Näyttelijät |
Anneli Sauli, näyttelijä Helge Herala, näyttelijä Marjatta Kallio, näyttelijä Tommi Rinne, näyttelijä Ture Junttu, näyttelijä Åke Lindman, näyttelijä Heimo Lepistö, näyttelijä Tauno Söder, näyttelijä Issi Schaibel, näyttelijä Unto Salminen, näyttelijä Uljas Kandolin, näyttelijä Masa Niemi, näyttelijä Leo Jokela, näyttelijä Santeri Karilo, näyttelijä Leila Wallenius, näyttelijä Kreditoimattomia tunnistamattomia tekijöitä, sivuosien esittäjiä tai avustajia:
Paavo Hyttilä, Annikki Lauramaa
(Lähde: SKF 6), muutesiintyjät Kreditoimattomat
Marjatta Mänttäri, näyttelijä Olli Mäkinen, näyttelijä Ville-Veikko Salminen, näyttelijä Heikki Savolainen, näyttelijä Pehr-Olof Sirén, näyttelijä Martti Laitinen, näyttelijä Seppo Sariola, näyttelijä Severi Seppänen, näyttelijä Ossi Runne, näyttelijä Nisse Nordström, näyttelijä Ossi Malinen, näyttelijä Ville Katz, näyttelijä Mirja Karisto, näyttelijä Viljo Voipio, näyttelijä Nestori Lampi, näyttelijä Laila Rihte, näyttelijä Toivo Lahti, näyttelijä Aili Montonen, näyttelijä Pentti Irjala, näyttelijä Aili Valli, näyttelijä Aarne Tarkas, näyttelijä Veikko Mård, näyttelijä Matti Kuusla, näyttelijä Aimo Hiltunen, näyttelijä Jukka-Pekka Kinnunen, näyttelijä Kauko Vuorensola, näyttelijä Arttu Suuntala, näyttelijä Pertti Pasanen, näyttelijä Tuulikki Suomela, näyttelijä Hannes Veivo, näyttelijä Toimi Kiviharju, näyttelijä Lennart Lauramaa, näyttelijä Paavo Hukkinen, näyttelijä Kaarlo Wilska, näyttelijä Matti Lehtelä, näyttelijä Kauko Kokkonen, näyttelijä Keijo Komppa, näyttelijä Aarne Laine, näyttelijä Ekke Hämäläinen, näyttelijä Carl-Erik Creutz, näyttelijä Hugo Ahlberg, näyttelijä |
Toverukset kapteeni Matti Kaarna ja luutnantti Esko Honka saapuvat lomalle Malagaan ja osuvat samaan hotelliin poliisin tunteman vääränrahantekijän Soton ja tämän koplan kanssa. Soto on saanut haltuunsa Hitlerin toisen maailmansodan aikana teettämät väärät dollarinlaatat ja keksii että Suomi on ainoa turvallinen maa painaa setelit. Soto kumppaneineen lentää Suomeen samassa koneessa Kaarnan ja Hongan kanssa. Suomalainen rikospoliisi on hälytetty lentokentälle, mutta Soto ehtii vaihtaa kassia Kaarnan kanssa ja selviytyy tarkastuksesta.
Soto ja hänen kätyrinsä Mike ryhtyvät varjostamaan Kaarnaa ja Honkaa, seuraavat heitä ravintolaan, jossa tapaavat vanhan tuttavansa, striptease-tanssijatar Mademoiselle Mimin ja värväävät tytön houkutuslinnukseen. Kaarna lyö Hongan kanssa vetoa että saa vietellyksi Mimin: asia tietysti onnistuu ja Honka joutuu lähtemään hotelliin yöksi. Miesten asunnossa Mimi sekoittaa unilääkettä Kaarnan juomaan, mutta tämä onnistuu vaihtamaan lasit: huumatuksi joutuukin Mimi, joka nukahtaa Kaarnan sänkyyn. Aamulla he kaikesta huolimatta eroavat ystävällisen tunnelman vallitessa.
Kaarnan lähdettyä konnat murtautuvat asuntoon. Honka on kuitenkin ehtinyt paikalle ja taltuttaa roistot: hän ottaa heidän aseensa ja pakottaa heidät riisumaan housunsa. Kaarnan saavuttua he huvittelevat panemalla miehet tiskaamaan ja siivoamaan, ennen kuin päästävät heidät menemään. Illalla elokuvista palattuaan kaverukset löytävät asuntonsa myllerrettynä ja ruumiin makuuhuoneen komerosta: kyseessä on koplan jäsen jota muut epäilevät petturiksi. Soto ei vieläkään ole löytänyt laattoja, jotka Honka on tullut laittaneeksi jääkaappiin tietämättömänä niiden arvosta. Vasta nyt asian laita ja viime päivien salaperäiset tapahtumat valkenevat miehille.
Lentäjätuttavaltaan Kaarna ja Honka saavat tarjouksen lähteä peruutuspaikoilla Mallorcalle. He toimittavat ruumiin Sotolle "lahjapakettina" ja lähtevät matkaan. Soto hälyttää mallorcalaiset kumppaninsa Kaarnan ja Hongan kimppuun. Suomalaiset selviävät nyrkkitappelusta isoa joukkiota vastaan, mutta joutuvat pian koplan vangeiksi, kun menevät espanjalaisen kaunottaren Dolores Gonzalesin järjestämään ansaan. Dolores kiristää miehiltä tietoa laattojen piilopaikasta, mutta nämä juonivat itsensä vapaiksi ja pääsevät palaamaan Suomeen, jonne Dolores seuraa heitä.
Asuntoon piilotetun mikrofonin avulla Soto ja hänen kumppaninsa saavat selville, että laatat eivät ole pankkiholvissa niin kuin Kaarna on uskotellut, vaan hänen autonsa hansikaslokerossa. Autolle ehdittyään Kaarna ja Honka joutuvat Soton miesten yllättämiksi. Kaverukset vangitaan ja kuljetetaan kaupungin ulkopuolelle hylättyyn tehtaaseen, jota Soto aikoo käyttää setelien painopaikkana. Soto on suunnitellut miesten varalle kuoleman happoaltaassa, mutta Dolores ehtii pelastaa heidät viime hetkellä. Kolmikko pääsee pakoon joutuakseen konnien takaa-ajamaksi, tulittamaksi ja saartamaksi. Karkulaiset onnistuvat sytyttämään ilotulitustarvikkeita sisältävän varaston tuleen, mikä hälyttää poliisin ja palokunnan paikalle. Konnat taltutetaan vesisuihkuilla. Soto yrittää pakoon autolla, joka tulituksessa suistuu tieltä ja syttyy palamaan. Kaarna pyytää Doloresin luokseen, suutelee tyttöä ja lähettää Hongan jälleen hotelliin.
- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan. |
Aiheet |
|
|
Lehdistöarviot |
T. S-o (Tomira Savtschenko, Kansan Uutiset 10.5.1959) katsoi jo aiheenvalinnan kuvastavan suomalaisen elokuvan yleistä kriisiä. Itse elokuvastakaan hänellä ei ollut paljon myönteistä sanottavaa: "Filmi on rytmiltään hidaspoljentoinen, kuten sen huumorikin. Tosin siinä on naseviakin repliikkejä ja hauskoja tilanteita, mutta nämäkin ovat enemmän nasevia perusajatukseltaan kuin toteuttamistavaltaan. 'Uskalletut' lempimiskohtaukset ovat kömpelyydessään lähinnä mauttomia."
Leo Nordberg (Uusi Suomi 3.5.1959) näki elokuvan mainostavan etupäässä "muuatta lentoyhtiötä ja määrättyä savukemerkkiä". Hän kirjoitti: "Ei ruumiita makuuhuoneeseen on paikka paikoin varsin harmiton ja mukaansatempaavakin jännitysjuttu, jota kuitenkin kokonaisuuden kannalta vaivaa eräänlainen runsauden pula, mistä taas on väistämättömänä seurauksena asioiden turha pitkästyminen ja mutkistuminen."
Myös O. V-jä (Olavi Veistäjä, Aamulehti 4.5.1959) oli sitä mieltä, että "ohjaajan ja leikkaajan olisi pitänyt tiivistää ja karsia lujin käsin" pitkästyttäviä kohtauksia. "Nyt kertomus laahaa välillä auttamattomasti, sitä on pitkitetty toisarvoisten seikkojen (kuten helsinkiläisen ravintolakohtauksen) takia niin paljon, että iskuvoima on kärsinyt pahasti. Ja se on vahinko, sillä huolellisemmin ja keskitetymmin tehtynä olisi Ei ruumiita makuuhuoneeseen voinut olla varsin hyvä laatunsa edustaja."
J. M. (Jukka Martinkari, Turun Sanomat 17.5.1959) puolestaan kyseli: "Onkohan Tarkas löytänyt 'kadonneen sävelen'?" Hänen mukaansa "Ei ruumiita makuuhuoneeseen on kautta linjan sujuvaa ja reipasta kerrontaa täynnä. Ohjaaja on ollut vireessä ja ilmeisesti myös täysin omalla alallaan".
Myönteisiä arvioita annettiin lähinnä elokuvan näyttelijäsuorituksille. "Parasta koko filmissä on parivaljakko Helge Herala - Tommi Rinne [- -]. Pojat ovat tosi rempseällä päällä, laukovat leikkipuheitaan kurillinen pilke silmäkulmassa, puhuvat ilmeillään riemastuttavasti ja rakastelevat sieviä tyttöjä vallan temperamentikkaasti", tuumi Femina (Helmi Neva, Satakunnan Kansa 5.5.1959). Hän olisi kuitenkin halunnut mukaan enemmän espanjalaista paikallisväriä kun kerran Málagaan ja Mallorcalle saakka mentiin: "[- -] meikäläiset kun jäävät 'espanjalaisuudessaan' kovasti kotimaisiksi, yrityksistä huolimatta."
V. M. (Päivän Sanomat 5.5.1959) ihasteli hänkin Heralan ja Rinteen yhteistyötä: "Harvoin näkee ulkomaisissakaan filmeissä niin luontevan rentoa ja estotonta komiikkaa kuin SF:n uusimmassa tämän mainion toverusparin esittämänä."
- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan. |