Haku

Rakas lurjus

Du kära lymmel (ruotsinkielinen nimi)
Beloved Rascal (englanninkielinen käännösnimi)
Cher coquin (ranskankielinen käännösnimi)
Der Liebe Lümmel (saksankielinen käännösnimi)
Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

 • Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Rakas lurjus

Toivo Särkän ohjaama farssikomedia Rakas Lurjus (1955) perustuu Mika Waltarin samannimiseen näytelmään. Kaksi vannoutunutta poikamiestä, arkistonhoitaja Aapeli Siimes (Edvin Laine) ja insinööri Jussi Siimes (Joel Rinne) joutuvat ottamaan luokseen alivuokralaisen huoneenvuokralautakunnan painostuksesta. Jottei heidän asuntoonsa tulisi naista, ottavat miehet alivuokralaiseksi maisteri Kaino Itkosen (Ansa Ikonen) oletettuaan tämän olevan mies. Tietäen miesten naisvihamielisyyden Kaino naamioituu mieheksi. Miehet kiintyvät Kainoon nopeasti, mutta tällä on kova työ pitää sukupuolensa salassa.

Tallennettuna:
Genre
Ikäraja
S
Näyttelijät
Ansa Ikonen, maisteri Kaino Itkonen
Edvin Laine, arkistonhoitaja Aapeli Siimes
Joel Rinne, insinööri Jussi Siimes
Irja Kuusla, Eedla
Ilmi Parkkari, vaimo huoneenvuokralautakunnan odotushuonessa
Saara Ranin, huoneenvuokralautakunnan jäsen
Paavo Jännes, asessori, Kainon eno
Kullervo Kalske, konstaapeli
Arvo Kuusla, huoneenvuokralautakunnan sihteeri
Matti Kuusla, 1. poika, Norssin 7-luokkalainen
Artturi Laakso, huoneenvuokralautakunnan jäsen
Toivo Lahti, huoneenvuokralautakunnan asiakas
Aarne Laine, yliopettaja
Arvo Lehesmaa, huoneenvuokralautakunnan puheenjohtaja
Pertti Palo, 2. poika, Norssin 7-luokkalainen
Veli Palonen, hurmuri, Norssin 7-luokkalainen
Veikko Sorsakivi, huoneenvuokralautakunnan sihteeri
Kreditoimattomat näyttelijät
Regina Keso, nainen kadulla
Leila Sjöström, hissiin menevä nainen
Antti Ahlström, silmälasipäinen oppilas
Muut tekijät
Mika Waltari, käsikirjoittaja
Pentti Unho, kuva
Armas Vallasvuo, leikkaaja
Björn Korander, äänittäjä
Heikki Aaltoila, musiikki
Aarre Koivisto, lavastaja
Olavi Tuomi, b-kuvaaja
Suomen Filmiteollisuus SF Oy, levittäjä
Europa Vision Oy, levittäjä
Finnkino Oy, levittäjä
VLMedia Oy, levittäjä
Kreditoimattomat
T. J. Särkkä, tuottaja
William Reunanen, naamiointi
Senja Soitso, naamiointi
Vivan Gustafsson, kampaaja
Alf Salin, studiopäällikkö
Leena Valkeala, kuvaussihteeri
Antero Ruuhonen, kamera-assistentti
Arvo Kuusla, järjestäjä
Erkki Tolvanen, kuvausryhmän jäsen
Eka Karppanen, alkutekstit
Heikki Aaltoila, laulujen sanat
Ansa Ikonen, muusikko (laulu)
Tuotantotiedot
Tuotanto
Julkaistu
1955
Alkuteos

Mika Waltari: Rakas lurjus. Kolminäytöksinen farssi. (näytelmä, kantaesitys: Ansa Ikosen, Edvin Laineen ja Joel Rinteen kiertuenäytelmä, Someron Työväentalo 6.7.1947 / Suomen Kansallisteatteri 4.6.1954)

Esitystiedot
Levittäjä
Ensi-ilta
29.04.1955
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Rex, Tuulensuu
Oulu: Bio Kiistola
Tampere: Kino
Turku: Pallas
Filmikopioiden määrä
9
Muut näytökset
 • 30.04.1955 Lahti: Kinema; Pori: Asto ensi-iltakierros
 • 08.05.1955 Vaasa: Kinema ensi-iltakierros
 • 15.05.1955 Kuopio: Puijo ensi-iltakierros
 • 29.05.1955 Jyväskylä: Elohuvi ensi-iltakierros
Televisioesitykset
 • 20.06.1964 STV Katsojia: 1 030 000
 • 12.05.1970 YLE TV1 Katsojia: 1 720 000
 • 14.09.1974 MTV2 Katsojia: 924 000
 • 23.01.1990 YLE TV1 Katsojia: 416 000
 • 19.05.1996 YLE TV2
 • 07.05.2003 YLE TV1
 • 14.05.2005 YLE TV2
 • 29.07.2008 YLE TV2
 • 25.04.2011 YLE TV2
 • 26.04.2011 YLE TV2
 • 28.03.2013 YLE TV1
 • 14.07.2015 YLE TV1
 • 17.11.2016 YLE TV1
 • 02.05.2018 YLE TV1
 • 28.08.2019 YLE TV1
Kuvauspaikat
Ulkokuvat

Helsinki: Töölönkatu, Tykistönkatu

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Sisäkuvat

Helsinki: Suomalainen Normaalilyseo

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Studiot

Helsinki: SF-hallit / B-halli

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Kuvausaika
Maaliskuu 1955 (12 – 13 kuvauspäivää)
Sisältöseloste

Huoneenvuokralautakunta ahdistaa arkistonhoitaja Aapeli Siimestä ottamaan vuokralaisen. Siimes on kärttyisä vanhapoika ja naisvihaaja, joka asuu yhdessä eronneen veljenpoikansa, insinööri Jussi Siimeksen kanssa. Asessori, Aapelin työtoveri, hankkii hänelle vuokralaiseksi "sukulaispoikansa", maisteri Kaino Itkosen, joka itse asiassa on mieheksi pukeutunut nainen. Miehet ottavat Kainon vastaan ristiriitaisin tuntein ja selvittävät tälle naisvihansa perusteita. Kaino esittää rehvakasta nuorukaista ja ajautuu miesten kanssa keskusteluun rakkaudesta, naisen osasta, perinteisistä tehtävistä, miesten ja naisten välisistä biologisista eroista. Jussi kertoo Kainolle avioliittonsa tarinan: vaimo tahtoi aina päinvastaista kuin hän, ja ollessaan sota-aikana lomalla hän yllätti tämän sängystä parhaan ystävänsä kanssa.

Kaino työskentelee auskultanttina: hän joutuu sijaisena opettamaan biologiaa vaikeana pidetylle seitsemännelle luokalle, mutta voittaa suoruudellaan pojat puolelleen. Nämä pyytävät hänet konventtijuhlaan. Tämä aiheuttaa Kainolle ongelmia, sillä hänen on vaihdettava salaa vaatteita. Hänellä on myös vaikeuksia päästä vuokraisännistään eroon ja palata huomaamatta takaisin. Kun Aapeli aamulla menee herättämään Kainoa, hän löytää tyhjästä huoneesta naisen alushameen. Samassa saapuu naisenasuinen Kaino, jota miehet luulevat vuokralaisensa yövieraaksi, kunnes tämä kertoo olevansa Kainon kaksoissisar. Aapeli ja Jussi sotkeutuvat selityksissään, kun Kaino tiukkaa alushameesta ja väittää miesten houkutelleen veljensä huonoon elämään. Jussi yrittää vietellä Kainon, jotta tämän epäluulot "veljeään" kohtaan haihtuisivat, ja etenee niin pitkälle, että saa Kainolta korvapuustin.

Kun Kaino on jälleen palannut miehen osaansa, Jussi pyytää häntä kanssaan lenkille ja yrittää saada hänet puhumaan "sisarestaan", johon hän tunnustaa olevansa rakastunut ja jonka vaikutuksesta hän innostuu sepittämään runoja. Kaino valmistuu ja purkaa sydäntään enolleen asessorille, joka myöntää alkuperäisen juonensa olleen juuri se, että Aapeli ja Jussi pääsisivät naisvihastaan. Aapeli puolestaan lohduttaessaan miehenhahmoista Kainoa suutelee tätä ja hämmentyy syvästi kuvitellessaan olevansa epänormaali. Lääkkeeksi Jussi yllyttää Aapelia suutelemaan ensimmäistä vastaantulevaa naista, joka sattuu olemaan Kaino naisen hahmossaan.

Monien mutkien jälkeen Kaino saa selvitetyksi väärinkäsityksen ja miehet uskomaan, että hän on ollut heidän alivuokralaisensa. Aapeli ja Jussi pyörtävät pyhät puheensa ja tunnustavat itsessään asustavan naisen kaipuun. Kaino ja Jussi tekevät hellän sovinnon, mutta elämänkumppanikseen Kaino hyväksyy Jussin vasta, kun tämä on saanut silmilleen kaikki alussa esittämänsä käsitykset naisista, myöntänyt ne vääriksi ja sanonut nimenomaisesti tahtovansa naimisiin.

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Aiheet
Lehdistöarviot

Näytelmän sovittaminen elokuvaksi herätti huomiota. "Elokuvaa varten - ilmeisesti jonkinlaista liikkuvuutta tuomaan - on tarinaan lisätty joukko pieniä, täysin tarpeettomia syrjähyppyjä, jotka tilapäisesti vievät ehjää kokonaisuutta alaspäin. Niinikään vaikuttavat eräät loppupuolen kohtaukset voimakkaasti suurenneltuina lievästi mauttomilta", arvioi Leo Nordberg (Uusi Suomi 1.5.1955).

"Mutta jos näytelmä olisi toden teolla muunnettu filmiksi, levitetty - mm. kaupunkilaismiljöötä, työpaikkoja ja tuttavapiiriä mukaan kuvaukseen vetäen - siitä olisi voinut tulla todella ratkihauska. Silloin eivät eräät liian lapselliset piirteet päähenkilöissä olisi tulleet tähdennetysti ilmeisiksi ja toisaalta lisää koomillisia tilanteita, mm. alivuokralaistytön naamioleikissä, olisi ollut tarjolla loppumattomiin", tuumi Paula Talaskivi (Helsingin Sanomat 1.5.1955).

Myös I. L-s (Inkeri Lius, Suomen Sosialidemokraatti 1.5.1955) puuttui tarinan ohuuteen: "Tieto, että Rakas lurjus on tehty kahdessa viikossa, ei ilahduta elokuvan katsojaa. Mokoman kiireen vuoksi ei ole ehditty syventyä taustatapahtumien viimeistelyyn. Ja kuitenkin sellaiset vähäpätöisiltä tuntuvat rinnakkaistapahtumat saattavat olla komediassa aivan korvaamattomalla tavalla elähdyttäviä."

Toivo Särkän ohjausta ei juurikaan analysoitu. Sen sijaan näyttelijöistä riitti kirjoitettavaa. "Men de tre skådespelarna, Ansa Ikonen, Joel Rinne och Edvin Laine imponerar, de behärskar sina roller till fulländning och gör det inifrån, finner i varje ögonblick de rätta utrycken", mainitsi B. P-m (Bengt Pihström, Nya Pressen 2.5.1955). Hän kuitenkin huomautti Joel Rinteen välillä eksyvän ylinäyttelemiseen.

"Ansa Ikosen temperamentti, nasevuus ja veikeys kukoistaa parhaimmillaan ja keventää onnistuneesti muuten liian raskaasti dialogille perustuvaa filmiä", M. S. (Maija Savutie, Vapaa Sana 1.5.1955). Paula Talaskivi poimi muutaman mielestään onnistuneen kohtauksen: "[- -] mm. ruuanlaittopuuhissa on aitoa komedian 'vakavuutta' ja Laineen ja Rinteen humalassa oikeaoppista miesten-kesken -tunnelmaa."

Valma Kivitien (Elokuva-Aitta 10/1955) mielestä näyttelijöiden rutiini mahdollisti pitkät otokset. I. L-s näki tavallista pidemmät otokset syynä tapahtumien keveyteen ja helppoon etenemiseen. Pentti Unhon kuvausta hän piti selkeänä. B. P-m kuitenkin kirjoitti: "[- -] kameran är rörlig men kan inte motverka det sega intryck de långa scenerna ger [- -]." "Heikki Aaltoilan musiikin sopisi hiukkasen lennokkaammin ja nimenomaan kepeämmin säestää tapahtumia", mainitsi Juha Nevalainen (Ilta-Sanomat 2.5.1955).

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Taustaa

Maaliskuussa 1955 Toivo Särkkä 64-vuotiaana ohjasi SF-halleilla runsaassa kymmenessä työpäivässä Mika Waltarin aikoinaan Ansa Ikosen, Edvin Laineen ja Joel Rinteen kiertuetta varten kirjoittaman kolmen hengen komedian Rakas lurjus. Elokuvaversiota varten kirjailija lavensi käsikirjoitusta mm. huoneenvuokralautakunnassa tapahtuvalla jaksolla sekä parilla koulumiljööseen sijoitetulla kohtauksella. Nämä Särkkä kuvasi Normaalilyseossa, jota hän itse oli käynyt vuosina 1903-1911. Ulkokohtauksia tarinassa on vain kolme.

Kuvauksia joudutti paitsi se, että näyttelijät osasivat roolinsa täydellisesti ulkoa, myös marraskuussa 1954 SF-halleille hankittu uusi kameravaunu, amerikkalainen tv-dolly. Sen aiempia kameravaunuja monipuolisempi liikuteltavuus mahdollisti kuvausvaiheessa useiden käsikirjoituksen kuvajaossa erilleen merkittyjen kuvien yhdistämisen samaan ottoon. Elokuvan ensi-illan aikoihin laite aiheutti lyhytaikaisen näyttelijälakon. Näyttelijäjärjestöt katsoivat kameravaunun muuttavan näyttelijöiden palkkioiden laskentaperusteita epäedulliseen suuntaan, koska palkkiot maksettiin toteutuneen kuvaluvun perusteella eli sen mukaan kuinka monessa kuvassa näyttelijä esiintyi. Kiista saatiin kuitenkin selvitetyksi viikossa, kun laskentaperusteeksi sovittiin käsikirjoitukseen merkittyjen kuvien määrä.

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Musiikki

1. Tuoll' on mun kultani ("Oi oma lättyni, kun et kypsy jo - -")
Säv. trad.
1) Edvin Laine ja Joel Rinne, hyräily (off), 0' 09".
2) Es. Edvin Laine, hyräily (100 %), 0' 16".


2. "Taas kevät toi nuo pajunkissat - -"
Säv. Heikki Aaltoila, san. Heikki Aaltoila
Es. Ansa Ikonen, laulu, ja tanssiyhtye (playback), 0' 55".


3. "Taitaa tulla, taitaa tulla, noita Säkkijärven poikia, kun hiljainen laulunääni kuuluu - -"
Säv. ja san. trad.
Es. Edvin Laine ja Joel Rinne, laulu, kolmeen kertaan (100 %), yht. 0' 33".

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Tarkastustiedot
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
5615
Tarkastuspäivä
26.04.1955
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
2800 m
Veroluokka
15 %
Ikäraja
K 16
Tarkastamolaji
Näytelmä 1
Osia
5
Tarkastuselin
LTK
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
5615
Tarkastuspäivä
02.05.1955
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
2800 m
Kesto/leikattu
102'
Veroluokka
15 %
Ikäraja
S
Tarkastamolaji
Näytelmä 1
Osia
5
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
5615
Tarkastuspäivä
23.05.1958
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
2800 m
Kesto/leikattu
102'
Veroluokka
VV
Ikäraja
S
Tarkastamolaji
Näytelmä 1
Osia
5
Tarkastusnumero
T-05615
Tarkastuspäivä
22.11.1994
Formaatti
video
Pituus/leikattu
98'14"
Ikäraja
S
Tarkastamolaji
Näytelmä 1
Osia
1
Tarkastuttaja
Europa Vision Oy
Ilmoitus
luokittelu
Tarkastuspäivä
28.03.2013
Kesto/leikattu
01:37:43
Ikäraja
S
Tekniset tiedot
Väri
mv
Ääni
ääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde
1,37:1
Kesto
102 min
Pääsy
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
Kieli
suomi