Jumalan myrsky

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Jumalan myrsky

Guds storm (ruotsinkielinen nimi)
Timmerkungens son (ruotsinkielinen nimi Ruotsissa)
Unsterbliche Liebe (saksankielinen nimi)
Tømmer-Kongens Søn (tanskankielinen nimi)
God's Storm (englanninkielinen käännösnimi)
La Tempête de Dieu (ranskankielinen käännösnimi)

Valentin Vaalan ohjaama melodraama Jumalan myrsky (1940) pohjautuu Lauri Haarlan romaaniin. 1930-luvun tienoille sijoittuvassa filmatisoinnissa kauppahuoneen perillinen Kilian Melker (Olavi Reimas) joutuu päälliköksi suuruittoon, josta riippuu talousvaikeuksiin ajautuneen yhtiön koko tulevaisuus. Hän rakastuu Niskalan talon tyttäreen Hannaan (Irma Seikkula), mutta menee naimisiin rikkaan Elisa Karhelinin (Kaija Rahola) kanssa pelastaakseen sukunsa omaisuuden.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Alkuteos
Lauri Haarla: Jumalan myrsky. Helsinki: Otava, 1937. (romaani)
Muut tekijät
Turo Kartto, manus (käsikirjoitus)
Pertti Kuusela, äänittäjä
Helsingin Teatteriorkesteri, orkesteri
Kreditoimattomat
Igor Karpinsky, lavastaja
neiti Pulkkinen, puvut
Aarne Kuokkanen, naamiointi
Risto Orko, tuotantopäällikkö
Väinö Tulosmaa, studiopäällikkö
Eino Heino, kamera-assistentti
Kosti Aaltonen, kuvausryhmän jäsen
Alfred Parikka, kuvausryhmän jäsen
Aarne Lampinen, äänitysassistentti
Antti Ilvos, järjestäjä
Kosti Lehtinen, valokuvat
Näyttelijät
Irma Seikkula, Hanna Niskala
Olavi Reimas, Kilian Melker
Simo Osa, Joakim Melker
Sylvi Palo, Erika Melker
Kaija Rahola, Elisa Karhelin
Matti Aulos, Juhana Theudenius
Kirsti Hurme, Ebba Franke
Aarne Orri, kauppaneuvos Franke
Väinö Hellén, Pertteli-vaari
Aino Lohikoski, Eetla-emäntä
Pentti Pihlaja, Artturi Niskala
Aku Peltonen, Heiskanen
Kosti Aaltonen, Jussi Metelinen
Kauko Junkkarinen, Maahin isäntä
Buster-bokseri (Lähde: SKF 2)
Kreditoimattomat
Ida Salmi, 1. rouva häissä
Elli Ylimaa, 3. rouva
Kerttu Partanen, häävieras
Tapio Vilpponen, häävieras
Eliina Brandt, Leena
Onni Veijonen, Hartikka
Antti Ilvos, Ilvos
Anton Soini, hinaajan konemestari
Sisältöseloste
Kilian Melker ja Elisa Karhelin viettävät häitään. Vieraat puhuvat, että avioliitto pelastaa Melkerin kauppahuoneen suurista vaikeuksista. Kilian on levoton ja odottaa viestiä sisarensa Erikan sulhaselta Juhanalta, joka saapuu kesken häävalssin. Kilian rientää hänen luokseen ja yksin jäänyt morsian kannetaan pyörtyneenä paikalta. Juhanalle Kilian kertoo ongelmastaan, johon liittyvät tapahtumat nähdään takautumana.

Kaksi vuotta aikaisemmin isä Joakim Melker on paljastanut Kilianille tukalan taloudellisen tilanteensa, jonka syynä on jättiläismäisen tukkilautan hajoaminen Kostonselän myrskyssä. Kauppahuoneen perillisenä Kilianin on astuttava ohjaksiin, jätettävä filosofian ja estetiikan opintonsa ja ryhdyttävä lukemaan lakia. Kilianilla on parhaillaan intohimoinen rakkaussuhde Ebba Frankeen, mutta se katkeaa, kun Kilian yllättää naisen toisen miehen seurasta ja Ebban aviomies ilmestyy painostamaan Kiliania tämän rakkauskirjeillä.

Isä lähettää Kilianin kasööriksi ja päälliköksi jättiuittoon, josta riippuu koko yhtiön tulevaisuus. Paikkakuntalaiset suhtautuvat Kilianiin epäluuloisesti, sillä isoisä-Melker on aikoinaan hankkinut vääryydellä seudun maita, ja puhuvat kirotusta suvusta, joka saa tuomionsa Kostonselän "Jumalan myrskyssä". Lähinaapureinaan Kilianilla on Niskalan talon väki, johon kuuluvat vaari, äiti, tytär Hanna ja poika Artturi, jolla on avioton tytär kartanon piian Alman kanssa; vaari ja äiti eivät kuitenkaan hyväksy piikaa miniäkseen. Kilian pelastaa pikkutytön hukkumasta ja toipuessaan ponnistuksen rasituksista hän tutustuu Hannaan. Heidän välilleen syttyy romanssi, jota varjostaa Hannaa kosiskelevan Maahin isännän mustasukkaisuus.

Maahi juonittelee Kilianin päänmenoksi ja onnistuu kätyreineen sabotoimaan uittoa. Kilian joutuu purkamaan vaikeaa ruuhkaa, apunaan vain kaksi miestä, toisena kokematon Artturi, jonka Kilian on Hannan pyynnöstä palkannut uittotyöhön. Suman purkautuessa Artturi putoaa veteen ja loukkaantuu; hänet toimitetaan kaupunkiin sairaalaan.

Kilian ja Hanna tunnelmoivat luonnossa ja tunnustavat rakkautensa. Kilian pyytää Hannaa odottamaan ja tyttö lupaa. Maahi väijyy Kiliania metsässä kiväärin kanssa, mutta oksan rasahdus paljastaa hänet: Kilian ehtii väistää laukauksen ja seuranneessa tappelussa hän nujertaa Maahin. Hanna puolestaan purkaa mieltään Maahia suosivalle vaarilleen ja lupaa Artturin ottavan pian isännyyden ja Alma emännyyden Niskalassa.

Kilian kertoo Hannalle Elisasta: pelastaakseen kauppahuoneen hänen on mentävä naimisiin tytön kanssa, jota ei rakasta. Kilian lähtee hoitamaan jättilautan kuljetusta, joka eräistä huonoista enteistä huolimatta näyttää sujuvan niin hyvin, että Kilian päättää pistäytyä yön ajaksi maissa. Hän kiirehtii Hannan aittaan ja vakuuttaa jälleen rakkauttaan. Yöllä nousee kuitenkin myrsky, joka hajottaa lautan: kaikki on jälleen mennyttä. Kun tuho aamulla selviää, Hanna ymmärtää Kilianin olevan pakkoavioliiton edessä: "Jumalan myrsky on kulkenut meidän ylitsemme", hän sanoo ja pyytää Kiliania lähtemään aikoen itse mennä Maahille. Kilian on epätoivoinen ja kohottaa jo pistoolin ohimolleen, mutta itsensä sijasta hän ampuu uskollisen koiransa, jotta mikään ei jäisi muistuttamaan häntä kesän tapahtumista.

Tarina palaa nykyhetkeen. Juhana kertoo Hannan lykänneen pitkään häitä Maahin kanssa, mutta nyt hänet on löydetty kuolleena suosta. "Minä en koskaan voisi olla kenenkään toisen", Hanna kirjoittaa Kilianille jättämässään viestissä. "Sinä rakastat minua yli kaiken, sillä rakkaus on Jumalan myrsky ihmisessä." Mietteissään Kilian vaeltaa ulos häävieraista tyhjentyneestä talosta ja harhailee puutarhassa, Elisan katsellessa ikkunasta valkoisessa morsiuspuvussaan.

- Suomen kansallisfilmografia 2:n (1995) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Suomi-Filmi Oy
Ensi-ilta23.11.1940
Ensi-iltapaikat
Oulu: Bio Kiistola
Televisioesitykset
TES, 05.04.1961
MTV2, 07.12.1974
MTV2, 10.09.1980
TV2, 11.02.1994
YLE TV1, 05.05.1999
YLE TV1, 24.09.2003
YLE TV2, 19.12.2007
YLE TV2, 09.02.2010
YLE TV1, 21.05.2012
YLE TV1, 21.10.2013
Yle TV1, 11.02.2016
Yle TV1, 15.05.2018
Filmikopioiden määrä10
Muut näytöksetensi-iltakierros, Helsinki: Kino-Palatsi, Scala; Jyväskylä: Elohuvi; Kuopio: Scala; Lahti: Ilves; Pori: Kino-Palatsi; Tampere: Kino-Palatsi; Turku: Kino-Palatsi 24.11.1940
Linkit
Kesto
82 min
Värimv
Ääniääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde1,37:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa