Oho, sanoi Eemeli

Åhå, sa' Eemeli (ruotsinkielinen nimi)
"Oho!" Emil Said (englanninkielinen käännösnimi)
Mince! dit Eemeli (ranskankielinen käännösnimi)
Hopsa, sagte Emil (saksankielinen käännösnimi)
Oho! sanoi Eemeli (työnimi)
Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

 • Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Oho, sanoi Eemeli

Ville Salmisen ohjaama ja Reino Helismaan käsikirjoittama Oho, sanoi Eemeli (1960) on musiikkipitoinen komedia, jossa laiska peräkammarin poika Eemeli (Esko Toivonen) lähetetään vanhempiensa toimesta maailmalle perunasadon huonon ennusteen vuoksi. Matkallaan savotalle hän kohtaa partakoneita myyvän helsinkiläisen Tommin (Tommi Rinne), jolla on sama määränpää. Savotalla tukkilaiset (mm. Einari Ketola, Heikki Heino, Ville-Veikko Salminen) ja Eemeli esittävät useita musiikkinumeroita ja pakoilevat miehennälkäistä keittäjätärtä Isabellaa (Siiri Angerkoski). Elokuvan lopussa kuullaan vielä rockiakin.

Tallennettuna:
Genre
Ikäraja
S
Näyttelijät
Eemeli, näyttelijä
Tommi Rinne, näyttelijä
Leni Katajakoski, näyttelijä
Heikki Heino, näyttelijä
Siiri Angerkoski, näyttelijä
Einari Ketola, näyttelijä
Vesa Enne, näyttelijä
Ville-Veikko Salminen, näyttelijä
Leo Lähteenmäki, näyttelijä
Oiva Luhtala, näyttelijä
Uljas Kandolin, näyttelijä
Anton Soini, näyttelijä
Annikki Linnoila, näyttelijä
Pentti Viljanen, näyttelijä
Marja Korhonen, näyttelijä
Varma Lahtinen, näyttelijä
Kreditoimattomat
Pentti Irjala, näyttelijä
Leo Sarri, näyttelijä
Paavo Hukkinen, näyttelijä
Arvo Kuusla, näyttelijä
Toivo Lahti, näyttelijä
Regina Keso, näyttelijä
Matti Kuusla, näyttelijä
Helen Elde, näyttelijä
Hannes Veivo, näyttelijä
Kaarlo Wilska, näyttelijä
Matti Dahlberg, näyttelijä
Esa Saario, näyttelijä
Vilho Ruuskanen, näyttelijä
Muut tekijät
T. J. Särkkä, tuottaja
Reino Helismaa, käsikirjoittaja
Kalle Peronkoski, kuvaaja
Elmer Lahti, leikkaaja
Kurt Vilja, ääni
Toivo Kärki, musiikki
Aarre Koivisto, lavastaja
Reino Helismaa, laulujen sanat
Suomen Filmiteollisuus SF Oy, levittäjä
Suomi-Filmi Oy, levittäjä
Finnkino Oy, levittäjä
VLMedia Oy, levittäjä
Kreditoimattomat
Alf Salin, studiopäällikkö
Regina Keso, kuvaussihteeri
Leo Sarri, järjestäjä
Kaarlo Wilska, järjestäjä
Arvo Murtokallio, sähköryhmän esimies
Eemeli, muusikko
Vesa Enne, muusikko
Heikki Heino, muusikko
Eila Pienimäki, muusikko
Reino Helismaa, muusikko
Tuotantotiedot
Tuotanto
Tuotantokustannukset
10 057 633 mk
Julkaistu
1960
Esitystiedot
Levittäjä
Ensi-ilta
21.01.1960
Ensi-iltapaikat
Oulu: Bio Kiistola
Filmikopioiden määrä
9
Muut näytökset
 • 22.01.1960 Rex ja Tuulensuu, Helsinki ensi-iltakierros
 • 22.01.1960 Kinema, Lahti ensi-iltakierros
 • 22.01.1960 Petit, Tampere ensi-iltakierros
 • 22.01.1960 Bio-Bio, Turku ensi-iltakierros
 • 24.01.1960 Kuvakukko, Kuopio ensi-iltakierros
 • 30.01.1960 Kinema, Vaasa ensi-iltakierros
 • 31.01.1960 Asto, Pori ensi-iltakierros
 • 26.02.1960 Elohuvi, Jyväskylä ensi-iltakierros
Televisioesitykset
 • 30.04.1965 TV1 Katsojia: 1 120 000
 • 26.10.1985 TV1 Katsojia: 172 000
 • 06.08.1993 TV2
 • 23.07.2000 YLE TV1
 • 11.01.2005 YLE TV2
 • 22.06.2007 YLE TV2
 • 09.11.2010 YLE TV2
 • 22.10.2012 YLE TV1
 • 16.05.2013 YLE TV1
 • 03.07.2014 YLE TV1
 • 15.09.2016 Yle TV1
 • 07.11.2017 Yle TV1
 • 10.07.2019 Yle TV1
Kuvauspaikat
Ulkokuvat

Lohja: Karstu

Porvoo: Tjusterby, Svartså-joki

- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan.

Studiot

Helsinki: SF-hallit

- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan.

Kuvausaika
Loppukesä - syksy 1959
Sisältöseloste

Vanhemmat lähettävät Eemelin maailmalle, koska kuivuuden vuoksi perunasadosta näyttää tulevan huono. Maantiellä Eemeli kohtaa autollaan kaahaavan tehomyyjä Tommin, joka myyntimiesten kokouksessa on lyönyt vetoa, että pystyy myymään sähköparranajokoneita missä tahansa. Kokouksessa hänen karttaan heittämänsä tikka on osoittanut Römpsänperää, jonne myös Eemeli on matkalla. Suota ylitettäessä Tommi putoaa silmäkkeeseen ja menettää housujensa myötä lompakkonsa ja sormuksensa. Perillä Römpsänperän kämpällä tulijoita luullaan ensin valtion ukkoherroiksi. Tukkilaisten etumies Einari kertoo tilanteen: kyseessä on valtion savotta, joka vahingossa on perustettu paikkaan missä tukkeja ei ole lähelläkään. Miehillä on mukavat oltavat, he pelkäävät vain milloin valtio huomaa erehdyksen.

Tommi yrittää kaupata miehille parranajokoneita, kunnes selviää että kämpässä ei ole sähköä. Tukkilaiset lupaavat ostaa koneita parit mieheen, jos Tommi järjestää sähkön. Eemeli ilmoittaa jäävänsä savottaan täysin palkkaeduin. Einari on vastahakoinen, mutta miehet hyväksyvät Eemelin hauskuttajaksi ja hän saa jäädä tupapiiaksi. Aamulla Eemeli tutustuu miehennälkäiseen keittäjättäreen Isabella Kankkuseen, joka tultuaan torjutuksi ihastuu Tommiin. Pelästyneenä Tommi karkaa ja Isabella lähtee hänen peräänsä. Tilalle saapuu Isabellan kaunis sisarentytär Marjatta, jota Eemeli ja Einari yrittävät välittömästi lähestyä, mutta saavat korvilleen. Nuori tukkilainen Heikki saa sen sijaan vastakaikua. Aamupesulla miehet näkevät joessa tukin - ensimmäisen viiteen vuoteen. Tapaus on sen luokan ihme, että tukki kannetaan sisään ja saatetaan sittemmin muistokirjoituksin edelleen matkaan.

Tällä välin Tommi onnistuu myymään koneita kyläkauppiaalle ja pystyy maksamaan velkansa matkustajakodin emännälle. Tommi huomaa kaupassa aggregaattorin ja päättää rahaa saadakseen järjestää tanssi-iltamat. Hän palaa kämpälle ja houkuttelee tukkilaiset ottamaan soittopelinsä mukaan iltamiin, jossa he joutuvatkin huolehtimaan ohjelmasta Tommin myydessä lippuja. Myös Isabella saapuu paikalle, jolloin Tommi kiireen vilkkaa poistuu rahojen kanssa. Hän ostaa kauppiaalta aggregaattorin ja toimittaa sen kämpälle. Eemeli onnistuu kiristämään Tommilta rahaa ollakseen paljastamatta tätä Isabellalle, joka on saapunut kämpälle etsimään miestä. Tommi joutuu viettämään yön piilossa sängyn alla, mutta aamulla Isabellan lähdettyä hän onnistuu järjestämään aggregaattorilla sähkövirran kämppään ja myymään loput parranajokoneet.

Heikki on lähdössä, hän pyytää Marjattaa mukaansa ja tyttö suostuu. Eemeli sanoutuu irti ilman irtisanomisaikaa ja poistuu. Tommi livistää kun aggregaattori rikkoutuu ja raivostuneet miehet lähtevät ajamaan häntä takaa. Poliisi pysäyttää Tommin auton: hänelle on luvassa sakkoja ajokortitta ajosta ja paljastuu, että Eemeli on matkustanut salaa auton tavaratilassa. Eemeli palaa kotiin, antaa äidilleen rahat ja pyytää herättämään kun ne loppuvat.

- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan.

Aiheet
Lehdistöarviot

Oho, sanoi Eemeli ei ilahduttanut arvostelijoita lainkaan samalla tavalla kuin yleisöä. Tämä ristiriita ei ollut mitenkään poikkeuksellinen: harva kotimainen elokuva keräsi sekä arvostelijoiden että yleisön suosion.

Leo Nordberg (Uusi Suomi 24.1.1960) toi julki tyypillisen pääkaupunkilaisarvostelijan mielipiteen: "Tylsällä huumorilla [- -] sekä kaikenlaisella osaamattomuudella täpötäyteen ahdettu Oho, sanoi Eemeli ilmestyy uuden kymmenluvun alussa kummittelemaan sen epäterveen suuntauksen edustajana, josta jo erääseen otteeseen luultiin päästyn, mutta joka jälleen tuntuu uhkaavasti nostavan päätään suomalaisissa elokuvastudioissa."

"Tycke och smak kan vara olika, men jag finner inget roande i filmens buttre titelfigur, som med orörligt ansikte och enformig stämma presterar både tal och sång. Originell komik? Kanske det, men han väcker varken glädje, värme eller manus är svagt, handlingen bromsas upp varje gång när det igen är plats för soloframträdanden av Eemeli", kirjoitti B. P-m (Bengt Pihström, Nya Pressen 23.1.1960).

Jonkinlaista ymmärtämystä Oho, sanoi Eemeli sai osakseen pohjoisen Suomen arvostelijoilta. Oululaisen Kalevan E. K-lä (Eero Krekelä, Kaleva 24.1.1960) totesi: "Tässä uusimmassa SF:n farssissa on edes jotakin vaihtelua loputtomaan Puupää-sarjaan verraten. Eemelistä on kehittynyt uusin koomikkotähtemme, jonka totinen torvensoittaja -huumorinsa edustaa omintakeista mallia vuosien saatossa kuluneiden farssikoomikkojemme joukossa. [- -]. Mutta kyllä näissä farsseissakin toivoisi valmistajilta yleisöään kunnioittavampaa paneutumista asiaan. Eivät kompasanat ja vitsi tee filmiä filmiksi ja nyt äänityskin hieman klikkasi".

Pohjolan Työn signeeraamattoman arvostelun kirjoittaja kuului Eemelin ihailijoihin: "Eemelin suuhun kirjoitettu teksti on sopusoinnussa hänen sovinnaisuudesta piittaamattoman elämänasenteensa kanssa. Hän ilmaisee asiat niiden oikeilla nimillä ja milloin koristuksia käytetään, on niissä hieman sekaisin menneen filosofian kirpeää iloittelua. Kappale romanttisen viatonta rakkautta lämmittää elokuvan katsojia ja pieni rock-soittaja houkuttelee hymyn juroillekin kasvoille."

Paula Talaskivi (Helsingin Sanomat, 24.1.1960) kritikoi aiheen käsittelytapaa: "[- -] itse satiirinen pohjaidea valtion omalaatuisesta tukkityömaasta olisi vaikka miten antoisa, jopa tervetullut, jos sen pohjana on vähänkin totuutta. Mutta ehkäpä se satiiri on haluttukin peittää näkymättömiin. Ja onnistuttu on."

- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan.

Taustaa

Koomikko Eemelin, Esko Toivosen, esiintyminen elokuvan Yks' tavallinen Virtanen (1959) sivuosassa oli herättänyt siinä määrin yleisön huomiota ja tuottaja T. J. Särkän mielenkiintoa, että Eemeli tuota pikaa sai pääosatehtävän. Käsikirjoituksen ensimmäiseen Eemeli-elokuvaan kuten kahteen seuraavaankin teki Eemelin hyvä ystävä ja esiintymistoveri televisiossa, "SF:n Shakespeare" Reino Helismaa. Elokuvan nimi palautti mainoksenomaisesti katsojan mieleen Eemelin hahmon ja hänen luonteenomaisen tokaisunsa.

Elokuvan lapsiosassa nähtiin nuori raumalainen laulaja Vesa Enne, joka vuonna 1960 esiintyi vielä kolmessa muussakin SF-elokuvassa.

Oho, sanoi Eemeli (1960) kuului vuoden parhaisiin yleisömenestyksiin, varsinkin maaseudun kaupungeissa. Niinpä vuoden 1960 aikana valmistui vielä Molskis, sanoi Eemeli, molskis! Sen lisäksi Eemelillä oli näkyvä rooli elokuvissa Kaks' tavallista Lahtista ja Kankkulan kaivolla, jotka niin ikään ovat saman vuoden satoa.

- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan.

Musiikki

1. Oho, sanoi Eemeli
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
Es. Eemeli (= Esko Toivonen), laulu (100 %), kuuteen otteeseen, yht. 2' 20".
Levytys:
Eemeli ja Paavo Tiusasen yhtye; Rytmi R-6386, 26.10.1959.


2. "Kun puhkee kukka tuomen"
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
Es. Vesa Enne ja Einari Ketola, laulu, sekä Heikki Heino, laulu ja trumpetti, Uljas Kandolin, laulu ja harmonikka, Oiva Luhtala, laulu ja rummut, ja Leo Lähteenmäki, laulu ja basso (playback, viihdeyhtyesäestys), 1' 10".


3. Terveiset savotalta
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
Es. Vesa Enne, laulu ja kitara, Heikki Heino, laulu ja trumpetti, Uljas Kandolin, laulu ja harmonikka, Oiva Luhtala, laulu ja rummut, Leo Lähteenmäki, laulu ja basso, sekä Einari Ketola, Ville-Veikko Salminen ja Eemeli (= Esko Toivonen), laulu (playback, viihdeyhtyesäestys), 2' 30".
Levytys:
Matti ja Repe sekä yhtye; Rytmi R-6370, 24.9.1958.


4. Nuori rytmi
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
Es. Vesa Enne, laulu ja kitara (playback, kitarasäestys), kahteen kertaan, yht. 2' 10".
Levytys:
Vesa Enne ja Ossi Runnen yhtye; Decca SD-5479, 21.9.1959.


5. "Isabellan laulu"
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
Es. Siiri Angerkoski, laulu (100 %), 0' 25".


6. "Piikkilankaa"
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
Es. Eemeli (= Esko Toivonen), laulu, sekä Vesa Enne, kitara, Heikki Heino, trumpetti, Uljas Kandolin, harmonikka, Oiva Luhtala, rummut, ja Leo Lähteenmäki, basso (playback, viihdeyhtyesäestys), 1' 30".


7. Raatikkoon
Säv. trad., san. elokuvassa Reino Helismaa
Es. Vesa Enne, Heikki Heino, Uljas Kandolin, Einari Ketola, Oiva Luhtala, Leo Lähteenmäki, Ville-Veikko Salminen ja Eemeli (= Esko Toivonen), laulu (playback), 0' 30".


8. Kun saapuisi hän
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
1) Es. Heikki Heino, laulu (playback, viihdeorkesterisäestys), 1' 15".
2) Es. Heikki Heino ja Leni Katajakoski, laulu (playback, Heikki Heino ja Eila Pienimäki, laulu, viihdeorkesterisäestys), 0' 30".
Levytys:
Eila Pellinen ja Ossi Runnen orkesteri; Decca SD-5477, 5.9.1959.


9. Hochzeitsmarsch / Häämarssi näytelmästä A Midsummer Night's Dream / Kesäyön unelma
Säv. Felix Mendelssohn-Bartholdy
Es. Eemeli (= Esko Toivonen), laulu (100 %), 0' 10".


10. Gubben Noak/ Ukko Noa
Säv. Carl Michael Bellman
Es. Vesa Enne, Heikki Heino, Uljas Kandolin, Einari Ketola, Oiva Luhtala, Leo Lähteenmäki, Ville-Veikko Salminen ja Eemeli (= Esko Toivonen), hyräily (100 %), 0' 25".


11. Nyt sataa
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
Es. Heikki Heino ja Leni Katajakoski, laulu (playback, Heikki Heino ja Eila Pienimäki, viihdeorkesterisäestys), 1' 25".
Levytys:
Eila Pellinen ja Ossi Runnen orkesteri; Decca SD-5477, 5.9.1959.


12. Metsäkukkia
Säv. trad., sov. Toivo Kärki
Es. Matti Kuusla, harmonikka (playback, tunnistamaton harmonikansoittaja), 0' 40".


13. "Marssi"
Säv. Toivo Kärki
Es. Heikki Heino, trumpetti, Uljas Kandolin, harmonikka, Oiva Luhtala, rummut, ja Leo Lähteenmäki, basso (playback, viihdeyhtye), 0' 40".


14. "Syyskeltaiset lehdet maan peittää"
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
Es. Eemeli (= Esko Toivonen), laulu ja kitara (playback), 1' 05".


15. Pieni hopea-aasi
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
Es. Leni Katajakoski, laulu (playback, Eila Pienimäki, laulu, viihdeyhtyesäestys), 0' 30".
Levytys:
Eila Pienimäki ja yhtye; Rytmi R-6377, 8.6.
1959.


16. "Little-Emil Rock"
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
Es. Eemeli (= Esko Toivonen), laulu ja kitara, sekä Heikki Heino, trumpetti, Uljas Kandolin, harmonikka, Oiva Luhtala, rummut, ja Leo Lähteenmäki, basso (playback, Esko Toivonen, laulu, viihdeyhtyesäestys), 1' 00".

17. Rock around the Clock / Tunnista toiseen / "Tukkipojan rock"
Säv. Max C. Freedman, san. elokuvassa Reino Helismaa, sov. Toivo Kärki
Es. Vesa Enne, laulu ja kitara, sekä Heikki Heino, trumpetti, Uljas Kandolin, harmonikka, Oiva Luhtala, rummut ja Eemeli (= Esko Toivonen), basso (playback, Vesa Enne, laulu, viihdeyhtyesäestys), kahteen kertaan, yht. 1' 35".
Levytys:
Lasse Liemola and his Twisters; Columbia MY-83, 28.2.1962.

18. Kuljemme katsellen kuuta
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
1) Es. Heikki Heino, laulu ja kitara (playback, viihdeorkesterisäestys), 0' 50".
2) Es. Heikki Heino ja Leni Katajakoski, laulu (playback, Heikki Heino ja Eila Pienimäki, laulu, kitarasäestys), 2' 05".
Levytys:
Pärre Förars yhtyeineen; Decca SD-5486, 3.11.1959.

Huomautuksia:
Ville-Veikko Salmisen osuudet laulaa Reino Helismaa.

- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan.

Tarkastustiedot
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
9398
Tarkastuspäivä
19.01.1960
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
2580 m
Veroluokka
VV
Ikäraja
S
Osia
5
Ilmoitus
luokittelu
Tarkastuspäivä
14.01.2014
Kesto/leikattu
01:29:16
Ikäraja
S
Tekniset tiedot
Väri
mv
Ääni
ääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde
1,37:1
Kesto
94 min
Pääsy
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
Kieli
suomi