Vuokrasulhanen

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Vuokrasulhanen

Fästman att hyra (ruotsinkielinen nimi)
A Hired Fiance (englanninkielinen nimi)
Un Fiancé de location (ranskankielinen käännösnimi)
Der Miet-Bräutigam (saksankielinen käännösnimi)

Valentin Vaalan ohjaamassa ja yhdessä Tetin (Kersti Bergroth) ja Lea Joutsenon kanssa käsikirjoittamassa romanttisessa komediassa Vuokrasulhanen (1945) helsinkiläinen sisutusarkkitehti Meeri Holvi (Lea Joutseno) on eroamassa miehestään. Avioeron ollessa vireillä hän haluaa salata suhteensa nyrkkeilijä Urho Luomukseen (Kullervo Kalske). Nähtyään lehdessä ilmoituksen saattopalvelusta Meeri tilaa itselleen kavaljeerin kotimatkalle seurapiirikutsuilta. Palvelua hoitava Erkki Anger (Tapio Nurkka) joutuu tekemisiin mustasukkaisen Urhon ja Meerin työnantajan, johtaja Arvo Raudan (Tauno Majuri) kanssa.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Muut tekijät
Tet, dialogin käsikirjoittaja
Harald Koivikko, äänittäjä
Erkki Siitonen, lavastaja
Kreditoimattomat
Aarne Kuokkanen, naamiointi
Erkki Siitonen, studiopäällikkö
Väinö Kolhonen, kuvausapulainen
Holger Blommila, kuvausryhmän jäsen
Erkki Imberg, kuvausryhmän jäsen
Erkki Stillman, kuvausryhmän jäsen
Onni Timonen, järjestäjä
Kosti Lehtinen, valokuvat
Näyttelijät
Lea Joutseno, sisustusarkkitehti Meeri Holvi
Tapio Nurkka, Erkki Anger
Tauno Majuri, johtaja Arvo Rauta
Kullervo Kalske, nyrkkeilijä Urho Luomus
Rauha Rentola, Pippi Masa
Annie Sundman, konsulinna Gröhn
Paavo Jännes, konsuli Gröhn
Salli Karuna, Vilma Ahonen, Vilma-täti
Emma Väänänen, Ada Ahonen, Ada-täti
Elli Ylimaa, Emmi, Meeri Holvin sisäkkö
Kreditoimattomat
Kaarlo Halttunen, Pentti
Tauno Karikoski, Viljo
Eero Kilpi, ravintolan asiakas
Ossi Korhonen, hovimestari
Sisältöseloste
Sisustusarkkitehti Meeri Holvi on eroamassa miehestään: avioeron on määrä tulla voimaan kuukauden sisällä. Hän työskentelee Arvo Raudan johtamassa arkkitehtitoimisto Ar-To:ssa ja seurustelee omahyväisen nyrkkeilijäsankarin Urho Luomuksen kanssa. Meerin palatessa onnistuneelta työmatkalta Arvo osoittaa mustasukkaisuutta Meerin seuralaista kohtaan ja muistuttaa konsuli Gröhnin kutsuista, jotka järjestetään toimiston ja erityisesti Meerin suunnitteleman sisustuksen kunniaksi.

Avioeron ollessa vireillä Meeri haluaa pitää suhteensa salassa. Nähtyään lehdessä ilmoituksen saattopalvelusta hän tilaa itselleen kavaljeerin kotimatkalle Gröhnin kutsuilta: palvelua hoitaa Erkki Anger kahden toverinsa kanssa ja Meeri on heidän kaivattu ensimmäinen asiakkaansa. Kutsuilla Meeri kohtaa seurapiirityttö Pippi Masan, johon hän on tutustunut työmatkallaan junassa ja joka osoittaa avointa mielenkiintoa Arvoa kohtaan. Kun Erkki tulee noutamaan Meeriä puolenyön aikaan, naiset ja Arvo ovat uteliaita tapaamaan Meerin seuralaisen ja taivuttavat hänet jäämään. Erkki joutuu mukautumaan sekä lapsuudenystävän että romanttisen rakastajan rooliin ja herättää mustasukkaisuutta niin Arvossa kuin Urhossakin, joka odottaa Meerin kotiovella Pipin saattaessa autollaan pariskuntaa ja näkee Meerin ja Erkin intiimin näköiset hyvästelyt - itse asiassa he vain sopivat laskun maksamisesta.

Seuraavana päivänä Erkki saapuu perimään laskua Meerin asuntoon, jossa konsulinna ja Pippi ovat tutkimassa lampetteja. Myös Urho rientää paikalle kiihtyneenä ja esittelyn jälkeen lähtee vielä kiihtyneempänä Pipin seurassa ravintolaan, jonne Meeri, konsulinna ja Erkki pian ilmestyvät lounastamaan Arvon kutsusta. Muutaman ryypyn jälkeen Urho ei voi hillitä itseään, vaan syöksyy seurueen pöytään ja kantaa kainalossaan Meerin ulos. Arvon vaatimuksesta Erkki seuraa, mutta ei voi tehdä muuta kuin lisätä laskuun 100 markkaa seurustelusta ja toiset 100 markkaa lounasskandaalista.

Kadulla Meeri pakenee Urhoa linja-autoon, jota mies seuraa vuokra-autolla. Vauhdissa Urho keinottelee itsensä linjurin katolle, avaa häkäpöntön kannen ja saatuaan näin auton pysähtymään ilmestyy Meerin viereen. Linja-auto ajaa Kauriluodon turistihotelliin, jonne Meeri ja Urho välienselvittelyn ja sovinnon jälkeen päättävät jäädä viikonlopuksi. Yllättäen paikalla ovat myös Urhon tädit Vilma ja Ada, jotka osallistuvat hotellissa järjestettävään Pelastakaa avioliitot -yhdistyksen kongressiin.

Kun Pippi, Arvo ja Erkki saavat selville Meerin ja Urhon olinpaikan, he päättävät yllättää pariskunnan. Erkki on paljastanut Arvolle olevansa "vuokrasulhanen" ja Arvo palkkaa hänet esittämään samaa roolia edelleen. Suoritus onnistuu niin hyvin, että Urho loukkaantuu ja pakenee Pipin seuraan; tädit närkästyvät nähdessään Erkin tuttavalliset lähentelyt. Urho puolestaan löytää pian yhteisen sävelen Pipin kanssa: tyttö uskaltautuu tunnustamaan elämänsä häpeän, isänsä "epärunollisen" ammatin menestyvänä makkaratehtailijana, mitä Urho ei pane lainkaan pahakseen.

Meeri on salaa kuullut Arvon ja Erkin keskustelun ja ymmärtänyt juonen. Yhteisellä illallisella hän näyttelee niin rakastunutta että Erkki hämmentyy. Tädit seuraavat tilannetta paheksuen ja päättävät toimia: he saavat Arvon tuekseen ja yllättävät terassille vetäytyneen parin suutelemasta, seuraavat heitä jääkellariin ja julistavat tuomionsa.

Arvo katsoo leikin menneen liian pitkälle ja vaatii Erkkiä pysymään sopimuksen hengessä. Erkki lupaa vetää roolia viikonlopun ajan, katsoo sen jälkeen olevansa vapaa tunteissaan ja kirjoittaa 750 markan laskun "intohimoisesta seurustelusta". Kauhistuneet tädit näkevät Erkin menevän yöllä Meerin huoneeseen: Meeri on kutsunut miehen selvittämään raha-asioita, mutta Arvo keskeyttää kohtauksen ja Meeri piilottaa Erkin verhon taakse. Kun Pippi pian tunkeutuu huoneeseen, myös Arvo joutuu kätkeytymään verhon taakse, ja miehet näkevät toisensa. Arvo kieltäytyy kuuntelemasta Erkin selityksiä ja poistuu. Meeri lähtee itse selvittämään asiaa Arvon huoneeseen.

Erkki nukahtaa Meerin huoneen nojatuoliin ja huomaa aamulla herätessään, että Meeri ei ole nukkunut vuoteessaan. Pian selviää, että Meeri on viettänyt yönsä Arvon, aviomiehensä kanssa, josta hän ei enää haluakaan erota viiden yhteisen vuoden jälkeen. He molemmat kiittävät Erkkiä, joka esittää laskunsa. "Onnesta on aina maksettava", sanoo Meeri, ja Arvo lisää: "Tällaisesta onnesta olisin valmis maksamaan mitä hyvänsä."

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Suomi-Filmi Oy
Tuotantokustannukset: 3 169 181 mk
Ensi-ilta07.10.1945
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Kino-Palatsi, Ritz
Kuopio: Scala
Oulu: Aula, Kino
Pori: Kino-Palatsi
Tampere: Kino-Palatsi
Televisioesitykset
MTV2, 12.03.1970, Katsojia: 850 000
MTV1, 15.06.1980, Katsojia: 903 000
TV2, 19.01.1993, Katsojia: 525 000
YLE TV1, 29.04.1998
YLE TV1, 04.05.2005
YLE TV2, 07.11.2007
YLE TV2, 01.06.2010
YLE TV1, 01.11.2013
YLE TV1, 08.01.2015
Yle TV1, 03.11.2016
Yle TV1, 16.07.2018
Filmikopioiden määrä7 (arvio)
Muut näytöksetensi-iltakierros, Turku: Kino-Palatsi 25.10.1945
ensi-iltakierros, Jyväskylä: Elohuvi 04.11.1945
ensi-iltakierros, Lahti: Ilves 11.11.1945
ensi-iltakierros, Vaasa: Kinema 17.11.1945
Linkit
Kesto
79 min
Värimv
Ääniääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde1,37:1
Palkinnot
Jussit 1946: paras naissivuosa: Rauha Rentola.
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa