Yö on pitkä

Natten är lång (ruotsinkielinen nimi)
The Night is Long (englanninkielinen käännösnimi)
La Nuit est longue (ranskankielinen käännösnimi)
Lang ist die Nacht (saksankielinen käännösnimi)
Poliisi tutkii asiaa... (työnimi)
Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Yö on pitkä

Rikoselokuva Yö on pitkä (1952) on Aarne Tarkaksen esikoisohjaus, jonka hän on käsikirjoittanut yhdessä Matti Kassilan kanssa. Pankkivirkailijat Åke Strandberg (Åke Lindman) ja Jussi Virta (Jussi Jurkka) ovat makeaan elämään mieltyneitä nuoria, jotka ryhtyvät lainaamaan rahaa omin luvin pankilta. Kun tuleva tilintarkastus uhkaa paljastaa heidän kavalluksensa, he joutuvat rikoskierteeseen peittääkseen jälkensä.

Tallennettuna:
Genre
Ikäraja K16
Muut tekijät
Aarne Tarkas, käsikirjoittaja
Matti Kassila, käsikirjoittaja
Osmo Harkimo, pääkuvaaja
Allan Wallenius, leikkaaja
Evan Englund, äänittäjä
Urho Jäntti, äänittäjä
Olli Häme, säveltäjä
Kalevi Hartti, iskelmät (musiikin sävellys)
Osmo Osva, lavastukset
Aarne Kuokkanen, naamioitsija
Inga Ahonlinna, puvut (Mirja Kariston puvut)
Gustav Urb, puvut (miesten puvut)
Eine Vatka, kampaukset
Inke Tarkas, kuvaussihteeri
Onni Timonen, järjestäjä
Arno Carlstedt, järjestäjä
Veikko Laakso, kuvaaja (B-kuvaaja)
Hans Haataja, kuvaaja (B-kuvaaja)
Suomi-Filmi Oy, levittäjä
Suomi-Filmi Oy, levittäjä
Finnkino Oy, levittäjä
Kalevi Hartin yhtye (Lähde: SKF 4), muu
Kreditoimattomat
Aarne Tarkas, tuottaja
Mauno Kuusla, kamera-assistentti
Alvar Lindqvist, kuvausryhmän jäsen
Pekka Korpi, laulujen sanat
Aarne Tarkas, laulujen sanat
Pekka Saanakorpi, laulujen sanat
Maire Ojonen, muusikko
Jorma Weneskoski, muusikko
Eric Forsman, muusikko
Antero Lehtinen, muusikko
Pekka Stevander, muusikko
Kai Sundberg, muusikko
Näyttelijät
Jussi Jurkka, pankkivirkailija Jussi Virta
Mirja Karisto, ravintolalaulaja Rita Sten
Åke Lindman, pankkivirkailija Åke Strandberg
Kaarlo Halttunen, komisario Laine
Kaisu Leppänen, Ritan äiti
Emmi Jurkka, Jussin äiti
Henake Schubak, johtaja Strömmer, koronkiskuri
Rolf Labbart, luutnantti Halme
Tauno Majuri, Ritan isä, majuri
Jalmari Parikka, silminnäkijä
Sirkka Lehto, pankkivirkailija
Eino Jurkka, Jussin isä, lehtori
Eva Gyldén, tunnistamaton rooli
Heimo Lepistö, poliisi
Pentti Irjala, ahvenanmaalainen laivuri
Veikko Sorsakivi, tunnistamaton rooli
Rauno Kuosmanen, asiapoika
Eero Leväluoma, ravintoloitsija
Paavo Hukkinen, everstiluutnantti
Kreditoimattomat
Kaarlo Wilska, puliukko
Antero Ruuhonen, nuori rikollinen
Sirkka Breider, nainen juhlissa / nainen ravintolassa
Olli Häme, kuuluttaja
Marita Nordberg, nainen ravintolassa
Saulo Haarla, mies ravintolassa
Arno Carlstedt, mies ravintolassa
, orkesteri
Osmo Harkimo, etsivä
Juhani Kumpulainen, poliisi
Sisältöseloste
Kertoja puhuu nuorista ihmisistä nuoressa kaupungissa, uudesta ja oudosta elämänrytmistä: jokaisessa nuoressa on olosuhteista riippuen ainekset hyvään ja pahaan, enemmän kuitenkin hyvään. Kertojan ääni vaihtuu poliisiupseeriksi, komisario Laineeksi, joka peräänkuuluttaa kolmea "väärälle tielle poikennutta nuorta", joille yhteiskunta vaatii rangaistusta. Poliisin koneisto on hälytystilassa, satamia ja asemia vartioidaan. Etsintäkuulutetut nuoret, Rita, Åke ja Jussi, esitellään kuluttamassa hermostuneina pitkää yötä. Heidän tarinansa kerrotaan takautumina.

Ensin kuullaan ja nähdään Ritan kertomus. Kaikki on alkanut vuosi takaperin, jolloin Rita on saanut tarpeekseen pikkukaupungissa asuvista vanhemmistaan, löysätapaisesta äidistä ja juopottelevasta upseeri-isästä joka on mennyt naimisiin rahan vuoksi. Uhmakkaasti Rita viettää yön huonomaineisen luutnantti Halmeen kanssa ja katkaisee välit vanhempiinsa. Rita lähtee Helsinkiin ja törmää hotellissaan etäiseen tuttavaansa, joka kertoo vuokranneensa ravintolan rannikkokaupungista. Laulua opiskellut Rita saa paikan orkesterin laulusolistina.

Yleisön joukossa on Åke, joka kertoo kasvaneensa vieraiden ihmisten hoivissa ja päättäneensä tulla rikkaaksi. Sitkeytensä ansiosta hän on päässyt ylioppilaaksi, valmistunut kauppakorkeakoulusta ja saanut paikan pankissa. Säästettyään ja maksettuaan velkansa hän on suonut itselleen ylellisen loman. Åke tutustuu ja rakastuu Ritaan. Yhteisen idyllin jälkeen ja rahojen loputtua he purjehtivat Helsinkiin. Ravintolassa he tapaavat Jussin, joka lainaa rahaa työtoveriltaan Åkelta.

Jussi kertoo oman tarinansa. Hän on keskiluokkaisen perheen ainoa ja hemmoteltu lapsi, tuskastunut äitinsä ahdistavaan huolenpitoon ja opettajaisään, joka vetäytyy iltaisin korjaamaan vihkoja. Åken lailla hän on mieltynyt makeaan elämään ja käyttää enemmän rahaa kuin mihin hänellä on varaa. Åke kertoo hänelle oman keinonsa: hän on sellaisessa asemassa että voi "lainata" pankilta ja ottaa Jussin rikoskumppanikseen. Kavallukset jatkuvat kuukausia, kunnes tilintarkastus uhkaa. Peittääkseen vajauksen Åke ja Jussi lainaavat rahaa koronkiskurilta, johtaja Strömmeriltä. Kun heidän on kolmen kuukauden kuluttua maksettava miehelle 700 000 markkaa, Åke esittää suunnitelman ryöstää Waltzer-yhtiön palkkarahat. Jussi myöntyy yritykseen ja ryöstö onnistuu: miehet saavat 40 miljoonaa markkaa ja maksavat Strömmerille.

Poliisi ryhtyy jäljittämään ryöstäjiä auton ja setelien numeroiden perusteella ja ottaa yhteyttä Strömmeriin, joka vaitiolostaan yrittää kiristää kumppanuksilta leijonanosan saaliista. Jussi tulistuu ja tappaa Strömmerin tämän paperiveitsellä. Miehet lavastavat tapauksen ryöstömurhaksi. Strömmeriä tapaamaan tuleva mies näkee kuitenkin heidät porraskäytävässä, havaitsee postiluukusta ruumiin ja hälyttää poliisin. Åke yrittää rauhoittaa hermoilevaa Jussia ja esittää suunnitelman paosta Ranskaan. Hän sopii veneen vuokraamisesta ahvenanmaalaisen laivurin kanssa ja korostaa Jussille, että heidän on seuraavana päivänä mentävä normaalisti työhön.

Poliisin rengas kiristyy: tutkimukset keskittyvät pankkivirkailijoihin ja tietyllä alueella asuviin nuoriin ajokortin omistajiin. Poliisit ilmestyvät pankkiin silminnäkijän seurassa, mutta Åke huomaa heidät ja varoittaa Jussia, joka on paniikin vallassa. Pian silminnäkijä kuitenkin tunnistaa Åken ajokortin valokuvasta. Poliisit saapuvat Åken asunnolle, mutta Åke ja Jussi ovat parhaillaan ullakolla hakemassa merikorttia ja onnistuvat livahtamaan katon kautta viereiseen taloon ja pakoon. Miehet ottavat yhteyttä Ritaan ja kertovat hänelle tilanteen. Tyttö järjestää heidän piilopaikakseen matkoilla olevan tuttavansa asunnon, jonne hänellä on avaimet, ja kertoo haluavansa miesten mukaan pakomatkalle.

Kertomus palaa nykyhetkeen, hermostuneeseen odotukseen pitkän yön kuluessa. Aamulla Rita käy tapaamassa laivuria, joka poliisivalvonnan vuoksi ei uskalla ottaa miehiä rannassa, vaan vasta kauempana merellä. Kolmikko lähtee matkaan Ritan tuttavan moottoriveneellä, mutta merivartiosto tekee hälytyksen, kun vene ei noudata pysähtymismerkkiä. Åke, Jussi ja Rita joutuvat pakenemaan Suomenlinnaan ja piileskelemään kellarikäytävissä. Kun he lähtevät liikkeelle, Åke loukkaa jalkansa, antaa rahat Ritalle ja jää poliisin käsiin. Jussi ja Rita onnistuvat eksyttämään takaa-ajajat, mutta joutuvat yhä ahtaammalle. Rita tunnustaa rakastavansa Jussia, joka taivuttaa tytön antautumaan poliisille. Pimeän tultua Jussi lähtee liikkeelle ja ajautuu ahdistettuna majakkatorniin, mistä hän syöksyy vapaaehtoiseen kuolemaan.

- Suomen kansallisfilmografia 4:n (1992) mukaan.
Aiheet
Tuotanto
Ensi-ilta 31.10.1952
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Kaleva, Kino-Palatsi
Pori: Kino-Palatsi
Tampere: Ilves, Kino-Palatsi
Turku: Kino-Palatsi
Televisioesitykset
MTV1, 29.09.1980, Katsojia: 1 498 000
TV1, 02.04.1991, Katsojia: 377 000
TV1, 07.01.1998, Katsojia: 245 000
YLE TV1, 22.06.2003
YLE TV2, 26.04.2008
YLE TV1, 17.05.2012
YLE TV1, 16.12.2013
YLE TV1, 06.04.2015
Yle TV1, 18.04.2017
Yle TV1, 23.04.2019
Filmikopioiden määrä 8
Muut näytökset ensi-iltakierros, Lahti: Ilves 01.11.1952
ensi-iltakierros, Kuopio: Scala 02.11.1952
ensi-iltakierros, Jyväskylä: Elohuvi 22.11.1952
ensi-iltakierros, Oulu: Aula 21.12.1952
ensi-iltakierros, Vaasa: Ritz 08.01.1953
Kesto
3150 min
Väri mv
Ääni ääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde 1,37:1
Pääsy Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa