Villin Pohjolan salattu laakso

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Villin Pohjolan salattu laakso

Den Hemlighetsfulla dalen (ruotsinkielinen nimi)
Salattu laakso (työnimi)
Villin Pohjolan salainen laakso (työnimi)
The Secret Valley in the Wild North (englanninkielinen käännösnimi)
La Vallée inconnue du Nord farouche (ranskankielinen käännösnimi)
Das Geheime Tal des Wilden Nordens (saksankielinen käännösnimi)
Tallennettuna:
Genre
IkärajaK11
Muut tekijät
Tommi Rinne, tuotanto
Kurt Vilja, äänittäjä
Reino Helkesalo, lavastaja
William Reunanen, naamiointi
Tuukka Soitso, järjestäjä
Lea Tarkas, kuvaussihteeri
Kampaus: Salon Leila Kaarina, muu
Kreditoimattomat
Reino Helismaa, laulujen sanoitus
Toivo Kärki, musiikin sävellys, laulujen sanoitus
Kurt Vilja, miksaus
Elmer Lahti, koirankouluttaja
Näyttelijät
Åke Lindman, Joel Vorna
Tommi Rinne, Tommi Vorna
Taneli Rinne, Kai Vorna
Elina Salo, Tapion Inga, päällikön tytär
Pirkko Mannola, Pirita
Tapio Rautavaara, Tapio, Salatun Laakson heimopäällikkö
Erkki Viljos, Markus
Leevi Kuuranne, Juuso, tietäjä
Harri Tirkkonen, Tapion Jouni, päällikön poika
Kauko Kokkonen, Kristo, Markuksen apuri
Martti Tschokkinen, Simon, Markuksen apuri
Ilmo Nukarinen, Markuksen apuri
Elmer Lahti, Markuksen apuri
Pertti Seppälä, Oula
Pekka Männikkö, tunnistamaton rooli
Jaakko Jaakkola, tunnistamaton rooli
Aarne Tarkas, Torsti, Markuksen apuri
Kim av Silfvertass, Skotlannin paimenkoira (Lähde: SKF 7)
Sisältöseloste
Vornan veljekset Joel, Tommi ja Kai ratsastavat jälleen Villissä Pohjolassa, jota "ei löydy maanmittaushallituksen kartoilta vaan mielikuvituksesta". Heidän koiransa Kim löytää joen rantaan tuupertuneen miehen, joka sanoo Salatun Laakson miesten olevan kannoillaan. Samassa viuhahtaa nuoli ja tappaa miehen. Jalanjäljet rannalla ja kultainen nuolenkärki saavat veljekset muistelemaan tarinoita Salatusta Laaksosta, jota kukaan ei ole nähnyt ja jossa salaperäisen kansan sanotaan asuvan - etenkin kun kuolleen miehen vaskoolin pohjasta löytyy karttapiirros, joka ilmeisesti paljastaa tien laaksoon.

Matkatessaan pitkin joen vartta veljekset tapaavat miesjoukon, joka johtajansa Markuksen kertoman mukaan on metsästysseurue, mutta joka itse asiassa on konnajoukkio etsimässä Salattua Laaksoa ja havittelemassa sen rikkauksia. Kuollut mies on kuulunut joukkoon, ja kun konnat kuulevat hänen kohtalostaan, heidän epäluulonsa heräävät. Veljesten etsiessä karttapiirroksen joenuomaa, jonka Kai löytääkin, he hajaantuvat ja Joel joutuu konnien yllättämäksi: Tommi ja Kai ehtivät hätään ennen kuin Joel pääsee hengestään. Konnat saavat haltuunsa vaskoolin, jonka piirroksesta Kailla on kuitenkin jäljennös.

Veljekset ja konnat etsivät nyt kilvan sisäänkäyntiä Salattuun Laaksoon. Konnat onnistuvat saamaan vangikseen erään Salatun Laakson miehen, Jounin, joka on heimon päällikön Tapion poika. Veljekset vapauttavat Jounin, joka katoaa pian jättäen heille kiitollisuutensa merkiksi kultaisen kaulakorunsa. Veljekset rakentavat lautan, jonka he peittävät oksilla uskotellakseen konnille olevansa mukana, ja saavat nämä ampumaan tyhjää; kun konnat puolestaan yrittävät käyttää lauttaa hyväkseen, veljesten joen poikki virittämä köysi katkaisee heidän tiensä. Näin veljekset saavat etumatkaa, mutta Salatun Laakson sisäänkäynnin he löytävät aivan sattumalta, kun Kai putoaa kahden kallion väliseen onkaloon, joka osoittautuu salakäytäväksi laakson väen palvoman Seitan uhriluolaan.

Laaksoon laskeutuessaan veljekset tapaavat kaksi tyttöä, Piritan ja Ingan, Jounin sisaren, jotka ovat parhaillaan tekemässä juhannusyön taikoja. Miehet saavat tytöt vakuuttuneiksi hyvistä aikomuksistaan, mutta heimon lain mukaan kaikkia tunkeilijoita uhkaa kuolema: veljekset vangitaan ja omat pyyteensä taikavoimiksi verhoava tietäjä Juuso sanoo Seitan hengen vaativan miesten kuolemaa; uhri on määrä panna täytäntöön, kun auringon säteet osuvat Seitan alttariin. Miehet viedään luolaan, mutta sitä ennen he onnistuvat saamaan Kimin toimittamaan korun Jounille.

Tällä välin konnat ovat löytäneet laakson varsinaisen sisäänkäynnin, jonka luona kylän tapahtumista tietämätön Jouni on toisten nuorukaisten kanssa vartiossa. Konnat avaavat tulen ja tappavat monia, samaan aikaan Kim löytää Jounin, joka ymmärtää viestin ja kiiruhtaa luolaan estäen ihmisuhrin viime hetkellä. Juuso joutuu häpeään ja veljekset, nyt heimon ystävinä, ryhtyvät johtamaan taistelua konnia vastaan, jotka ovat ehtineet kylään, polttaneet sen ja ottaneet Ingan sekä Piritan panttivangeiksi.

Tulitaistelu joella ei tuo ratkaisua, jolloin ahtaalle joutuneet konnat turvautuvat niin ikään vangiksi ottamaansa Juusoon, joka lupaa näyttää heille toisen tien ulos laaksosta. Luolassa, jonka rikkauksista Markus huumaantuu, Juuso kuitenkin peruu lupauksensa ja hänet ammutaan. Tällä välin veljekset ovat keksimänsä salakäytävän kautta päässeet luolaan ja vastustajiensa selustaan: konnat vangitaan ja tytöt pääsevät sulhastensa, Jounin ja Oulan, syleilyyn. "Valkoisen miehen tapa oli oikein hyvä", Inga sanoo Tommin ja Kain tytöille antamasta suuteluopista. Tytöt kääntyvät sulhastensa puoleen, Vornan veljekset nousevat ratsaille ja jatkavat matkaansa.

- Suomen kansallisfilmografia 7:n (1998) mukaan.
Tuotanto
Keskus-Elokuva
Ensi-ilta08.11.1963
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Rex, Tuulensuu
Lahti: Kuva-Palatsi
Tampere: Petit
Televisioesitykset
TV1, 11.02.1981, Katsojia: 1 608 000
Yle Teema, 27.03.2016
Filmikopioiden määrä6
Muut näytöksetensi-iltakierros, Jaarli, Pori 10.11.1963
ensi-iltakierros, Kuvakukko, Kuopio 17.11.1963
ensi-iltakierros, Kiistola, Oulu 22.11.1963
ensi-iltakierros, Kino Turku, Turku 29.11.1963
ensi-iltakierros, Kinema, Vaasa 30.11.1963
ensi-iltakierros, Picnic, Jyväskylä 01.02.1964
Kesto
98 min
Värimv
Ääniääni, Aga Sound System
Kuvasuhde1,66:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa