Sellaisena kuin Sinä minut halusit

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Sellaisena kuin Sinä minut halusit

Sådan du ville ha mig (ruotsinkielinen nimi)
Vägen utför (ruotsinkielinen nimi Ruotsissa)
The Way You Wanted Me (englanninkielinen nimi)
C’est ainsi que tu me voulais (ranskankielinen nimi)
Come tu mi vuoi (italiankielinen nimi)
Som Mænd vil ha' mig (tanskankielinen nimi)
Synnin risti (työnimi)
So wie Du mich begehrtest (saksankielinen käännösnimi)

Teuvo Tulion ohjaama ja Filmimiehen (Nisse Hirn) käsikirjoittama melodraama Sellaisena kuin Sinä minut halusit (1944) perustuu Ahti H. Einolan aiheeseen. Viaton saaristolaistyttö Maija (Marie-Louise Fock) rakastaa merimies Aarnea (Ture Ara), joka isänsä painostuksesta hylkää tytön. Jätetty nuori nainen lähtee kaupunkiin ja saa paikan tohtorinna Holmbergin (Annie Sundman) palvelijattarena. Perheen lääkäriksi opiskeleva poika Erkki (Kunto Karapää) rakastuu kauniiseen sisäkköön, jota tohtorinna ei hyväksy miniäksi. Raskaana oleva Maija jää työttömäksi ja ajautuu ilotytöksi. Tulio teki elokuvasta samanaikaisesti myös ruotsinkielisen version Sådan du ville ha mig (1944).

Tallennettuna:
Genre
IkärajaK16
Muut tekijät
Teuvo Tulio, tuotannonjohto
Yrjö Saari, äänittäjä
Kosti Aaltonen, lavastaja
Kreditoimattomat
Ahti H. Einola, alkuperäisaihe
Roland af Hällström, ohjaajan apulainen
Ensio Lumes, äänitysassistentti
Näyttelijät
Marie-Louise Fock, Kantolan Maija
Ture Ara, Aarne
Kunto Karapää, Erkki Holmberg
Lauri Korpela, Aukusti, Aarnen, Paulin ja Martin isä
Annie Sundman, tohtorinna Holmberg, Erkin äiti
Ida Salmi, muori, Maijan kasvatusäiti
Sven Relander, johtaja Auronen
Paavo Jännes, johtaja Henrik Karo
Frans Kampman, Kalle
Kreditoimattomat
Fritz-Hugo Backman, Klaus Hallberg
Aili Tikka, Brita
Kaarlo Aavajoki, Harri
Lida Salin, Tyyne
Helinä Svensson-Timari, nainen kapakassa
Vili Järe, tarjoilija
Oscar Tengström, mies kapakassa
Aatos Konst, mies kapakassa
Onni Korhonen, poliisi
Kosti Aaltonen, merimies
Otto Noro, mies kapakassa
Sven Ehrström, mies kapakassa
Gaby Ross, laulajatar
Julia Naumoff, Kaarina teini-ikäisenä
Sisältöseloste
Öinen satama. Ikääntynyt ilotyttö saa maksun merimieheltä ja laskeutuu laivasta laiturille. Maja-niminen laiva Eckeröstä kiinnittää naisen huomion ja palauttaa hänen mieleensä menneisyyden, joka nähdään takautumana:

Viaton saaristolaistyttö Maija on onnellinen tavatessaan rakastettunsa Aarnen, joka on ollut neljä kuukautta merillä. He vakuuttavat keskinäistä rakkauttaan ja uskollisuuttaan, Aarne lahjoittaa tytölle ristinmuotoisen kaulakorun. Samana iltana on lavatanssit, joihin myös ikävystynyt kaupunkilaisseurue osallistuu. Maija saa tanssittajakseen Erkin, ylioppilaan, joka ihastuu tyttöön ja houkuttelee tätä kaupunkiin. Aarne on mustasukkainen, mutta leppyy kun Maija päästää hänet aittaansa. Aarne vannottaa tyttöä odottamaan, kun hän aikoo viettää vielä pari vuotta merillä.

Aarnen ja Maijan perheiden välillä vallitsee vanha sukuviha: Aarnen isä on uhannut jättää pennittömäksi sen poikansa joka ryhtyy Maijaan. Yöllä isä löytää Maijan aitan läheisyydestä merimieslakin ja hänen epäilyksensä heräävät. Aamulla hän ottaa kolme poikaansa puhutteluun ja tiukkaa Maijan läsnäollessa, kuka on viettänyt yön Maijan aitassa. Kaikki kolme kieltävät. Maija kertoo vieraastaan vain sen, että tämä oli hänen sulhasensa - "entinen sulhaseni", hän korostaa syvästi loukkaantuneena. Maijan poistuttua isä kokeilee lakkia poikien päähän: se sopii Aarnelle.

Maija lähtee kaupunkiin ja saa paikan Erkin äidin, tohtorinna Holmbergin, palvelijattarena. Maija tarjoilee juhlissa, saa kestää Erkin ystävien pilkkaa ja erään Kallen lähentelyjä. Erkki on kuitenkin erilainen: eräänä yönä hän tunnustaa olevansa "auttamattomasti, pohjattomasti rakastunut" Maijaan. He juovat "nuoruuden ja rakkauden maljan", suutelevat ja Maija antautuu. Kun tohtorinna huomaa Maijan olevansa raskaana, hän pakottaa tytön lähtemään talosta, koska avioliitto lääkäriksi valmistumassa olevan Erkin kanssa on mahdoton. Tarjotut rahat Maija kuitenkin torjuu ylpeästi: "Minua ei osteta rahalla, minä kannan yksin syntini ristin."

Maija asettuu laitakaupungille ja hakee turhaan työtä. Hän synnyttää lapsensa ja saa tukea naapureilta. Vauva itkee nälkäänsä, vuokrarästit painavat ja Maija on yhä ilman työtä: pakkotilanteessa Maija myöntyy johtaja Aurosen, ravintola "Kultaisen ankkurin" omistajan, rakastajattareksi. Miehen kyllästyttyä Maija joutuu työskentelemään ilotyttönä tämän kapakassa, jonne myös Aarne erään pestinsä jälkeen poikkeaa. "Täällä minä olen, sellaisena kuin sinä minut halusit", Maija sanoo ja soimaa Aarnea pelkuruudesta ja petetyistä lupauksista. Mies vastaa nimittämällä häntä huoraksi.

Maija saa lohduttajakseen ja uudeksi ylläpitäjäkseen liikemies Henrik Karon, vanhahkon herrasmiehen, jopa lupaa hienosta asunnostaan kodin myös Kaarinalle, Maijan tyttärelle. Maijan isoäiti on kuullut juoruja ja ilmestyy tutkimaan tilannetta: hädissään Maija vakuuttaa olevansa naimisissa, ja Henrik vahvistaa asian. Juuri kun huojentunut muori on lähtenyt ja Henrik pyytänyt Maijan mukaansa ulkomaille, poliisit saapuvat ja pidättävät Henrikin vakoilijana.

Auronen ottaa Maijan takaisin "Kultaiseen ankkuriin", jonne katuvainen Aarne jälleen ilmestyy. Hän tunnustaa yhä rakastavansa Maijaa ja haluavansa tämän vaimokseen huolimatta kaikesta tapahtuneesta. He tekevät sovinnon, muistelevat onnen aikoja saaristossa ja lupaavat olla koskaan enää eroamatta. Kun sovinto on sormusta vaille valmis, kapakassa istuva Kalle ryhtyy tekemään Maijalle ehdotuksiaan ja tarjoaa rahaa: Aarne raivostuu ja puukottaa miehen kuoliaaksi. Poliisit vievät Aarnen, Auronen osoittaa lohduttomalle Maijalle ovea.

Maija harjoittaa ilotytön ammattia kadulla, matkustajakodeissa, ravintoloissa. Kaikessa viattomuudessaan Kaarina pyytää iltarukouksessaan Jumalaa varjelemaan äitiä tämän työssä. Eräänä iltana partiopukuinen Kaarina on ystävättärensä kanssa myymässä hyväntekeväisyysmerkkejä: he osuvat ravintolan kabinettiin, jossa Maija kavaljeereilleen juhlii. Kaarina näkee äitinsä juopuneen miehen sylissä, syöksyy järkyttyneenä ulos ja jää auton alle. Sairaalassa hoitavaksi lääkäriksi sattuu Erkki, jolle Maija kertoo Kaarinan olevan heidän tyttärensä. Erkki haluaa sovittaa tekonsa ja ottaa molemmat hoiviinsa. "Minulle se on liian myöhäistä", Maija vastaa, mutta jättää Kaarinan Erkin holhoukseen: "Tästä lähtien hänellä ei ole enää äitiä", Maija sanoo ja palaa kadulle.

Kaarinan päästessä ripille Maija on huntuun verhoutuneena kirkkokansan joukossa. "Hän oli tyttäreni, mutta minä en saa koskaan olla hänen äitinsä", Maija sanoo Erkin kodin vanhalle palvelijattarelle ja pyytää tätä toimittamaan Aarnen aikoinaan antaman kaulakorun tytölle. Erkin ja Kaarinan kulkiessa ohi Maija vetäytyy syrjään. Väen mentyä Maija lysähtää keskikäytävälle vastapäätä alttaria.

Kertomus palaa alkuun. Iän ja ammatin kuluttama, vahvasti maalattu Maija hyväksyy merimiehen kutsun ja nousee laivaan.

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Filmo
Ensi-ilta15.10.1944
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Metropol, Savoy (ruotsinkielinen versio), Tuulensuu
Kuopio: Kuvakukko
Tampere: Hällä, Olympia
Turku: Casino
Televisioesitykset
MTV1, 24.03.1973, Katsojia: 1 460 000
MTV2, 23.01.1982, Katsojia: 1 419 000
YleTeema [Kino Klassikko], 24.01.2005
YLE TV2, 28.06.2008
YLE FST5, 14.11.2010
Yle Fem, 13.05.2012
YLE Teema [Kino Tulio], 05.07.2012
YLE TV1, 16.09.2015
Yle Teema & Fem [Kino Tulio], 13.06.2017
Yle Teema & Fem [Kino Tulio], 07.07.2018
Yle Teema & Fem [Kino Tulio], 02.10.2018
FestivaaliosallistumisetSodankylän elokuvajuhlat Sodankylä, Suomi 2005
Muut näytöksetensi-iltakierros, Lahti: Häme, Kuvapalatsi 05.11.1944
ensi-iltakierros, Vaasa: Rio, Gloria (ruotsinkielinen versio) 30.11.1944
ensi-iltakierros, Jyväskylä: Jyväs-Kino; Oulu: Aula; Pori: Sampo 25.12.1944
Linkit
Kesto
102 min
Värimv
Ääniääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde1,37:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa