Korkeakoulujen kirjastojärjestelmävaihdokset tuovat muutoksia Finna.fi-hakupalvelun käyttöön. Lue aiheesta lisää.

Sensuela

Aslakin tytär (työnimi)
Sensuella (englanninkielinen käännösnimi)
Sensuella (ranskankielinen käännösnimi)
Sensuella (saksankielinen käännösnimi)
Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Sensuela

Teuvo Tulion viimeiseksi elokuvaksi jääneessä eroottisessa melodraamassa Sensuela (1973) lappilaistyttö Laila Walk (Marianne Mardi) rakastuu toisen maailmansodan lopussa pelastamaansa saksalaiseen lentäjään Hans Mülleriin (Mauritz Åkerman) isänsä Aslakin (Ossi Elstelä) vastusteluista huolimatta. Vuosia sodan jälkeen Hans työskentelee Lapissa valokuvaajana ja kohtaa Lailan uudelleen. Mies houkuttelee hänet karkaamaan mukanaan Helsinkiin, jossa Laila ajautuu seksuaalisen hyväksikäytön, päihteiden ja prostituution maailmaan.

Tallennettuna:
Genre
Ikäraja 16
Muut tekijät
Teuvo Tulio, tuottaja
Teuvo Tulio, käsikirjoittaja
Yrjö Norta, käsikirjoittaja (tekstin sovitus)
Teuvo Tulio, kuvaaja
Teuvo Tulio, leikkaaja
Teuvo Tulio, lavastaja
Kirjokangas Oy, puvut
Suomi-Filmi Oy, levittäjä
Finnkino Oy, levittäjä
Kreditoimattomat
Regina Linnanheimo, käsikirjoittaja
Yrjö Norta, kuvaaja
Yrjö Norta, äänittäjä
Lasse Hjort, äänittäjä
Yrjö Norta, äänileikkaus
Anssi Mänttäri, järjestäjän apulainen
Näyttelijät
Marianne Mardi, Laila Walk
Ossi Elstelä, Aslak Walk, Lailan isä
Mauritz Åkerman, Hans Müller
Ismo Saario, Pekka
Marja Pertamo, Greta Kujala
Armas Ek, Sami
Kreditoimattomat
Yrjö Tähtelä, kertoja
Eila Hartikainen, Lapin kylän nuori
Jukka Kankaantähti, Lapin kylän nuori
Sinikka Myllyviita, Lapin kylän nuori
Sisko Ovaska, Lapin kylän nuori
Marina Piira, Lapin kylän nuori
Jorma Kylander, vastaanottovirkailija
Julius Heikkilä, mies Hansin juhlissa
Matias Ikävalko, mies Hansin juhlissa
Tarleena Sammalkorpi, nainen Hansin juhlissa
Eero Soininen, mies Hansin juhlissa
Irene Vauhkonen, nainen Hansin juhlissa
Seija Siikamäki, Maija, vaalea tyttö
Aimo Paapio, merikapteeni
Yrjö Norta, mies telakan konttorissa
Marjatta Happonen, valehäiden vieras
Heikki Huopainen, valehäiden vieras
Simeon Rabinowitsch, valehäiden vieras
Matti Nurminen, Joni
Markku Jokio, Hans Müllerin ääni
Uolevi Vahteristo, Aslak Walkin ääni
Marie Rossi, Greta Kujalan ääni
Sisältöseloste
Jatkosodan loppuvaiheissa Saksan pohjoisen pommituslaivueen lentäjä Hans Müller syöksyy maahan. Lappalaistyttö Laila näkee lentokoneen putoavan ja lentäjän pelastautuvan laskuvarjolla. Hän löytää Hansin tajuttomana ja vie kotaansa, missä hän isänsä Aslakin avulla hoitaa miehen terveeksi ja "rakastuu kuten vain luonnonlapsi voi rakastua".

Kevään tullessa myös romanssi on kukassaan, kunnes Aslak yllättää rakastavaiset ja käskee miehen lähtemään. Samassa suomalainen sotilaspartio saapuu kylään ja kertoo, että sota Neuvostoliittoa vastaan on päättynyt ja että pohjoisessa on alkanut sota saksalaisten karkottamiseksi. Sotilaat tarkastavat kotakylän, mutta Laila onnistuu pitämään Hansin piilossa. Lailan tunteista piittaamatta Aslak saattaa Hansin kolmen valtakunnan rajapyykille ja opastaa hänet Ruotsiin.

Vuodet kuluvat, rauha on palannut Eurooppaan. Hans on asettunut Helsinkiin lehti- ja mainoskuvaajaksi ja kohtaa lappalaisten vuotuisilla markkinoilla jälleen Lailan, jota juhlitaan poroajon voittajana. Laila on yhä rakastunut Hansiin ja suostuu miehen ehdotukseen lähteä kanssaan Helsinkiin. Aslak yrittää tulla väliin, mutta tavoittaa hotellista vain Lailan jättämän kirjeen. Helsingissä Hans esittelee Lailalle kaupunkia ja tarjoaa shamppanjaa. He päätyvät yhdessä sänkyyn ja mies pyytää Lailaa vaimokseen: "Minä olen lappalainen, yhden miehen nainen", tyttö vastaa ennen antautumistaan. Laila jää Hansin ateljeeasuntoon ja alkaa esiintyä hänen mallinaan. Erään estottoman juhlinnan aikana Laila näkee Hansin menevän kylpyhuoneeseen alastoman naisen kanssa ja kuulee miehen antavan ystävilleen vapaat kädet, sillä hän sanoo saaneensa tarpeekseen Lailasta. "Senkin sika!", tyttö huutaa ja lähtee ovet paukkuen.

Laila työskentelee ravintolan tiskaajana, mutta menettää paikkansa torjuttuaan kokin lähentely-yritykset. Samasta syystä hän joutuu jättämään työnsä kiertävänä kahvimyyjänä satamassa. Hän jakaa asunnon ilotyttönä työskentelevän Gretan kanssa, mutta pysyy itse kylmänä miesten ehdotusten ja korkeidenkin rahallisten tarjousten edessä.

Laila saa työtä telakalla, missä hän ystävystyy työtoverinsa Pekan kanssa. Pekka saattaa hänet moottoripyörällään kotiin, he viettävät iltaa Linnanmäellä juhlien, soudellen ja rannalla tunnelmoiden. Pekka antaa Lailalle kihlasormuksen ja lupaa häämatkan laivalla. He viettävät kesälomaa saunamökillä saaressa ja saunaillan päätteeksi he vihdoin rakastelevat.

Laila kirjoittaa isälleen menevänsä naimisiin ja pyytää anteeksiantoa. Aslak on valmis sovintoon, mutta nähtyään Lailan kuvan kalenterin alastonmallina hän hurjistuu ja matkustaa Helsinkiin. Hän tunkeutuu Gretan luo ja tiukkaa tyttöä paljastamaan Hansin osoitteen. Greta ehtii varoittaa Lailaa, joka odottaa isäänsä Hansin seurassa ja saa miehen teeskentelemään kihlattuaan. Aslak nielee kaikki selitykset, mutta ei suostu lähtemään ennen kuin on nähnyt heidät vihittyinä. Hans keksii ajatuksen valeavioliitosta, kutsuu ystävänsä häävieraiksi ja saa erään heistä esiintymään pappina.

Tällä välin Pekka on huolissaan Lailasta ja saa Gretan kautta selville Lailan olinpaikan. Hän ilmestyy Hansin asuntoon kesken hääjuhlan ja nähtyään Lailan morsiuspuvussa käy Hansin kimppuun. Miehet tappelevat verissäpäin, ja Hansin maatessa tajuttomana lattialla Pekalle kerrotaan, että kyseessä ovat valehäät. Pekka ei jää kuuntelemaan Lailan selityksiä, vaan lähtee sanoen: "Suksi vittuun, koko ämmä!" Myös Aslak kiroaa tyttärensä kuullessaan totuuden, käy Hansin kimppuun ja salvaa tämän puremalla miehen kivekset, kuten hän tottunut tekemään poroilleen. "Painu helvettiin, huora, mulla ei ole enää tytärtä!", ovat hänen jäähyväissanansa Lailalle, joka turhaan yrittää estää isänsä lähtöä.

Epätoivoisena Laila aikoo hypätä sillalta mereen, mutta muuan mies ehtii hätään ja pelastaa hänet: "Ei miehiä pidä ottaa vakavasti, heitä kyllä riittää", lohduttaa mies, joka osoittautuu Joni-nimiseksi uudeksi hyväksikäyttäjäksi. Hän kiinnittää Lailan sadistiseen ohjelmanumeroon, jonka kanssa he kiertävät ulkomailla ravintoloita. Kun he esiintyvät Köbenhavn Cabaretissa, yleisön joukkoon osuu Pekka nuorikkonsa kanssa: mies ei tunnusta tuntevansa Lailaa. Myös Greta ja Lailan nuoruudenystävä Sami ovat kaupungissa. Greta joutuu Jonin puukotuksen uhriksi, mutta Sami onnistuu kertomaan Lailalle, että Aslak on kuollut ja jättänyt tyttärelleen monituhatpäisen poroelonsa. Laila on nyt rikas ja palaa Samin kanssa Lappiin. Isänsä haudalla hän pyytää anteeksiantoa ja sanoo tajuavansa lopullisesti, ettei hän kuulu etelään, vaan että hänen kotinsa on Lappi.

- Suomen kansallisfilmografia 8:n (1999) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Tuotantokustannukset: Noin 250 000 mk
Rahoitus
Suomen elokuvasäätiö SES, elonet_yhtio 35 000 mk
Ensi-ilta 29.05.1973
Ensi-iltapaikat
Kemi: Ari
Televisioesitykset
YleTeema [Kino Klassikko], 02.05.2005
YLE TV2, 24.06.2011
YLE Teema, 18.08.2012
Yle Teema & Fem [Kino Tulio], 30.05.2017
Yle Teema & Fem [Kino Suomi], 17.08.2018
Filmikopioiden määrä 1
Muut näytökset ensi-iltakierros, Alfaromeo (Pieni Näyttämö), Kuopio 31.08.1973
Kesto
104 min
Väri väri, Eastmancolor
Ääni ääni, Evan Englund
Kuvasuhde 1,37:1
Pääsy Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa