"Sano se suomeksi"

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

"Sano se suomeksi"

Sano se suomeksi (rinnakkaisnimi)
"Sano se suomeksi"! (rinnakkaisnimi)
Säg det på finska (ruotsinkielinen nimi)
"Säg det på finska" (ruotsinkielinen rinnakkaisnimi)
"Säg det på finska"! (ruotsinkielinen rinnakkaisnimi)

Yrjö Nybergin ohjaama "Sano se suomeksi" (1931) oli "ensimmäinen kotimainen 100% äänielokuvarevyy". Irrallisista ohjelmanumeroista koostuva elokuva sisälsi laulua, tanssia, musiikkiesityksiä, näytelmäkuvaelmia ja sovituksen Anton Tshehovin Kosinnasta. Juontaja Markus Raution lisäksi elokuvassa esiintyivät mm. Ture Ara, Georg Malmstén, Emmi ja Eino Jurkka sekä Paavo Nurmi. Elokuva ei ole säilynyt lukuunottamatta kahta parin minuutin mittaista leikkauspoistoa.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Muut tekijät
Yrjö Nyberg, äänikuvaus (äänitys)
Tapio Ilomäki, musiikin johto
Tamara Bech -baletti, muu
Helvi Salmisen Tanssikoulun oppilaat, muu
Bröijerin tanssikoulun oppilaat, muu
Zamba-orkesteri, muu
Ah-ha Jazz Band, muu
Lahyn-äänikuvaorkesteri Zamba Ah-Ha kvartetti (Ah-Ha Jazz Band) (Lähde: SKF 1), muu
Kreditoimattomat
Aaro Helmisalo, äänittäjä
Thure Wahlroos, musiikin sävellys
Georg Malmstén, musiikin sävellys
Roine Rikhard Ryynänen, laulujen sanat
Yrjö Nyberg, lavastaja
Harald Salén, lavastaja
Karl Perón, kuvausassistentti
Kurt Vilja, äänitysassistentti
Aaro Helmisalo, äänitysassistentti
Aaro Helmisalo, lavastusapulainen
Kurt Vilja, kuvausryhmän jäsen
Karl Perón, kuvausryhmän jäsen
Eino Näre, kuvausryhmän jäsen
herra Hedlund, kuvausryhmän jäsen
Yrjö Nyberg, valokuvat
Alvar Hamberg, valokuvat
Georg Malmstén, muusikko / laulaja
Näyttelijät
Sisältöseloste
Arkistoaineiston mukaan:

Markus Rautio esiintyy juontajana revyyelokuvassa, joka sisältää parikymmentä erillistä ohjelmanumeroa: laulua, tanssia, musiikkiesityksiä, näytelmäkuvaelmia, huipentumana Anton Tšehovin Kosinta sketsisovituksena. Aluksi Rautio kertoo, mistä äänielokuvassa oikeastaan on kysymys ja eri numeroiden alussa hän antaa lyhyen johdatuksen kuhunkin aiheesen. Elokuvan keskivaiheilla nähdään ja kuullaan tohtori Martti Jukola haastattelemassa Paavo Nurmea.

Tanssinumeroita on kuusi ja ne on siroteltu pitkin elokuvaa. Alkupuolella oopperan baletti esittää Alexander Saxelinin johdolla koomisen kansantanssin sekä faunitanssin, pääosassa Saxelin itse. Edith von Bonsdorff esittää soolotanssina Sibeliuksen Ristilukin ja kappaleen Sairas lintu. Airi ja Liisa Säilä, partnerinaan Arvo Martikainen, esittävät Armas Järnefeltin Kehtolaulun ja unkarilaisen kansantanssin. Loppupuolella esiintyy myös ulkomaalainen tanssiryhmä, tallinnalainen Tamara Bech -baletti, joka koostui viidestä naistanssijasta, tähtenään Mira Miralda.

Revyynumerossa "Kaunis Isabella" esiintyvät turkulaiset näyttelijät Thure Wahlroos, Brita Öberg-Golowin ja Emmi Jurkka. Brita Golowin esittää espanjalaistyylisen tanssin eksoottisessa lavastuksessa. Merikapteeniksi pukeutunut Wahlroos tervehtii Isabellaa esittävää Golowinia, astuu laulun saattelemana neitosen viereen ja suutelee tätä. Päätteeksi Wahlroos laulaa "merimiesdueton" Alabama ruotsiksi Brita Golowinin kanssa ja suomeksi Emmi Jurkan kanssa. Lisäksi Wahlroos pitää koomisen esitelmän ruotsiksi.

Lyhyempiin musiikkinumeroihin kuuluvat Georg Malmsténin tulkinnat omista sävellyksistään Päivä jo painui merten taa ja Tui tui Tuulikki. Frakkipukuinen Tuure Ara esittää kansanlauluja flyygelin ääressä ja rekilauluja sonnustautuneena karvalakkiin ja kaulahuiviin. Laulumusiikkia esittävät lisäksi Oili Siikaniemi ja turkulainen operettiprimadonna Ritva Aro. Musiikkinumeroita säestävät ja taustamusiikista huolehtivat Tapio Ilomäen johtama 12-henkinen Lahyn-orkesteri sekä Sven Lundevallin Zamba-orkesteri ja Ah-ha Jazz Band.

Elokuvan puolivälin tienoille sijoittuu pakinoitsija Ollin kirjoittama radioaiheinen sketsi, jossa "Taka-Peltolan ratioasema" lähettää kuunnelman "Romeo ja Julia", näyttelijöinä Hemmo Airamo, Elsa Närhi, Onni Veijonen, Edvin Laine ja Paavo Sainio. Elokuvan päättää Anton Tšehovin tekstiin perustuva kuvaelma Kosinta, joka tapahtuu olohuonelavastuksessa. Arvo Ahti esittää frakkipukuista kosijaa, Eino Jurkka isää ja Emmi Jurkka kosinnan kohdetta. Suurta hilpeyttä herättänyt sketsi huipentuu nuoren parin suudelmaan.

- Suomen kansallisfilmografia 1:n (1996) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Lahyn-Filmi
Ensi-ilta30.03.1931
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Astra, Kino-Palatsi, Pallas
Turku: Casino, Scala
Filmikopioiden määrä5 (arvio)
Linkit
Kesto
95 min
Värimv
Ääniääni, Lahyn
Kuvasuhde1,2:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa