Punahousut

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Punahousut

Rödbyxor (ruotsinkielinen nimi)
Red Pants (englanninkielinen käännösnimi)
Les Pantalons Rouges (ranskankielinen käännösnimi)
Die Rothosen (saksankielinen käännösnimi)
Punaiset housut (työnimi)
Kun rakuunat tulevat (työnimi)
Rakuunat tulevat (työnimi)

Ilmari Unhon ohjaama sotilasfarssi Punahousut (1939) pohjautuu Valfrid Ahosen näytelmään. Pikkukaupunkiin muuttava rakuunarykmentti hurmaa paikkakunnan naiset. Ainoastaan kauppaneuvoksetar Ottilia Mähönen (Aino Lohikoski) pitää heitä raakoina barbaareina ja kauhistuu, kun tytär Irja (Helena Kara) antaa huoneensa majapaikkaa tarvitsevalle ratsumestari Osmo Kyrölle (Kullervo Kalske).

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Alkuteos
Valfrid Ahonen: Rakuunat tulivat. Kolminäytöksinen huvinäytelmä. Porvoo: WSOY, 1934. (näytelmä, kantaesitys: Oulun Näyttämö 7.10.1943)
Muut tekijät
Aarne Orri, käsikirjoittaja
Charlie Bauer, kuvaaja
Georg Brodén, äänittäjä
Harry Bergström, säveltäjä
Ville Salminen, rakennelmat (lavastus)
Suomi-Filmi Oy, levittäjä
Suomi-Filmi Oy, tekijänoikeuden omistaja
Yleisradio Oy, tekijänoikeuden omistaja
Kreditoimattomat
Matti Schreck, tuottaja
Valfrid Ahonen, käsikirjoittaja
Ilmari Unho, käsikirjoittaja
Elle Viljanen, leikkaaja
Rakel Linnanheimo, naamiointi
Risto Orko, tuotantopäällikkö
Väinö Tulosmaa, studiopäällikkö
Georgi Goubtschenko, kuvausassistentti
Erkki Kokkonen, kamera-assistentti
Yrjö Liukkonen, kamera-assistentti
Kurt Sourander, kamera-assistentti
Ensio Lumes, äänitysassistentti
Hugo Ranta, äänitysassistentti
Georgi Goubtschenko, tulkki
Niilo Harju, kuvausryhmän jäsen
Alfred Parikka, kuvausryhmän jäsen
Arvo Räisänen, kuvausryhmän jäsen
Nils Saarinen, kuvausryhmän jäsen
Lauri Laaksovirta, valokuvat
Turo Kartto, laulujen sanat
Onni Veijonen, muusikko
Bruno Laakko, muusikko
Näyttelijät
Helena Kara, Irja Mähönen
Kullervo Kalske, ratsumestari Osmo Kyrö
Tuulikki Paananen, Elli Korpio
Aino Lohikoski, kauppaneuvoksetar Ottilia Mähönen
Salli Karuna, viskaalin rouva
Kerttu Salmi, Leena, Mähösen palvelija
Verna Piponius, postineiti Irja Hykkyrä
Elsa Turakainen, rouva Alma Korpio
Paavo Jännes, kauppaneuvos Lars-Anders Mähönen
Reino Valkama, rakuuna Vilhunen
Ville Salminen, rakuunaluutnantti Keijo Terä
Hannes Häyrinen, maisteri Uuno Lattaskoski
Hugo Hytönen, eversti Kanto
Paavo Kostioja, poliisikonstaapeli Karppinen
Oiva Luhtala, korpraali Kaartinen
Kreditoimattomat
Onni Veijonen, kupletinlaulaja upseerikerholla
Pentti Saares, apteekkari
Lauri Korpela, lehtori
Rakel Linnanheimo, naurava neitonen
Sasu Haapanen, kauppa-apulainen
Lida Salin, rouvasväkeä
Pirkko Raitio, rouvasväkeä
Helvi Järveläinen, rouvasväkeä
Rosi Rinne, rouvasväkeä
Tuli Arjo, tarjoilijatar
Kauko Kokkonen, asiakas tanssiravintolassa
Hans Sjöstedt, tunnistamaton rooli
Sisältöseloste
Rakuunarykmentti muuttaa pikkukaupunkiin. Kauppaneuvos Mähösen tytär Irja törmää ratsastavien rakuunoiden eteen autollaan, joka pysähtyy keskelle katua. Eversti komentaa tytön avuksi ratsumestari Kyrön, joka naljaillen käynnistää auton. Tuohtunut Irja ottaa Kyrön ratsun, pakenee paikalta ja onnistuu kostamaan kokemansa näpäyksen, kun takaa-ajava mies saavuttaa hänet: Irja kapuaa autoonsa ja läimäyttää hevosen tiehensä, niin että Kyrö joutuu juoksemaan sen kiinni.

Kyrö ja rakuunaluutnantti Terä pohtivat asunnon hankkimista istuessaan rantakahvilassa, jossa myös Irja on ystävättärensä Ellin seurassa. Terä rohkaistuu esittäytymään ja kysymään asiaa Elliltä, joka lupaa hänelle huoneen, ja kun Kyrö liittyy seuraan, Irja tarjoaa hänelle "neitsytkammionsa". Irjan päätös aiheuttaa hämmennystä kauppaneuvoksen taloudessa: Ellin äidiltä vapautuvaa rouvasväen yhdistyksen puheenjohtajuutta tavoitteleva kauppaneuvoksetar on kauhuissaan rakuunain tulosta kaupunkiin ja hänen kotiinsa, keittäjätär Leena alkaa suosia ensin korpraali Kaartista, sitten Kyrön sotilaspalvelijaa, rakuuna Vilhusta, entisen miesystävänsä, poliisi Karppisen asemesta. Kyrö ja Irja yllättävät korpraalin ruokakomerosta, rouva nuhtelee Vilhusta sängynpeitteen turmelemisesta saapasrasvalla.

Irja ja Kyrö viettävät iltaa ravintolassa, seurassaan kauppaneuvos ja Irjaa kosiskeleva änkyttävä maisteri Uuno Lattaskoski, josta rouva toivoo tyttärelleen sulhasta. Irja ja Kyrö jättävät pian seurueen päästäkseen kahden kesken: he haaveilevat ja suutelevat rannalla, samalla kun Terä on soutelemassa Ellin kanssa. Kauppaneuvos saattaa Uunon yhteen postineiti Irja Hykkyrän kanssa: ikäneito on enemmän kuin suosiollinen Uunon luettua runonsa "Irjalle" ja lähentelee niin että Uuno pakenee paikalta. Kun Kyrö ja Irja aamuyöstä palaavat, Kyrö erehtyy huoneesta ja säikyttää kauppaneuvosta odottavan rouvan.

Aamulla Leena suosii jälleen Karppista, ja Vilhunen saa kärsiä molempien ylenkatseesta, kunnes paljastaa omistavansa 7 000 markan säästöt, mikä kääntää Leenan mielen jälleen suopeaksi. Kyrö suutelee päänsä liinalla peittänyttä rouvaa luullen tätä Irjaksi: kauppaneuvos on vaativinaan hyvitystä uhaten Kyröä aseella, joka osoittautuu leikkipistooliksi, ja miehet päätyvät nauramaan asialle sulassa sovussa.

Kaupungilla muuan nuori rouva jättää vauvansa Kyrön hoiviin pistäytyäkseen kaupassa: Kyrö kokee joutuvansa naurunalaiseksi ja esimiehen käskyvallalla siirtää tehtävän Terälle, joka puolestaan siirtää sen Vilhuselle sanoen että lapsi on Kyrön. Elli ja hänen äitinsä ovat kuitenkin nähneet Terän lastenvaunujen kanssa ja kauhistuneet. Pian Vilhunen, joka on hakemassa limonadia Leenalle, jättää hätää teeskennellen vauvan paikalle osuvalle kauppaneuvokselle, joka taas sysää sen puistonpenkiltä löytämälleen Uunolle. Tällä välin lapsen äiti saattaa kangaskauppiaan epätoivon partaalle ja Vilhunen löytää Leenan Kaartisen kainalosta.

Uuno tuo lapsen kauppaneuvoksen taloon keskelle rouvasväen yhdistyksen kokousta, jossa Ellin äiti kauppaneuvoksettaren järkytykseksi on juuri perunut eronsa puheenjohtajan paikalta. Skandaali on valmis, kun Uuno ilmoittaa, että lapsi on Kyrön. "Mikä häpeä, mikä häpeä", rouva voivottelee ja antaa lapsen Vilhuselle.

Seurue siirtyy kauppaneuvoksen kesähuvilalle Tuohisaareen, jossa Vilhunen sijoittaa lapsen pyykkikoriin. Terä ja Kyrö murehtivat kohtaloaan, sillä edellinen on irtisanottu asunnostaan ja jälkimmäinen määrätty kotiarestiin; sekä Irja että Elli epäilevät mielitiettyään lapsen isäksi ja murjottavat miehille. Kauppaneuvos, rouva ja Uuno joutuvat soudellessaan veden varaan ja Terä saa pelastaa heidät kuiville.

Lapsen äiti saapuu huvilalle poliisin ja everstin seuraamana uhaten syytteellä lapsenryöstöstä, jonka hän kuitenkin peruu tavatessaan vauvan hyvässä kunnossa. Väärinkäsityksen selvittyä eversti pyytää kauppaneuvoksetarta sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtajaksi, mistä rouva on niin mielissään, että Kyrö uskaltautuu kosimaan Irjaa ja saa myönteisen vastauksen. "Kun punahousut tulevat, ei niitä voi kukaan vastustaa", Kyrö ylvästelee, sillä myös Terä ja Elli sekä Vilhunen ja Leena tekevät hellän sovinnon. Uuno sen sijaan joutuu piileskelemään vähäpukeisuuttaan halkolaatikossa ja yrityksestään huolimatta putoaa sinne takaisin.

- Suomen kansallisfilmografia 2:n (1995) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Suomi-Filmi Oy
Tuotantokustannukset: 1 052 951 mk
Ensi-ilta19.11.1939
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Kino-Palatsi
Hämeenlinna
Kuopio: Scala
Lahti: Ilves
Oulu: Bio Kiistola
Pori: Kino-Palatsi
Tampere: Kino-Palatsi
Turku: Kino-Palatsi
Vaasa: Gloria
Viipuri: Scala
Televisioesitykset
MTV2, 15.03.1975, Katsojia: 1 080 000
TV1, 12.08.1989, Katsojia: 438 000
TV2, 18.02.1996
YLE TV2, 07.08.2004
YLE TV2, 18.10.2008
YLE TV2, 16.08.2011, Katsojia: 110000
YLE TV1, 15.10.2013
YLE TV1, 06.08.2015
Yle TV1, 18.08.2016
Yle TV1, 17.07.2018
Filmikopioiden määrä10
Muut näytöksetensi-iltakierros, Kotka 26.11.1939
ensi-iltakierros, Jyväskylä: Salome 29.12.1939
Kesto
95 min
Värimv
Ääniääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde1,37:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa