Hedelmätön puu

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Hedelmätön puu

Trädet, som ingen frukt bär (ruotsinkielinen nimi)
The Barren Tree (englanninkielinen käännösnimi)
Arbre sans fruits (ranskankielinen käännösnimi)
Unfruchtbarer Baum (saksankielinen käännösnimi)

Hannu Lemisen ohjaama yhteiskunnallinen melodraama Hedelmätön puu perustuu Unto Koskelan romaaneihin. Toimittaja Erkki Tyrni (Rauli Tuomi) sairastaa epilepsiaa, ja päästäkseen naimisiin kihlattunsa Helenan (Helena Kara) kanssa hän suostuu sterilointiin. Hedelmättömyydestä onnettomana Erkki alkaa juoda yhä enemmän, ja lopulta Helena palaa opintojensa pariin Helsinkiin. Siellä hän tapaa dosentti Sysikorven (Joel Rinne), joka rakastuu lähtemättömästi Helenaan.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaK
Alkuteos
Koskela, Unto: Hedelmätön puu. Jyväskylä: Gummerus, 1932. (romaani) Koskela, Unto: Helena ja valhe. Jyväskylä: Gummerus, 1933. (romaani)
Muut tekijät
Kurt Vilja, äänittäjä
Karl Fager, lavastaja
Kreditoimattomat
William Reunanen, naamiointi
Tuulikki Uskali, kampaaja
Alf Salin, studiopäällikkö
Pentti Valkeala, kamera-assistentti
Bertil Holmström, järjestäjä
Valokuvaamo Tenhovaara, valokuvat
Päivi Kosonen, valokuvat
Näyttelijät
Helena Kara, Helena Tyrni, o.s. Ceder
Rauli Tuomi, toimittaja Erkki Tyrni
Joel Rinne, dosentti Tauno Sysikorpi
Rauha Rentola, Maija Raivio
Emma Väänänen, Hanna Palonen
Aino Lohikoski, Erkin äiti
Salli Karuna, Helenan äiti
Enni Rekola, rouva Sandman
Elli Ylimaa, neiti Lindgren
Matti Aulos, tohtori Antero Palonen
Arvi Tuomi, lehtori Harjula / papin ääni
Pentti Viljanen, toimittaja Suomela
Ossi Elstelä, toimitussihteeri Peltonen
Uuno Montonen, Erkin isä
Sven Relander, naistenlääkäri
Kreditoimattomat
Annika Sipilä, Annika Palonen
Esa Leminen, Esa Palonen
Veikko Sorsakivi, toimittaja
Lauri Kyöstilä, hotellin portieeri
William Reunanen, mies hotellin aulassa
Mei-Ling Axberg, Hilkka
Ida Salmi, ylihoitajatar
Irja Kuusla, lastenseimen hoitajatar
Elsa Turakainen, rouva Nilsson, täysihoitolan emäntä
Sisältöseloste
Erkki ja Helena ovat onnellinen kihlapari: he vakuuttavat toisilleen rakkauttaan ja suunnittelevat häitä, vaikka Helenan äiti epäileekin, pystyykö Erkki tarjoamaan sanomalehtimiehen palkallaan elintason, johon Helena on tottunut. Helena rakastaa lapsia ja vierailulla tohtori Palosen luona hän leikkii onnellisena perheen pikkuisten kanssa. Tällä välin Erkki saa kohtauksen, joka Palosen diagnoosissa osoittautuu epilepsiaksi: Erkki on saanut kohtauksia lapsesta saakka tietämättä taudin laatua, jonka vanhemmat ovat häneltä salanneet.

Lain mukaan epileptikko ei voi solmia avioliittoa ilman sterilointia, johon Erkki pitkään epäröityään suostuu. Hän kertoo asiasta Helenalle, sanoo olevansa "hedelmätön puu", mutta Helena torjuu jyrkästi miehen ehdottaman eron: "Erkki, en jätä sinua koskaan."

Erkki ja Helena menevät naimisiin. Avioliiton alku sujuu onnellisesti, mutta jo Palosten vierailu ja lasten läsnäolo saavat Erkin murjottamaan. Ajanmittaan liitto alkaa säröillä yhä enemmän: Erkki epäilee Helenan tunteita ja Helena valittaa miehen juovan liikaa. Erkin aiheettoman mustasukkaisuuden kasvaessa ja välien kiristyessä Helena päättää, että "näin ei voi jatkua". Helena on valittu lastenlehti Pääskysen toimittajaksi, hän matkustaa Helsinkiin aikoen jatkaa opintojaan, mutta vakuuttaa Erkille eron olevan tilapäinen ja rakastavansa edelleen häntä.

Helsingissä Helena joutuu tekemisiin dosentti Tauno Sysikorven kanssa, joka on luvannut auttaa hänen laudatur-työssään. Mies lähettää Helenalle kukkia ja kutsuu tämän teatteriin. Sysikorven vaimo on kuollut synnytykseen ja lapsi vuosi sen jälkeen. Teatteri- ja ravintolaillan jälkeen mies kutsuu Helenan kotiinsa ja heidän suhteensa kehittyy yhä läheisemmäksi.

Erkki löytää Helenan päiväkirjan, jossa vaimo tunnustaa ikävänsä ja epäilynsä, kertoo unettomista öistä ja kirkossakäynnistä: "Puu, joka ei tee hedelmää, hakataan pois ja heitetään tuleen", pappi on saarnannut. Erkki juopottelee, laiminlyö työtään eikä vastaa Helenan kirjeisiin. Yritettyään soittaa Helenalle Erkki turvautuu Paloseen, joka sairaalassa tutustuttaa hänet Hilkkaan, vakavasti sairaaseen tyttöseen. Erkki kiintyy Hilkkaan, tuo hänelle lahjoja ja viettää aikaansa tytön sairasvuoteen ääressä.

Tauno tunnustaa rakkautensa Helenalle, joka sisäisen kamppailun jälkeen palaa kotiin, sanoen Erkin tarvitsevan häntä. Samaan aikaan Hilkan tila on huonontunut ja Erkki valvoo koko yön sairaalassa. Yritettyään turhaan tavoittaa miestään Helena palaa Helsinkiin ja antautuu Taunolle. Pian Helena saa tietää odottavansa lasta.

Erkki on vilustunut Hilkan hautajaisissa ja sairastunut niin, että hänen pelätään menehtyvän. Erkin äiti matkustaa Helsinkiin tapaamaan Helenaa ja saa tämän palaamaan kotiin huolimatta Taunon vetoomuksista. Helenan hoidossa Erkki toipuukin ja ryhtyy hankkimaan ottolasta salaa vaimoltaan. Kun Helena kertoo olevansa raskaana, Erkki raivostuu ja ryhtyy jälleen juopottelemaan. Hän aikoo tappaa Helenan, mutta kun tämä sanoo rakastavansa vain Erkkiä, mies mukautuu tilanteeseen ja antaa anteeksi.

Helena vetäytyy lepäämään täysihoitolaan, jossa Erkki käy säännöllisesti tapaamassa häntä. Yllättäen täysihoitolaan ilmestyy myös Tauno, joka on kuullut Helenan raskaudesta ja turhaan pyytää häntä mukaansa. Helena pysyy uskollisena Erkille, joka saavuttuaan paikalle ja ymmärrettyään tilanteen purkaa mustasukkaisuutensa ja epäilynsä vaimolleen. Tauno puuttuu välienselvittelyyn: hän sanoo rakastavansa Helenaa, joka ei kuitenkaan rakasta häntä; mies kertoo lähtevänsä ulkomaille ja luopuvansa kaikista vaatimuksista. Heittäessään hyvästit Taunolle Helena tunnustaa rakastaneensa tätä: Erkki kuulee vaimonsa sanat, raivostuu ja pyytää tätä valitsemaan. "Tästä lähtien kuulun vain itselleni ja lapselleni", Helena vastaa ja vetoaa äitiyteen, joka vaatii osansa jokaisessa naisessa.

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Suomen Filmiteollisuus SF Oy
Ensi-ilta21.03.1947
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Rex
Tampere: Kino, Petit
Turku: Bio-Bio, Pallas
Vaasa: Kinema
Televisioesitykset
STV, 30.12.1961, Katsojia: 350 000
TV2, 06.02.1992, Katsojia: 647 000
YLE TV1, 19.02.1997
YLE TV1, 11.12.2002
YLE TV2, 06.08.2011
YLE TV1, 16.12.2014
Yle TV1, 01.03.2016
Yle TV1, 26.10.2017
Filmikopioiden määrä7
Muut näytöksetensi-iltakierros, Lahti: Ilves 13.04.1947
ensi-iltakierros, Kuopio: Puijo 20.04.1947
ensi-iltakierros, Pori: Asto 25.04.1947
ensi-iltakierros, Jyväskylä: Elohuvi 16.05.1947
ensi-iltakierros, Oulu: Hovi 01.06.1947
Linkit
Kesto
84 min
Värimv
Ääniääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde1,37:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa