Rakkauden risti

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Rakkauden risti

Kärlekens kors (ruotsinkielinen nimi)
Kärlekens kors (ruotsinkielinen nimi Ruotsissa)
Cross of Love (englanninkielinen nimi)
La Croix de l'amour (ranskankielinen nimi)
Kærlighedens kors (tanskankielinen nimi)
Kruisweg ener Liefde (belgialainen levitysnimi)
Kreuzweg einer Liebe (saksankielinen levitysnimi)
Kreuz der Liebe (saksankielinen käännösnimi)

Teuvo Tulion ohjaama melodraama Rakkauden risti (1946) pohjautuu Aleksandr Pushkinin novelliin. Majakkasaarelle haaksirikkoutunut konsuli Mauri Holmberg (Ville Salminen) houkuttelee Majakka-Kallen (Oscar Tengström) tyttären Riitan (Regina Linnanheimo) mukaansa kaupunkiin. Konsulin hylkäämänä Riitta ajautuu prostituoiduksi, kunnes hän ja taiteilija Henrik Hormi (Rauli Tuomi) rakastuvat toisiinsa. Riitan menneisyys aiheuttaa kuitenkin valheiden ja petosten kierteen.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaK
Muut tekijät
Yrjö Saari, äänittäjä
Kreditoimattomat
Kosti Aaltonen, lavastaja
Rakel Tuomi, naamiointi
Veikko Laakso, kamera-assistentti
Ensio Lumes, äänitysassistentti
Pentti Riihimäki, valokuvat
Valokuvaamo Tenhovaara, valokuvat
Eka Karppanen, alkutekstit
Näyttelijät
Regina Linnanheimo, Riitta
Oscar Tengström, Majakka-Kalle
Ville Salminen, konsuli Mauri Holmberg
Rauli Tuomi, taiteilija Henrik Hormi
Emma Väänänen (Sylvi, Riitan äiti valokuvassa) (Lähde: SKF 3)
Kreditoimattomat
Pentti Viljanen, Pekka
Hilly Lindqvist, Saara
Elli Ylimaa, ompelimon johtajatar
Lauri Korpela, luotsi
Senja Soitso, Maija
Ingmar Englund, kitaransoittaja
Tuli Arjo, kapakkalaulajatar
Sirkka-Liisa Angerkoski, ompelimon lattiaa lakaiseva tyttö
Sisältöseloste
Myrsky raivoaa merellä ja heittää haaksirikkoutuneesta laivasta rantaan miehen, jota Majakka-Kalle ampuu kiväärillä, mutta jonka hänen apulaisensa Pekka pelastaa turvaan. Aamulla Pekka kertoo miehelle, että Majakka-Kalle tulee aina hulluksi myrskyn aikana. Kalle on ollut majakanvartijana 30 vuoden ajan, hänen nuori vaimonsa katosi aikoinaan kaupunkiin jättäen jälkeensä tyttären, jonka tarina esitetään takautumana:

Viisi vuotta aikaisemmin myrsky on tuonut saarelle miehen, jonka Majakka-Kalien tytär Riitta löytää rantavedestä. Mies on konsuli Mauri Holmberg, joka ihastuu Riittaan ja houkuttelee häntä mukaansa kaupunkiin. Riitta haaveilee kaupungista, mutta isä torjuu jyrkästi hänen toiveensa. Konsuli lähtee, palaa pian purjeveneellä ja herättää jälleen Riitan kaipuun: tyttö suostuu lähtemään yhdeksi illaksi kaupunkiin ja jättää isälleen kirjelapun. Asunnossaan konsuli ottaa Riitan väkisin ja yrittää turhaan lohduttaa tyttöä, joka ei enää uskalla palata isänsä silmien eteen.

Konsuli kyllästyy Riittaan vuodessa, jättää tämän ystävälleen, jonka jälkeen seuraa muita miehiä; lopulta Riitta vajoaa ilotytöksi. Vaeltaessaan eräänä iltana satamassa Riitta kohtaa taiteilija Henrik Hormin, joka haluaa hänet mallikseen tauluun nimeltä "Rakkauden risti": sen aiheena on 2 000 vuoden takainen tarina roomalaisesta orjattaresta, joka kokee puhtaan rakkauden, mutta joka ristiinnaulitaan syntisenä naisena. Istuntojen aikana malli ja taiteilija rakastuvat toisiinsa. Henrik ei halua tietää mitään Riitan menneisyydestä: "Minulle rakkaus on kaunista ja puhdasta". Riitta puolestaan ryhtyy työskentelemään ompelimossa ja alkaa haaveilla häistä ja kodista.

"Rakkauden risti" voittaa syysnäyttelyn ensimmäisen palkinnon: konsuli näkee taulun ja ostaa sen. Riitta ja Henrik suunnittelevat luottavaisina tulevaisuuttaan, kunnes Majakka-Kalle ilmestyy raivoissaan kaupunkiin: hän on saanut kuulla Riitan työskentelevän ilotyttönä ja uhkaa tappaa sekä Riitan, konsulin että itsensä. Riitta sattuu kuulemaan uhkauksen ja kiirehtii konsulin luo pyytämään apua. Isän saapuessa paikalle kaikki on järjestyksessä: konsuli kertoo menevänsä naimisiin Riitan kanssa ja lavastaa isää varten häät.

Juhlassa liikuttunut Majakka-Kalle pitää puheen korostaen uskollisuutta avioliiton perustana ja kohottaa "ikuisen rakkauden maljan". Kesken häätanssin Henrik saapuu paikalle. Sopimuksen mukaisesti hän on tullut hakemaan konsulilta loppumaksua taulustaan. Kun tilanne valkenee Henrikille, hän syyttää Riittaa huoraksi ja petturiksi syöksyen epätoivoisena ulos. Myös Riitta on epätoivoinen heittäessään kyyneleiset hyvästit isälleen, joka palaa majakalle onnellisen tietämättömänä asioiden todellisesta laidasta.

Samana iltana Henrik hukuttaa suruaan naisseurassa ravintolassa, jonne myös Riitta ja konsuli saapuvat. Henrik paiskaa taulusta saamansa rahat ja lasinsa sisällön Riitan silmille, konsuli iskee Henrikin lattiaan: "Nyt on kaikki lopussa", Riitta parahtaa. Samana yönä Riitta ampuu itsensä ehtien sanoa konsulille ennen kuolemaansa: "Älä kerro isälle, sano että kuolin vaimonasi, tapaturmaisesti". Kuolleesta Riitasta mies kohottaa katseensa "Rakkauden ristiin".

"Siten sai Majakka-Kalle Riittansa lopullisesti takaisin", Pekka päättää kertomuksensa miehelle, joka osoittautuu Henrikiksi. Joka aamu ja ilta Majakka-Kalle käy tyttärensä haudalla. "Rakas hyvä kuolema, tule pian, ota palvelijasi", hänen kuullaan rukoilevan.

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Tulio, Teuvo
Ensi-ilta22.02.1946
Ensi-iltapaikat
Tampere: Hällä, Häme
Televisioesitykset
TES, 04.10.1961, Katsojia: 120 000
TES, 31.07.1964, Katsojia: 270 000
MTV1, 13.11.1972, Katsojia: 1 460 000
MTV1, 29.10.1983, Katsojia: 695 000
YleTeema, 23.05.2004
YleTeema [Kino Klassikko], 07.02.2005
YLE TV2, 05.07.2008
FST5, 12.12.2010
YLE Teema [Kino Tulio], 12.07.2012
Yle Teema & Fem [Kino Tulio], 04.07.2017
Yle Teema & Fem [Kino Tulio], 14.07.2018
Yle Teema & Fem [Kino Tulio], 09.10.2018
Filmikopioiden määrä6
Muut näytöksetensi-iltakierros, Lahti: Kuvapalatsi 24.02.1946
ensi-iltakierros, Pori: Sampo 03.03.1946
ensi-iltakierros, Helsinki: Rea, Ritz 08.03.1946
ensi-iltakierros, Kuopio: Kuvakukko 17.03.1946
ensi-iltakierros, Turku: Bio-Bio 22.03.1946
ensi-iltakierros, Turku: Kinola 24.03.1946
ensi-iltakierros, Oulu: Bio Kiistola 31.03.1946
ensi-iltakierros, Vaasa: Kinema 12.04.1946
ensi-iltakierros, Jyväskylä: Elohuvi 21.04.1946
Linkit
Kesto
99 min
Värimv
Ääniääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde1,37:1
Palkinnot
Jussit 1946: paras naispääosa: Regina Linnanheimo (myös elokuvasta Levoton veri).
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa