Kyökin puolella

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Kyökin puolella

Vi som gå köksvägen (ruotsinkielinen nimi)
Keittiön puolella (työnimi)
In the Kitchen (englanninkielinen käännösnimi)
Du coté de la cuisine (ranskankielinen käännösnimi)
Auf der Wirtschaftsseite (saksankielinen käännösnimi)

Risto Orkon ohjaama romanttinen komedia Kyökin puolella (1940) pohjautuu norjalaisen Sigrid Boon romaaniin Vi som går kjøkkenveien ja sen pohjalta tehdyn ruotsalaisen elokuvan käsikirjoitukseen. Tehtailija Sakari Virmalan (Hugo Hytönen) hemmoteltu ja taloustöihin täysin tottumaton tytär Arja (Helena Kara) joutuu vedonlyönnin seurauksena sisäköksi Haukan kartanoon. Hän sekoittaa kaikkien vatsat risiiniöljyisellä majoneesillaan ja miesten sydämet kauneudellaan. Kartanon kekseliäs, moottoripyöriä suunnitteleva autonkuljettaja Ari Karma (Tauno Majuri) valloittaa kujeilevan Arjan.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Alkuteos
Ruotsalainen elokuva Vi, som går köksvägen. (1932, ohjaus: Gustaf Molander, käsikirjoitus: Tancred Ibsen ja Gustaf Molander) Elokuva perustuu Sigrid Boon romaaniin Vi som går kjøkkenveien. Oslo: Aschehoug, 1930; Suom. Kyökin puolella. Porvoo: WSOY, 1931.
Muut tekijät
Ville Salminen, lavastaja
Ela, laulujen sanat
Suomi-Filmin neulomo, puvut
Paikallisasiantuntijat Tallinnan moottoripyöräkilpailujen kuvauksissa: Eesti Kultuurfilmin henkilökuntaa (Lähde: SKF 2), muu
Kreditoimattomat
Georg Brodén, äänittäjä
Hugo Ranta, äänittäjä
Rakel Linnanheimo, naamiointi
Risto Orko, tuotantopäällikkö
Väinö Tulosmaa, studiopäällikkö
Georgi Goubtschenko, kuvausassistentti
Eino Heino, b-kuvaaja
Felix Forsman, second unit -kuvaus
Felix Forsman, kamera-assistentti
Eino Heino, kamera-assistentti
Yrjö Liukkonen, kamera-assistentti
Ensio Lumes, äänitysassistentti
Antti Ilvos, järjestäjä
Pentti Pihlaja, järjestäjä
Pentti Saares, järjestäjän apulainen
Olavi Aarreharju, työryhmän jäsen
Toivo Grönroos, työryhmän jäsen
Tuure Haaksikari, työryhmän jäsen
Niilo Harju, työryhmän jäsen
herra Komppa, työryhmän jäsen
Frans Nieminen, työryhmän jäsen
Arvo Pietarsaari, työryhmän jäsen
Arvo Räisänen, työryhmän jäsen
Kosti Lehtinen, valokuvat
Atte Matilainen, valokuvat
neiti Nybom, valokuvat
Paavo Jännes, käsikirjoituksen suomennos
Georgi Goubtschenko, tulkki
Näyttelijät
Helena Kara, Arja Virmala alias Arja Mala
Eine Laine, keittäjä Mimmi Muotonen
Kerttu Salmi, Iita
Tauno Majuri, Ari Karma
Uuno Laakso, opettaja Hilpeläinen
Reino Valkama, Aatu-renki
Paavo Jännes, tilanomistaja Carl Relander
Salli Karuna, rouva Relander
Hilkka Helinä, Irma Relander
Tuire Orri, Elle Relander
Ville Salminen, Jali Martema
Hugo Hytönen, tehtailija Sakari Virmala
Aino Lohikoski, Sandra-täti
Hannes Häyrinen, luutnantti Reino Helve
Eino Jurkka, toimittaja Pontus
Rosi Rinne, rouva Pontus
Arkistoaineisto / esiintyjät: Birgit Kronström (nainen uimarannalla, leikattu elokuvasta <i>Markan tähden</i>, 1938) (Lähde: SKF 2)
Kreditoimattomat
Eija Londén, Asta
Kaarlo Halttunen, Veikko
Rauli Tuomi, mies uimarannalla
Erkki Uotila, mies uimarannalla
Valentin Vaala, mies uimarannalla
Aune Häme, nainen rannalla
Erik Blomberg, kuuluttaja
Kyösti Käyhkö, vieras kutsuilla
Kerttu Partanen, vieras kutsuilla
Maini Öhberg, vieras kutsuilla
Sisältöseloste
Virmalan tehtaan valmistama Salama-moottoripyörä ei menesty odotetulla tavalla kilpailuissa. Tehtailija Virmala ei kuitenkaan suostu rahoittamaan keksijä Ari Karman "epävarmoja kokeiluja" moottoripyörien nopeuden lisäämiseksi. Kotona tehtailija evää lupaamansa Pariisin-matkan hemmotellulta tyttäreltään Arjalta vedoten siihen että tehtaan myynti on laskenut 30 prosenttia. Jali Martema, Salaman suunnittelija ja ajaja, peruu tapaamisensa Arjan kanssa ja lähtee toisen tytön kanssa uimarannalle, jonne Arja ilmestyy toisen pojan kanssa. Keskinäinen naljailu johtaa Jalin ehdottamaan vedonlyöntiin siitä, ettei Arja pysty työskentelemään palvelijattarena kolmea kuukautta.

Jalin kirjoittaman suosituksen turvin Arja saa kotiapulaisen paikan toimittaja Pontuksen suurperheessä, mutta joutuu pian erotetuksi: kahvi ei ole miehen mieleistä, Arja kajoaa työpöydän papereihin eikä pysty pitämään meluisan riehakasta lapsilaumaa järjestyksessä. Seuraavaksi Arja hankkii sisäkön paikan Haukan kartanossa, missä Karma on päässyt tilanomistaja Relanderin suojelukseen: Karma työskentelee kartanon autonkuljettajana ansaiten opiskelurahaa, samalla kun hänellä on tilaisuus kehittää käytännössä moottoripyöräkeksintöään.

Karma on muodikkaasti pukeutunutta Arjaa vastassa asemalla, mutta tunnistaa hänet uudeksi sisäköksi vasta lukuisten erehdysten jälkeen. Arja tutustuu keittiöväkeen, sydämelliseen keittäjätär Mimmiin, jonka kanssa hän jakaa makuuhuoneen ja joka kuvittelee seurustelevansa opettaja Hilpeläisen kanssa, sekä piika Iitaan, joka mustasukkaisena vartioi mielitiettyään Aatu-renkiä Arjan tarjoamalta houkutukselta. Aamulla Arja joutuu heti vastuuseen keittiöstä, kun Mimmi kiiruhtaa ulos Hilpeläisen seuraan: majoneesin maussa ei ole vikaa mutta sekaan lorahtanut risiiniöljy tekee tepposensa.

Tilanomistajan nuorempi tytär Elle saa vieraakseen luutnantti Reino Helveen, joka arvelee nähneensä sisäkön jossakin aikaisemmin. Vielä epäluuloisemmaksi Elle tulee kuullessaan Arjan osaavan ranskaa ja nähdessään, että Karma on kiinnostuneempi Arjasta kuin hänestä. Arja ja Karma tapaavat Kaikutemppeliksi nimetyssä rantapaviljongissa ja heidän suhteensa kehittyy läheiseksi. Myös tilanomistajan vanhempi tytär Irma suhtautuu epäluuloisesti Arjaan, ilmoittaa pitävänsä tätä seikkailijattarena ja epäilee avoimesti tytön varastaneen kadonneen rintakorunsa. Isäntäväen viettäessä iltaa kaupungissa Arja ja Karma tunnelmoivat kahden kesken unelmoiden häämatkasta eri puolille maailmaa. He uskaltautuvat saliin, jossa Arja laulaa pianon säestyksellä Sulle salaisuuden kertoa mä voisin, kunnes isäntäväen paluu keskeyttää esityksen ja tilanomistaja antaa molemmille nuhteet.

Tivoli kokoaa ihmiset yhteiseen juhlaan. Aatu ja Iita ovat menneet kihloihin ja ajavat karusellissa Mimmin kanssa. Tällä välin Hilpeläinen lausuu "sisäisen äänensä" saneleman runon Arjalle ja esittää kosintansa, josta tyttö kohteliaasti kieltäytyy ja osoittaa miehen Mimmin luo. Hiukan muunneltuna runo kelpaa Mimmille, joka suostuu myös miehen kosintaan. Mimmi voittaa arpajaisissa lastenvaunut, jotka Karma ja Arja lupaavat piilottaa kartanon autovajaan. Tynnyreihin osuessaan he kuitenkin aiheuttavat niin paljon melua, että tilanomistaja herää, saa heidät esiin aseella uhaten ja kutsuu seuraavaksi aamuksi puhutteluun.

Väärinkäsityksen seurauksena asia mutkistuu ja tilanomistaja pitää tilannetta skandaalina, kunnes Karma selvittää, että lastenvaunut ovat Mimmin arpajaisvoitto ja että Mimmi ja Hilpeläinen ovat vapaaehtoisesti kihloissa eivätkä pakkoavioliiton edessä. Tilanomistaja lupaa Mimmille myötäjäiset. Karma ja Arja ovat puolestaan ehtineet sanoa itsensä irti, kun Arjaa on jälleen syytetty varkaaksi. Nyt pesulasta soitetaan, että koru on löytynyt puseron rinnuksesta. Anteeksipyyntönä tilanomistaja tarjoaa korun Arjalle häälahjaksi, sanoen sen sopivan morsiuspukuun pian odotettavissa häissä.

Ennen lähtöään Arja tarjoilee vielä juhlassa, johon Jali osallistuu. Jali ei paljasta tyttöä, mutta Karma sattuu kuulemaan osan heidän kahdenkeskistä keskusteluaan ja käsittää kuulemansa niin, että Arja on pettänyt hänet. Kiivastuneena Karma poistuu kartanosta. Eläintarhan suurajoissa hän voittaa pyörällään Salamaa ajavan Jalin, joka onnitellessaan selvittää Karmalle myös väärinkäsityksen. Kun tehtailija vielä suhtautuu myönteisesti Karman toiseenkin "keksintöön" tämä syöksyy Arjan luo ja vetää tytön pois yleisön silmistä molempien antautuessa sovittavaan ja kiihkeään suudelmaan.

- Suomen kansallisfilmografia 2:n (1995) mukaan
Aiheet
Tuotanto
Suomi-Filmi Oy
Ensi-ilta31.08.1940
Ensi-iltapaikat
Jyväskylä: Elohuvi
Televisioesitykset
MTV1, 18.04.1964, Katsojia: 930 000
MTV1, 20.11.1977, Katsojia: 2 098 000
TV1, 14.11.1989, Katsojia: 400 000
YLE TV1, 29.01.1997
YLE TV1, 28.08.2002
YLE TV2, 26.07.2005
YLE TV2, 19.09.2007
YLE TV2, 02.09.2009
YLE TV2, 27.06.2011
YLE TV1, 17.10.2013
YLE TV1, 24.09.2015
Yle TV1, 17.08.2016
YLE TV1, 26.02.2018
Filmikopioiden määrä9 (arvio)
Muut näytöksetensi-iltakierros, Helsinki: Kino-Palatsi, Scala; Kuopio: Scala; Oulu: Bio Kiistola; Pori: Kino-Palatsi; Tampere: Kino- Palatsi; Vaasa: Gloria 01.09.1940
ensi-iltakierros, Lahti: Ilves 08.09.1940
ensi-iltakierros, Turku: Casino 15.09.1940
ensi-iltakierros, Viipuri: Scala 31.05.1942
Linkit
Kesto
97 min
Värimv
Ääniääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde1,37:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa