Suomisen Ollin tempaus

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Suomisen Ollin tempaus

Suomises-Olli på farliga vägar (ruotsinkielinen nimi)
Olli Suominen's Stunt (englanninkielinen käännösnimi)
Le Triomphe d'Olli Suominen (ranskankielinen käännösnimi)
Olli Suominen startet ein Unternehmen (saksankielinen käännösnimi)

Orvo Saarikiven ohjaama perhe-elokuva Suomisen Ollin tempaus (1942) perustuu Tuttu Pariston (Seere Salminen ja Elsa Soini) käsikirjoitukseen, jonka tapahtumat ajoittuvat välirauhan ja säännöstelyn aikaan toukokuuhun 1941. Suomisen perheen koulupoika Olli (Lasse Pöysti) aiheuttaa vahingossa kaksi onnettomuutta, joita ei uskalla Väinö-isälleen (Yrjö Tuominen) tunnustaa. Hän karkaa kotoaan Helsingistä ja yrittää päästä ystävänsä Jaska Suomisen (Kalevi Hartti) kanssa Savijärven raivausleirille. Riemuisasti alkanut matka muuttuu painajaiseksi, kun vaikeuksiin ajautuneet pojat joutuvat pakenemaan lain kouraa ja Ollin touhukasta pikkusiskoa Pipsaa (Maire Suvanto).

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Muut tekijät
Armas Hirvonen, kuva
Emil Häkkänen, ääni
Karl Fager, rakennelmat (lavastus)
Kreditoimattomat
Senja Soitso, naamiointi
Olavi Suominen, naamiointi
Tuulikki Seppälä, kampaaja
Alf Salin, studiopäällikkö
Kaarina Heliö, kuvaussihteeri
Arja Niska, kuvaussihteeri
Leo Sarri, järjestäjä
Eero Leväluoma, järjestäjä
Veikko Linna, järjestäjä
Vittorio Mantovani, b-kuvaaja
Viljo Syrjänen, kuvausryhmän jäsen
Bertil Holmström, kuvausryhmän jäsen
Arvi Järvinen, autonkuljettaja
Päivi Kosonen, valokuvat
Veikko Louhivuori, stunt
Martti Similä, musiikin johto
Helsingin Teatteriorkesteri, orkesteri
Näyttelijät
Lasse Pöysti, Olli Suominen
Maire Suvanto, Pipsa Suominen
Kalevi Hartti, Jaska Suominen
Elsa Turakainen, äiti, Aino Suominen
Yrjö Tuominen, isä, varatuomari Väinö Suominen
Siiri Angerkoski, Hilda, Suomisten kotiapulainen
Sirkka Sipilä, Elina Suominen, sairaanhoitaja
Unto Salminen, Lasse Lehtovaara, maatalous- ja metsätieteiden ylioppilas
Hugo Hytönen, vaari, Aino Suomisen isä, lehtori
Sasu Haapanen, maalari Suominen, Jaskan isä
Irja Kuusla, rouva Suominen, Jaskan äiti
Jalmari Rinne, suomenkielen opettaja
Aino Lohikoski, Mattilan emäntä
Eero Leväluoma, Mehtonen, saksan kielen opettaja
Topo Leistelä, rehtori
Aku Peltonen, maalaiskonstaapeli
Edvin Kajanne, Mattilan isäntä
Kreditoimattomat
Veikko Linna, Väinö Suomisen työtoveri / uutistenlukijan ääni radiossa
Martti Saarikivi, Matti Suominen
Seija Saarikivi, Marja Suominen
Ljubov Kejola, Hilkka Suominen, Jaskan sisar
Kaarina Polsa, Hilkan henkilöllisyyden Ollille kertova tyttö
Veikko Järvinen, Ollilta anteeksi pyytävä poika koulun pihalla
Varma Lahtinen, Lassen vuokraemäntä
Kaarina Heliö, lelukaupan myyjä
Onni Korhonen, lääkäri sairaalan käytävällä
Eeva-Liisa Perho, sairaanhoitajatar
Kaija Suonio, vaarin palvelija
Annikki Lavikainen, juoksutyttö
V. Sarkkinen, linja-autonkuljettaja
Hilly Lindqvist, kahvila-ruokala Olumpian emäntä
Eija Hiltunen, kahvila-ruokala Olumpian tarjoilijatar
Kalle Rouni, raivausleirin päällysmies
Siiri Selin, Sinisaloska
Aaro Kiviluoto, nimismies
Hugo Aarresuo, Hämeenlinnan asemapoliisi
Kyösti Käyhkö, Helsingin asemapoliisi
Jukka Moisio, toisen Suomisen perheen adoptoima pikkulapsi
Sisältöseloste
On toukokuu 1941. Suomisen perheen äiti on lähdössä vaarin luokse Hämeenlinnaan mukanaan hinkuyskää potevat kaksoset Matti ja Marja, joille pikkukaupungin ympäristö on terveellisempi. Äiti lähettää Ollin asialle Pasilaan, missä poika uutta pyöräänsä innokkaasti kokeillessaan tulee ajaneeksi pikkutytön päälle. Muu perhe saattaa äidin ja kaksoset junalle, mutta Olli on levoton tytön kohtalosta: illalla hän riitelee Pipsan kanssa, ei tahdo saada unta ja odottaa postiluukun vieressä torkkuen aamulehteä. Hän myöhästyy koulusta ja käyttäytyy niin että saa samana päivänä kolme päiväkirjamuistutusta.

Koulun jälkeen Olli pyöräilee Pasilaan ja kuulee loukkaantuneen Hilkka-tytön veljeltä Jaskalta, että tyttö on sairaalassa, mutta hänellä ei ole hätää. Jaska uhkaa ensin antaa Ollille selkäsaunan, mutta pian pojat ystävystyvät ja Olli tutustuu myös perheen isään ja äitiin - niin ikään Suomisia sukunimeltään. Isä on maalari ja talvisodan veteraani, Jaska työskentelee juoksupoikana konttorissa.

Pipsa ehdottaa, että Olli ostaisi lahjan Hilkalle. Heidän säästörahansa eivät riitä, mutta Olli onnistuu lainaamaan sata markkaa sisarensa Elinan sulhaselta Lasselta; Lassen soittaessa Elinalle Olli pihistää muutamia patruunoita sivupöydältä. Lelukaupassa Olli ja Pipsa päätyvät ostamaan varojensa mukaisen nuken, jonka Olli vie iloisena yllätyksenä Hilkalle sairaalaan.

Koulun lukukausi lähenee loppuaan: korjatakseen laiminlyöntinsä Olli aikoo pitää hyvin valmistellun esitelmän aseiden kehityksestä. Havaintoaineistoksi hän on valmistanut pommin käyttäen Lasselta pihistämiensä patruunoiden ruutia: pommi räjähtää luokassa kesken esitelmän ja Olli joutuu rehtorin puhutteluun. Tämä uhkaa ankaralla rangaistuksella ja aikoo kutsua Ollin isän puheilleen.

Olli pelästyy seurauksia ja suostuu Jaskan ehdotukseen, että he karkaisivat kotoaan ja pyöräilisivät Savijärven raivausleirille, Hämeenlinnan taakse. Olli lähtee keskellä yötä ja jättää isälleen kirjeen, jossa sanoo ryhtyvänsä "miesten töihin". Isä soittaa rehtorille, joka kertoo Ollin edesottamuksista koulussa. Ollin uudesta ystävästä tietävä Pipsa tarttuu toimeen ja käy Jaskan vanhempien luona, jolloin paljastuu, että Jaska on unohtanut toimittaa 30 000 markkaa sisältävän kirjekuoren vakuutusyhtiö Pohjolaan ja että johtaja on jo uhkaillut Jaskan vanhempia poliisilla.

Tällä välin pojat ovat ehtineet Hämeenlinnan lähistölle. Jaska löytää repustaan unohtamansa rahakirjeen, jonka pojat päättävät jättää Ollin äidille ja vaarille edelleen toimitettavaksi. Olli vie kirjeen pihalla nukkuvien kaksosten vaunuihin, mistä hajamielinen vaari löytää sen ja panee lehtensä väliin. Äidillä on aavistus siitä, että Olli on ollut lähistöllä, ja hän soittaa kotiin: hänelle ei kuitenkaan kerrota tilanteesta, jota isä pohtii parhaillaan yhdessä Jaskan vanhempien kanssa. Jaskan isä muistaa pojan puhuneen Savijärven leiristä, jolloin Pipsa ryhtyy toimiin: hän käy lainaamassa Lasselta rahaa ja matkustaa junalla Hämeenlinnaan. Kun Lasse kertoo Elinalle lainanneensa rahaa molemmille lapsille, Elina suuttuu ja jättää miehen yksin kesken maaottelumarssin harjoituksen.

Nälkä alkaa vaivata karkulaisia: he poikkeavat ruokalaan, mutta eivät saa ostetuksi syötävää ilman leipäkortteja. He pelästyvät radiossa luettavaa etsintäkuulutusta, joka kuitenkaan ei koske heitä, ja pakenevat suinpäin kahvilasta. Nähdessään kuivuvaa pyykkiä Jaska keksii, että Ollin on naamioiduttava tytöksi, ja kiinnittää pyykkinarulle pari seteliä vastikkeeksi. He käyvät kysymässä ja saavat työtä Mattilan talossa: Olli lapsenvahtina, Jaska viljasäkkien kuljettajana.

Tällä välin Pipsa tiedustelee poikia turhaan Savijärven leirillä. Hänelle neuvotaan yösija Mattilan talosta ja matkalla hän kohtaa asialtaan palaavan, hevosella ajavan Jaskan, jota hän ei tunne ulkonäöltä. Perillä Pipsa tunnistaa pakoilevan tytön Olliksi: pojat karkaavat pyörillään, orpo evakkovauva korissa Ollin tavaratelineellä. Pipsa ajaa heitä takaa hevosella ratsastaen ja tavoittaa heidät. Pojat kuulevat kadonneesta rahakirjeestä ja päättävät järjestää asian kuntoon.

Pipsa saa kyydin Hämeenlinnaan nimismieheltä, jolle Mattilan isäntä on ilmoittanut lapsen ja hevosen katoamisesta. Pojat eksyttävät heitä takaa-ajavan poliisin ja päätyvät salamatkustajiksi samaan junaan, jolla Pipsa, äiti ja kaksoset palaavat Helsinkiin. Kirjekuorta on etsitty turhaan vaarin luota; Pipsa on ottanut matkalukemiseksi joitakin lehtiä, jotka putoavat hänen kainalostaan Helsingin asemasillalle; asemamies komentaa Ollin ja Jaskan korjaamaan lehdet mukaansa.

Pojat palaavat kotiin keittiönoven kautta. He jättävät tavaransa sekä lapsen korissaan keittiöön ja saavat vanhemmiltaan odotetun läksytyksen. Hilda siirtää poikien tuomat lehdet vauvankoriin, josta Pipsa yleiseksi riemuksi löytää etsityn kuoren rahoineen. "Näin se palkitsi sen, että me sen pelastimme", Pipsa sanoo tarkoittaen orpovauvaa. Jaska selvittää asiat johtajansa, Olli rehtorin kanssa. Uudesta käänteestä tietämätön Lasse näkee pojat kaupungilla ja saadakseen Elinan leppymään tuo pojat autokyydillä kotiin. Molemmat perheet kokoontuvat yhteiseen kahvipöytään: Jaskan äiti haluaa orpolapsen samanikäisenä kuolleen vauvansa tilalle, pojat päätetään lähettää kesäksi leirille. Lasse ja Elina tekevät sovinnon ja suutelevat eteisessä. "Kun loppu on hyvin, kaikki on hyvin", sanoo äiti. "Eläköön Suomiset!", huutaa Olli.

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Suomen Filmiteollisuus SF Oy
Ensi-ilta29.11.1942
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Rea
Kuopio: Puijo
Lahti: Ilves
Pori: Asto
Tampere: Kino, Petit
Turku: Bio-Bio, Pallas
Vaasa: Kinema
Televisioesitykset
STV, 12.01.1958
MTV (sarjaesitys), 09.09.1961, Katsojia: 345 000 (keskiarvo)
TV2, 05.10.1966, Katsojia: 420 000
TV2, 22.06.1972, Katsojia: 350 000
MTV2, 21.01.1978, Katsojia: 2 088 000
TV2, 28.03.1986
TV1, 20.06.1992, Katsojia: 650 000
YLE TV1, 15.06.1997
YLE TV1, 14.02.2001
YLE TV2, 08.10.2005
YLE TV2, 16.01.2007
YLE TV2, 30.06.2009
YLE TV1, 23.01.2012
YLE TV1, 05.03.2013
Yle TV1, 24.11.2015
Yle TV1, 24.01.2017
Yle TV1, 06.03.2018
Filmikopioiden määrä11
Muut näytöksetensi-iltakierros, Jyväskylä: Elohuvi, Salome; Oulu: Hovi 20.12.1942
Linkit
Kesto
91 min
Värimv
Ääniääni, YN-menetelmä
Kuvasuhde1,37:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa
sulje

Vastaa käyttäjäkyselyyn!

Voita Apple iPad Wi-Fi + Cellular 9.7 128GB (2018)

Avaa kysely

Ei kiitos!