Neiti Tuittupää

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Neiti Tuittupää

Fröken Brushuvud (ruotsinkielinen nimi)
Der Wildfang (saksankielinen nimi)
Miss Hothead (englanninkielinen käännösnimi)
Mademoiselle Fofolle (ranskankielinen käännösnimi)
Opettajan villikko (työnimi)
Anna Tipuli Pusu (työnimi)
Villikko (työnimi)

Valentin Vaalan ohjaama ja Martti Larnin käsikirjoittama romanttinen komedia Neiti Tuittupää (1943) pohjautuu Hilja Valtosen romaaniin. Savolainen opettajan tytär Anna Tipuli Pusu (Lea Joutseno) ei pääse musiikkiopistoon perheensä vastustuksen takia. Sukulaistensa pyynnöstä hän lähtee Helsinkiin pänttäämään hallintotieteitä, mutta ilkeät opiskelutoverit saavat tytön jättämään yliopiston ja hakeutumaan sairaanhoitajaksi. Tipuli kaipaa musiikkia ja viulistiystäväänsä Erkki Erää (Tapio Nurkka).

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Alkuteos
Hilja Valtonen: Opettajan villikko. Helsinki: Otava, 1928. (romaani)
Muut tekijät
Harald Koivikko, äänittäjä
Arvo Kotilainen, lavastaja
Kreditoimattomat
Rakel Linnanheimo, naamiointi
Risto Orko, tuotantopäällikkö
Väinö Tulosmaa, studiopäällikkö
Näyttelijät
Lea Joutseno, Anna Tipuli Pusu, sairaanhoitajatar
Tapio Nurkka, viulutaiteilija Erkki Erä
Tauno Majuri, alilääkäri Tauno Hyrkäs
Rakel Linnanheimo, Lahja Hyrkäs
Arvi Tuomi, ylilääkäri Paavo Kilpi, "Yliukko"
Salli Karuna, ylihoitajatar Uxen, "Kyyhkysäiti"
Eine Laine, sairaanhoitaja "Myhkyrä"
Elli Ylimaa, sairaanhoitaja Beata Bohm, "Topias"
Rauha Rentola, yövalvoja Aune Risku
Aune Hämäläinen, sairaanhoitaja Saima Solmu
Eva-Lisa Viljanen, neiti Eva Palmén, säestäjä
Anitra Karto, ylioppilas Elli Pellinen
Wilho Ilmari, opettaja Heikki Pusu
Tyyne Haarla, äiti Pusu
Artturi Laakso, Erkin isä
Rakel Laakso, Erkin äiti
Jussi Snellman, professori
Frans Kampman, Kullanvaaran isäntä
Pentti Saares, ylioppilas Rantanen
Paavo Honkamäki, sälli
Kreditoimattomat
Annikki Väänänen, 1. emäntä
Eva Ersti, 2. emäntä
Väinö Sola, lukkari
Anton Soini, 1. isäntä
Petter Väänänen, 2. isäntä
Liisa Rahola, Taina Pusu
Iivari Kainulainen, isäntä maantiellä
Eino Jurkka, Esa Turtiainen
Rosi Rinne, Turtiaisen emäntä
Varma Lahtinen, Kullanvaaran emäntä
Hertta Leistén, Mari
Eino H. Ahti, Asikkalan isäntä
Yrjö Haapanen, kauppamatkustaja junassa
Kaija Suonio, emäntä junassa
Urho Westman, kantaja
Hilly Lindqvist, rouva Pellinen
Joel Asikainen, 1. ylioppilas
Usko Kantola, 2. ylioppilas
Saima Veijonen, Erkin täti
Runar Schauman, mies ravintolassa
Kaarlo Saarnio, mies ravintolassa
Eino Haavisto, Eino Oksanen, 2. säestäjä
Uuno Montonen, matkustaja linja-autossa
Pirkko Raitio, matkustaja linja-autossa
Otto Noro, matkustaja linja-autossa
Litja Ilmari, Otrasen majatalon emäntä
Avustajat
Maire Raitio, Kiviranta, Kinnari, Kirsti Jäderholm, Suomi-Filmin laboratorion työntekijöitä (naisia konsertissa) (Lähde: Maire Lehto (o.s. Raitio), nauhoitettu haastattelu 14.12.2007)
Sisältöseloste
Anna Tipuli Pusu on opettajan tytär savolaisesta kirkonkylästä. Hänen lapsuudenystävänsä Erkki Erä on lahjakas viulisti, joka haluaisi lähteä opiskelemaan ulkomaille. Myös Tipuli, joka säestää Erkkiä pianolla eräässä tilaisuudessa, aikoo päästä musiikkiopistoon, mutta perhe vastustaa. Erityisen tiukkana on hänen veljensä Tauno, Helsingistä käymässä oleva lääkäri, joka on muuttanut sukunimensä Hyrkäkseksi: hän suosittelee alempaa hallintotutkintoa ja virkauraa. Tipuli pitää päänsä ja ottaa ohjat omiin käsiinsä, mutta hänen yrityksensä saada lainaa paikallisilta isänniltä valuvat tyhjiin. Lopulta Tipuli myöntyy Taunon tahtoon ja äiti hankkii lainan takuut veljeltään.

Tipuli saapuu Helsinkiin ja käy tarmokkaasti käsiksi opintoihin, kun taas hänen huonetoverinsa Elli keskittyy juhlimiseen. Tipuli yrittää tavata myös Erkkiä, mutta saa kuulla, että tämä on matkustanut Pariisiin ja Italiaan. Tipuli osallistuu eräisiin opiskelijajuhliin, mutta kieltäytyy jatkoista, joilta Elli palaa vasta aamuyöllä juovuksissa.
Elli särkee peilin, mikä herättää vuokraemännän: aamulla hän muuttaa asunnosta syyttäen Tipulia kantelusta. Opiskelutovereiden keskuudessa Tipuli saa ilonpilaajan maineen: hän purkaa mieltään Taunolle ja kieltäytyy menemästä enää yliopistolle. Tauno hankkii hänelle sairaanhoitoharjoittelijan paikan sairaalasta, jonne hänet itsensä pian nimitetään alilääkäriksi. Kun Tipuli esitellään Taunolle, he iskevät silmää toisilleen: tiukkaotteinen ylihoitajatar Uxen, "Kyyhkysäiti", saa siitä aiheen moittia Tipulia, jota hän muutenkin pitää jyrän alla.

Kaksi vuotta kuluu. Työtoverit juhlivat Tipulin 25-vuotissyntymäpäivää ja toivottavat hänet tervetulleeksi "Kiemurtelevien vanhainpiikain yhdistykseen". Tipuli lupautuu Taunon lapsenpiiaksi, mutta unohtaa asian kokonaan nähdessään sanomalehdestä uutisen, että ulkomailla mainetta saanut viulisti Erkki Erä on palannut Suomeen ja konsertoi samana iltana. Tipuli rientää konserttiin, jonne Tauno ja hänen vaimonsa Lahja saapuvat myöhästyneinä odotettuaan turhaan lapsenvahtiaan ja jouduttuaan jättämään lapset kahden kesken. Tipuli poistuu salaa ja kiiruhtaa veljensä kotiin, jonne Tauno ja Lahja ovat kutsuneet Erkin ja hänen säestäjänsä neiti Palménin iltapalalle. Erkki ilahtuu tavatessaan Tipulin, joka näyttämättä tunteitaan on kuitenkin mustasukkainen Erkin ja neiti Palménin läheisestä suhteesta, ja poistuu pian seurasta.

Tipuli ja Erkki tapailevat, mutta heidän suhteensa ei etene kevyttä naljailua pitemmälle. Sen sijaan ikääntynyt keski-ikäinen ylilääkäri kertoo Taunolle olevansa vakavasti ihastunut Tipuliin: Tauno kutsuu heidät molemmat illaksi luokseen. Illan päätteeksi ylilääkäri pyytää Tipulin ravintolaan ja esittää kosintansa: "En rakasta teitä enkä ketään toistakaan", Tipuli vastaa jättäen asian auki, sillä hän on huomannut Erkin tulleen säestäjänsä seurassa samaan ravintolaan. Myös Erkki panee merkille Tipulin seuralaisineen ja kosii yllättäen neiti Palménia: he juovat kihlajaismaljan.

Erkki ja Tipuli kohtaavat sattumalta kaupungilla. Mies kertoo kihlauksestaan ja kutsuu Tipulin asuntoonsa, missä hän ryhtyy tiukkaamaan toisen suhteesta ylilääkäriin ja tunnustaa rakastavansa Tipulia. "Tahdon kaikki tai ei mitään", Tipuli vastaa ja poistuu, kun neiti Palmén ilmestyy asuntoon. Erkin ja Tipulin suhde on herättänyt hänen epäluulonsa, eikä mies kiellä: Erkki ja neiti Palmén päättävät purkaa kihlauksensa.

Tipuli pyytää ylilääkäriltä lomaa käydäkseen vanhempiensa luona Savossa ja lykkää yhä vastausta miehen kosintaan. Erkki esittää oman kosintansa: Tipuli vastaa olevansa kihloissa, mies lähtee loukkaantuneena, Tipuli purskahtaa itkuun.

Tipuli matkustaa junalla Kuopioon ja kohtaa kadulla kotipitäjän tutun isännän, joka pyytää häntä seurakseen ravintolaan. Erkki on parhaillaan kiertueella Savossa ja sattuu olemaan samassa ravintolassa. Isäntä ja Tipuli istuvat Erkin pöytään, mutta pian Tipuli karkaa sillä verukkeella, että hänen sulhasensa odottaa. Isännältä Erkki saa kuulla, että Tipuli matkustaa yksin ja ottaa selville, että ylilääkäri ei asu hotellissakaan. Erkki ei ehdi linja-autoon, jolla Tipuli matkustaa, mutta lähtee tytön perään vuokraautolla ja tavoittaa tämän majatalossa, jossa matkustajat joutuvat yöpymään linjurin ajettua ojaan. Tipuli äksyilee edelleen ja torjuu miehen kosinnan, kunnes tämä sanoo purkaneensa kihlauksen, jolloin myös Tipuli kertoo, ettei hän koskaan ole ollutkaan kihloissa. "Tipuli, anna pusu", riemastuu Erkki.

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Suomi-Filmi Oy
Tuotantokustannukset: 1 852 697 mk
Ensi-ilta25.04.1943
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Kino-Palatsi, Scala
Jyväskylä: Elohuvi, Salome
Kuopio: Scala
Lahti: Ilves
Oulu: Bio Kiistola
Pori: Kino-Palatsi
Tampere: Kino-Palatsi
Turku: Kino-Palatsi
Televisioesitykset
MTV2, 15.01.1970, Katsojia: 800 000
MTV2, 17.06.1982, Katsojia: 1 026 000
TV2, 22.07.1994
YLE TV1, 15.04.1998
YLE TV1, 25.09.2002
YLE TV2, 17.10.2007
YLE TV1, 20.04.2012
YLE TV1, 11.07.2013
YLE TV1, 24.02.2015
Yle TV1, 19.04.2017
Yle TV1, 14.06.2018
Filmikopioiden määrä10
Muut näytöksetensi-iltakierros, Vaasa: Kinema 15.05.1943
ensi-iltakierros, Viipuri: Scala 13.06.1943
Linkit
Kesto
80 min
Värimv
Ääniääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde1,37:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa