Taistelu Heikkilän talosta

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Taistelu Heikkilän talosta

Kampen om Heikkilä gård (ruotsinkielinen nimi)
The Fight over the Heikkilä Mansion (englanninkielinen käännösnimi)
Lutte pour la maison d'Heikkilä (ranskankielinen käännösnimi)
Kampf um den Hof Heikkilä (saksankielinen käännösnimi)

Teuvo Tulion ensimmäinen ohjaustyö, melodraama Taistelu Heikkilän talosta (1936), perustuu Johannes Linnankosken samannimiseen novelliin. Heikkilän talon tytär Anni (Regina Linnanheimo) joutuu isänsä (Heikki Tuominen) pakottamana luopumaan avioliittoaikeistaan rakastamansa rengin, Väliportin Matin (Pentti Viljanen) kanssa. Annin elämä muuttuu taisteluksi, kun isän tyttärelleen valitsema puoliso Erkkilän Toivo (Matti Lehtelä) osoittautuu väkivaltaiseksi alkoholistiksi. Kehyskertomusjaksoa lukuun ottamatta elokuva ei ole säilynyt. Tulio teki aiheesta myös toisen variaation Intohimon vallassa (1947).

Tallennettuna:
Genre
IkärajaK16
Alkuteos
Johannes Linnankoski: Taistelu Heikkilän talosta y.m. kertomuksia. Porvoo: WSOY, 1907. (novelli)
Muut tekijät
Erik Blomberg, valokuvaus (kuvaus)
Lauri Pulkkila, äänittäjä
Martti Similä, musiikin johto ja sovitus (musiikillinen ohjaus)
Arvo Hannikainen, viulusolisti (Helsingin Kaupunginorkesterin yhtye)
Albin Öfverlund, sellosolisti (Helsingin Kaupunginorkesterin yhtye)
Michele Orlando, huilusolisti (Helsingin Kaupunginorkesterin yhtye)
Cosimo Sgobba, klarinettisolisti (Helsingin Kaupunginorkesterin yhtye)
Helsingin Kaupunginorkesterin yhtye (Lähde: käsiohjelma), muu
Kreditoimattomat
Jan Tschiftschis, lavastaja
Rakel Linnanheimo, naamiointi
Senja Soitso, kampaaja
Näyttelijät
Regina Linnanheimo, Anni
Heikki Tuominen, Annin isä
Siiri Angerkoski, Annin äiti
Matti Lehtelä, Erkkilän Toivo, Heikkilän nuori isäntä
Pentti Viljanen, Väliportin Matti
Elli Ylimaa, Manta
Waldemar Wohlström, nurkkasihteeri
Lars Åberg, renki
Valter Tuomi, rovasti
Ekku Ylimaa, pikku-Jaakko
Unto Salminen, Heikkilän Jaakko
Henny Valjus, Katri
Kreditoimattomat
Viljo Vesterinen, haitaristi
Sisältöseloste
Käsiohjelman ja käsikirjoituksen mukaan:

Heikkilän talon perillinen Jaakko on vanhempiensa kuoleman jälkeen saapunut ottamaan kotitilan haltuunsa, mutta tuntee olonsa vieraaksi eikä osaa asettua. Hänet on jo pienenä poikana lähetetty pois kotoa eikä hän ole täysin selvillä vanhempiensa kuoleman olosuhteista. Epätietoisuudessaan ja elämäntuskassaan hän on tuntevinaan kyläläisten katseet niskassaan ja kokee vetävänsä rakastettunsa Katrinkin mukaan onnettomuuteensa. Hän päättää lopettaa suhteen, jolloin asiaan puuttuu Väliportin Matti, joka kertoo nuorille tarinan Heikkilän talosta. Takautuma palaa 23 vuoden taakse.

Tuolloin Matti on ollut renkinä kylässä ja rakastunut Heikkilän talon tyttäreen Anniin, joka on vastannut hänen tunteisiinsa. Isäntä ei kuitenkaan huoli vävykseen renkiä, vaan torjuu jyrkästi Matin kosinnan: "Isännäksi syntynyt pitää olla sen miehen, joka siinä isännöi", hän sanoo viitaten suuren sukutalon perinteisiin. Annille isä kertoo sopineensa jo vuotta aikaisemmin naimakaupan Erkkilän nuoremman pojan Toivon kanssa. Anni alistuu isänsä tahtooon ja jättää Matin kirvelevin sydämin. Matti seuraa hääjuhlaa pihalta, kuulee väen juoruilun kiireisestä naimisiinmenosta ja näkee miten Anni on vähällä pyörtyä morsiusparin esittäytyessä kuistilla.

Matti hankkii oman mökin ja maatilkun samasta kylästä. Anni kuulee asiasta, käy tapaamassa Mattia ja valittaa, miksei tämä lähtenyt kauas pois. Heikkilän vanhan isännän kuoleman jälkeen Toivo alkaa juopotella ja laiminlyödä talon töitä. Erään kerran hän hurjastelee hevosella ja lyö ruoskalla Annia: Matti näkee kohtauksen ja yrittää tulla väliin, mutta Anni torjuu avun. Matti palaa entiseen elämäänsä "Markkina-Mattina". "Pitääkö sinustakin tulla renttu", Anni sanoo tavatessaan Matin markkinoilla ja nähdessään hänen juopottelevan yhdessä tolkuttomasti humaltuneen Toivon kanssa. Kotona Anni panee Toivon kuriin ruoskan voimalla ja ottaa talon ohjakset käsiinsä: "Se olen minä, joka tästä päivästä lähtien tässä talossa käsken".

"Kului monta rauhan vuotta, Heikkilän talossa vallitsi uusi kurssi", Matti jatkaa kertomustaan, joka on hetkeksi poikennut nykyisyyteen. Matti palaa kylään, jonne hänen maineensa kauppamiehenä on levinnyt, ja vierailee Heikkilässä: pihalla hän lahjoittaa pikku-Jaakolle linkkuveitsen, minkä tapauksen poika on muistanut aikuisenakin; kahden kesken Anni ja Matti tunnustavat ikävöineensä toisiaan ja vakuuttavat pysyvänsä ystävinä.

Kun isäntä tekee kaupunkimatkan yhdessä Jaakon kanssa ja palaa juovuksissa pelästyttäen hurjalla ajollaan pojan, Anni tekee päätöksen ja vie pojan pois talosta. Jonkin ajan kuluttua järjestetään talkootanssit, jotka keskeytyvät kun Heikkilän isäntä kutsuu väkensä kotiin: Anni on kuollut vuoteeseensa, isännän kertoman mukaan kohtauksen saaneena. Matti seuraa sivusta hautajaisia, joiden jälkeen isäntä ryhtyy jälleen juopottelemaan ja rellestämään. Anni ilmestyy Matille näkynä ja pyytää apua. Matti saa nimismiehen tutkimaan Annin kuolemaa ja kaivattamaan ruumiin ylös, jolloin paljastuu että Anni on murhattu iskemällä kuusituumainen naula takaraivoon. Epäiltyjä on vain yksi: nimismies vangitsee isännän.

"Sinun äitisi jätti sinulle perinnöksi taistelun Heikkilän talosta ja sitä taistelua sinä et saa heittää kesken", Matti päättää kertomuksensa. Jaakko myöntää olleensa raukka ja kutsuu Katrin rinnalleen: vasten auringonnousua nuoret ovat valmiit kohtaamaan yhteisen tulevaisuuden.

- Suomen kansallisfilmografia 2:n (1995) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Adams Filmi Oy
Ensi-ilta01.11.1936
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Bio-Bio, Rex
Kuopio: Puijo
Tampere: Petit
Turku: Bio-Bio
Viipuri: Kinolinna
Filmikopioiden määrä7 (arvio)
Muut näytöksetensi-iltakierros, Lahti: Ilves 15.11.1936
ensi-iltakierros, Vaasa: Scala 27.11.1936
ensi-iltakierros, Pori: Sampo 20.12.1936
ensi-iltakierros, Oulu: Germania 22.12.1936
ensi-iltakierros, Jyväskylä: Suomi-Teatteri 01.11.1937
Linkit
Kesto
95 min
Värimv
Ääniääni, Lauri Pulkkila
Kuvasuhde1,37:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa