala, näyttelijä Kaarlo Wilska, näyttelijä Oiva Sala, näyttelijä Jalmari Parikka, näyttelijä Laina Laine, näyttelijä Maininki Sippola-Wilska, näyttelijä Matti Aro, näyttelijä Irja Rannikko, näyttelijä Juhani Kumpulainen, näyttelijä Veikko Linna, näyttelijä Irja Kuusla, näyttelijä Nestori Lampi, näyttelijä Toivo Lahti, näyttelijä Tauno Söder, näyttelijä Anton Soini, näyttelijä Sirkka Breider, näyttelijä Aili Valli, näyttelijä Artturi Laakso, näyttelijä Kullervo Kalske, näyttelijä Arvo Kuusla, näyttelijä Hannu Halonen, näyttelijä Kerttu Hämeranta, näyttelijä Seija Nortimo, näyttelijä Marja Korhonen, näyttelijä Armas Jokio, näyttelijä Matti Lehtelä, näyttelijä Aino Angerkoski, näyttelijä Harri Sinijärvi, näyttelijä Vilho Ruuskanen, näyttelijä Gunnel Hanén, näyttelijä Martta Kontula, näyttelijä Tauno Majuri, näyttelijä Anu Kilpiö, näyttelijä Anna-Liisa Taivainen, näyttelijä Impi Aro, näyttelijä Kalle Rouni, näyttelijä Reino Valkama, näyttelijä |
Neuvostoliiton suurhyökkäys Kannaksella kesällä 1944. Perääntyvissä joukoissa taisteleva isä poikkeaa perheensä luona ja tuo pikku-Ilonalle karitsan. Hän kertoo, että jälleen on lähdettävä evakkoon, mutta ennen kuin Ilona ja hänen äitinsä pääsevät matkaan, äiti saa surmansa pommituksen uhrina. Perääntyvät sotilaat löytävät Ilonan ja toimittavat hänet karitsoineen evakkojunaan.
Määräasemalla Ilona joutuu Paksulan ilkeän ja saidan isäntäväen hoiviin. Tyttö pannaan kovaan työhön ja karitsa uhataan teurastaa, mutta ilmahälytys keskeyttää isännän aikeen. Ilona karkaa karitsansa kanssa talosta ja päätyy tilaisuuteen, jossa maaherra pyytää siirtolaisia esittämään valituksia. Ilonan kerrottua kohtelustaan Paksulassa maaherra ottaa hänet mukaansa ja järjestää hänet siirtolaisten lastenkotiin Helsinkiin. Perillä lapsille ilmoitetaan sodan päättymisestä ja Karjalan menetyksestä, kaikille luvataan uusi koti ja tulevaisuus. Pian johtajatar kertoo Ilonalle, että tämän isä on kaatunut kohta rintamalle palattuaan.
Ilona pääsee kasvattityttäreksi johtaja Orpanan perheeseen. Kyseessä on väärinkäsitys: johtaja on tehnyt lastenkodille miljoonan markan lahjoituksen ja on vierailulla talossa samaan aikaan kun toisen pariskunnan on määrä hakea Ilona; johtajalla on kuitenkin kiire ja hän luulee vaimonsa sopineen asiasta. Innoissaan Ilona tutustuu uuteen hienoon kotiinsa ja aikuiseen velipuoleensa Penttiin, joka on katkeroitunut menetettyään sodassa toisen kätensä. Rouva Orpana kauhistuu kuullessaan Ilonasta, mutta Pentti on ehtinyt ystävystyä tytön kanssa ja uhkaa lähteä talosta, jos Ilona ei saa jäädä. Välittömyydellään ja sydämellisyydellään Ilona pian valloittaa myös kasvatusisänsä ja -äitinsä.
Ilona tutustuu Pentin tyttöystävään Ireneen, joka on ymmällään Pentin välttelevästä käytöksestä häntä kohtaan. Ilona järjestää kutsut lastenkodin tovereilleen; johtaja Orpana yllättää lapsijoukon telmimästä ja liittyy joukkoon herraseurueensa kanssa. Rouvakin purskahtaa nauruun ymmärrettyään tilanteen. Seuraavana päivänä Irene saapuu Ilonan kutsumana vierailulle. Ilona kuljettaa hänet puoliväkisin Pentin huoneeseen: nuoret tekevät hellän sovinnon. Välirikko on perustunut Pentin väärinkäsitykseen, ettei Irene enää huolisi raajarikosta. Kihlajaisia vietetään koko perheen kesken, ja Ilona tunnustetaan täysivaltaiseksi perheenjäseneksi.
- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan. |
|
Taustaa |
Elokuvana Pikku Ilona ja hänen karitsansa oli alunperin määrä toteutua jo vuonna 1941, jolloin T. J. Särkän kerrotaan saaneen idean henkivakuutusyhtiö Suomen ilmoituksesta, missä pieni tyttö istuu valkoinen karitsa sylissään ("pienet kädet ovat suojelevina kietoutuneet karitsan ympärille"). Ilmoitus on julkaistu Suomen Kuvalehden numerossa 13/1941. SF-Uutisten mukaan Särkkä antoi lehden Mika Waltarille ja pyysi tätä etsimään siitä elokuva-aiheen. Waltari päätyi samaan kuvaan ja kehitteli kesällä 1941 "liikuttavan tarinan pienen karjalaistytön vaiheista 'välirauhan' vuotena tynkä-Suomessa".
11-vuotias Maire Suvanto, joka oli tullut tunnetuksi Suomisen perhe -elokuvan (1941) Pipsana, valittiin Ilonan osaan, ja muihin rooleihin kiinnitettiin Hugo Hytönen, Siiri Angerkoski, Sirkka Sipilä sekä Alf Salin, joka oli sodassa menettänyt kätensä. Särkän piti ensin ohjata elokuva, sittemmin Orvo Saarikiven. Siitä ehdittiin kuvata alun tapahtumia: kohtaus, jossa lumipukuinen sotilas pelastaa Ilonan karitsoineen palavasta talosta, sekä Ilonan tulo Helsingin rautatieasemalle. Filmaustyö keskeytettiin vuoden 1942 puolella sota-ajan hankaluuksien vuoksi. SF:n tuotantosuunnitelmissa elokuva oli tuolloin mukana aina vuoden 1943 alkupuolelle asti.
Käsikirjoitus kaivettiin uudelleen esiin kesällä 1955, jolloin Särkän huomio kiinnittyi "Savon satutytöksi" kutsuttuun 9-vuotiaaseen kuopiolaiseen Riitta Hämäläiseen. Syksyn 1955 koekuvausten innoittamana Särkkä aikoi itse ohjata elokuvan, mutta antoi kuitenkin tehtävän Jorma Nortimolle.
Nortimo muokkasi käsikirjoitusta ja katsoi aiheelliseksi korostaa elokuvan ihmisten hyviä ja huonoja puolia. Varsinkin Siiri Angerkosken ja Oke Tuurin esittämää Paksulan isäntäväkeä kriitikot pitivät vahvasti karrikoituina ja yliampuvina. Riitta Hämäläisen mukaan (Hka eli Hilkka Tukkimäki, Savo 11.2.1957) pariskunta oli "katsottu lapsen silmillä ja lapsi suurentelee kaikki, sen takia on Paksulan emäntä kuin noita-akka ja sen takia varakkaan johtajan talo kuin linna, jossa ei asu tavallisia ihmisiä. Köyhästä lapsesta se näytti sellaiselta".
Ensimmäisessä katselussaan Valtion elokuvatarkastamo määräsi valmiin työn kielletyksi alle 8-vuotiailta. Sen jälkeen kun alun pommituskohtausta, missä Ilonan äiti saa surmansa, oli lyhennetty minuutilla, elokuvasta tuli sallittu kaikenikäisille. Alkukohtauksissa on katkelmia sota-ajan dokumenttielokuvista. Pikku Ilonan alkukuvana esitettiin Markus Raution jäähyväisjuhlasta valmistettu lyhytelokuva Markus-sedän juhla.
Pikku Ilona ja hänen karitsansa osallistui Puolassa 1957 järjestettyyn kansainväliseen lasten ajanviete-elokuvakilpailuun. Lapsista koottu arvosteluraati kelpuutti elokuvan mukaan loppukilpailuun.
Pikku Ilona ja hänen karitsansa jäi Jorma Nortimon viimeiseksi elokuvaksi - hän kuoli kesällä 1958, 52-vuotiaana. Riitta Hämäläinen palasi vielä kertaalleen valkokankaalle Särkän ohjaamassa elokuvassa Pieni luutatyttö (1958). Jyväskyläläinen Pohjola ja Kumpp. kustansi vuonna 1957 kirjan Riitan satuja, jonka tarinat Riitta Hämäläinen on sekä kertonut että kuvittanut.
- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan. |
Musiikki |
1. Vala Säv. ja san. trad. unkarilainen Es. Riitta Hämäläinen, laulu (100 %), 0' 35".
2. Kultani on kaukana Säv. ja san. trad., sov. Heikki Aaltoila Es. Maininki Sippola-Wilska, laulu (playback, viulu- ja orkesterisäestys), 0' 45".
3. "Fanfaari" Säv. Heikki Aaltoila Es. "torviseitsikko" (playback, tunnistamaton puhallinyhtye), kahteen kertaan, yht. 1' 15".
4. "Tittan tuttan" Säv., san. ja sov. Heikki Aaltoila Es. "lastenkodin lapset", laulu (playback), kahteen kertaan, yht. 1' 00".
5. Sairas karhunpoika Säv. Georg Malmstén, san. Roine Richard Ryynänen Es. Riitta Hämäläinen, laulu (100 %), 0' 05".
Huomautuksia: Teemoina taustamusiikissa viihdeorkesteriesityksinä Bä bä vita lamm / Pää pää pässikulta, säv. Alice Tegnér, Paimenlaulu ("Mä olen paimenpoikanen - -"), säv. A. Klauwell, Ro ro barnet / Aa aa Heikki, säv. Alice Tegnér.
- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan. |