Kiinni on ja pysyy

Pekan ja Pätkän uusia seikkailuja (alaotsikko)
Sitter fast som... (ruotsinkielinen nimi)
Träskalle och Stumpen på nya äventyr (ruotsinkielinen alaotsikko)
Caught and Held Fast... (englanninkielinen käännösnimi)
Ça y est! (ranskankielinen käännösnimi)
Geschnappt ist geschnappt (saksankielinen käännösnimi)
Kiinni on ja pysyy! (työnimi)
Pekka, Pätkä ja Teräsmies (työnimi)
Teräsmies (työnimi)
Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

 • Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Kiinni on ja pysyy

Armand Lohikosken ohjaamassa, viidennessä Pekka Puupää -elokuvassa Kiinni on ja pysyy (1955) Pekka ja Pätkä (Esa Pakarinen ja Masa Niemi) työskentelevät keksijöinä. Pätkä ottaa vahingossa valokuvan pankkirosvoista (Einari Ketola, Åke Lindman, Arvo Kuusla), jotka ryhtyvät jäljittämään valokuvaajaa. Isännöitsijä Kiivaan (Veikko Linna) entinen sihteeri Soma Koivu (Liisa Taxell) ja konstaapeli Antero Kangas (Tommi Rinne) auttavat Pekkaa ja Pätkää saamaan rosvot kiinni elokuvastudiolla, jossa Pekka toimii Teräsmiehen (Uljas Kandolin) sijaisnäyttelijänä.

Tallennettuna:
Genre
Ikäraja
S
Näyttelijät
Esa Pakarinen, näyttelijä
Masa Niemi, näyttelijä
Liisa Taxell, näyttelijä
Tommi Rinne, näyttelijä
Åke Lindman, näyttelijä
Einari Ketola, näyttelijä
Arvo Kuusla, näyttelijä
Veikko Linna, näyttelijä
Ossi Elstelä, näyttelijä
Thure Bahne, näyttelijä
Martti Seilo, näyttelijä
Uljas Kandolin, näyttelijä
Pentti Irjala, näyttelijä
Matti Aulos, näyttelijä
Bertil Holmström, näyttelijä
Jalmari Parikka, näyttelijä
Anton Soini, näyttelijä
Kreditoimattomat
Pentti Valkeala, näyttelijä
Lasse Saxelin, näyttelijä
Helli Saikkonen, näyttelijä
Paavo Hukkinen, näyttelijä
Mauno Kuusla, näyttelijä
Fanny Cederberg, näyttelijä
Sylva Rossi, näyttelijä
Heikki Kalliokoski, näyttelijä
Sirkka-Liisa Carlstedt, näyttelijä
Nestori Lampi, näyttelijä
Pekka Törnvall, näyttelijä
Pentti Taivainen, näyttelijä
Kauko Kokkonen, näyttelijä
Maila Toivo, näyttelijä
Mikko Sergejeff, näyttelijä
Regina Keso, näyttelijä
Timo Tennosmaa, näyttelijä
Aarre Koivisto, näyttelijä
Kaarlo Wilska, näyttelijä
Olavi Suominen, näyttelijä
Olavi Tuomi, näyttelijä
Antero Ruuhonen, näyttelijä
Hannes Jantunen, näyttelijä
Veikko Mård, näyttelijä
Matti Silvantie, näyttelijä
Heimo Karppinen, näyttelijä
Erkki Tolvanen, näyttelijä
Arttu Suuntala, näyttelijä
Ismo Salin, näyttelijä
Muut tekijät
Reino Helismaa, käsikirjoittaja
Pentti Valkeala, kuvaaja
Elmer Lahti, leikkaaja
Taisto Lindegren, äänittäjä
Toivo Kärki, musiikki
Aarre Koivisto, rakennelmat (lavastus)
Suomen Filmiteollisuus SF Oy, levittäjä
Yleisradio / Tallennemyynti, levittäjä
Yleisradio / Tallennemyynti, levittäjä
Finnkino Oy, levittäjä
VLMedia Oy, levittäjä
Kreditoimattomat
T. J. Särkkä, tuottaja
Olavi Suominen, naamiointi
Vivan Gustafsson, kampaaja
Alf Salin, studiopäällikkö
Sirkka-Liisa Carlstedt, kuvaussihteeri
Lasse Saxelin, järjestäjä
Erkki Tolvanen, kuvausryhmän jäsen
Eka Karppanen, alkutekstit
Reino Helismaa, laulujen sanat
Tuotantotiedot
Tuotanto
Julkaistu
1955
Esitystiedot
Levittäjä
Ensi-ilta
06.05.1955
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Kino-Palatsi
Filmikopioiden määrä
9
Muut näytökset
 • 08.05.1955 Kuopio: Scala ensi-iltakierros
 • 13.05.1955 Lahti: Ilves; Tampere: Kino-Palatsi; Turku: Kino-Palatsi ensi-iltakierros
 • 15.05.1955 Pori: Kino-Palatsi; Vaasa: Ritz ensi-iltakierros
 • 24.08.1955 Oulu: Rio ensi-iltakierros
 • 04.09.1955 Jyväskylä: Salome ensi-iltakierros
Televisioesitykset
 • 24.03.1982 YLE TV1 Katsojia: 1 865 000
 • 20.11.1989 YLE TV2 Katsojia: 519 000
 • 14.09.1993 YLE TV1
 • 29.09.1996 YLE TV2
 • 08.09.2000 YLE TV2
 • 27.10.2004 YLE TV1
 • 06.02.2008 YLE TV2
 • 29.03.2012 YLE TV1
 • 07.03.2014 YLE TV1
 • 02.09.2016 Yle TV1
 • 13.05.2019 YLE TV1
Kuvauspaikat
Ulkokuvat

Helsinki: Eteläranta (hotelli Palacen edusta), Arkadiankatu / Runeberginkatu, Sofiankatu, Liisankatu 14 (SF-hallien piha), Aleksanterinkatu, Vuorikatu

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Sisäkuvat

Helsinki: SF-hallit

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Studiot

Helsinki: SF-hallit

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Kuvausaika
Joulukuu 1954 – tammikuu 1955
Sisältöseloste

Pekka ja Pätkä työskentelevät keksijöinä, kehitteillä ovat parhaillaan pikahiiva ja robotti. Kaverukset panevat robotin leipomaan pullaa pikahiivan avulla: seurauksena on räjähdys samaan aikaan, kun isännöitsijä Kiivas sihteereineen saapuu perimään maksamatonta vuokraa. Kiivas raivostuu, uhkaa Pekkaa ja Pätkää poliisilla ja erottaa samassa puuskassa sihteerinsä Soma Koivun, joka jää kumppanuksille taloudenhoitajaksi.

Pätkä ryhtyy katuvalokuvaajaksi ja tulee sattumalta kuvanneeksi pankkiryöstäjät juuri, kun nämä ovat poistumassa rikospaikalta. Roistot huomaavat asian ja ryhtyvät jäljittämään kuvaajaa saadakseen filmin haltuunsa. Sillä välin konstaapeli Antero Kangas tulee ilmoittamaan, että isännöitsijä Kiivas on määrännyt häädön ja että Pekan ja Pätkän on muutettava kahden viikon kuluttua. Pekka tulee keksineeksi partaa kasvattavan aineen ja särkymättömän lasin yrittäessään keksiä juuri päinvastaista.

Seuraavana aamuna Pekka ja Pätkä huomaavat lehdestä ilmoituksen, jossa etsitään pienikokoista valokuvaajaa. He saapuvat konnien pesäpaikkaan, jolloin nämä tunnistavat välittömästi Pätkän, joka pakenee ulos unohtaen kameransa. Pekan erikoisliima kuitenkin kiinnittää roistot lattiaan, ja Pätkä voi hakea kameransa kaikessa rauhassa, mutta tulee samalla ilmoittaneeksi osoitteensa. Posliinikaupassa Pekka ja Pätkä ryhtyvät esittelemään ainetta, joka tekee lasin särkymättömäksi. Pekka ja Pätkä ehtivät rikkoa tavaraa 6 300 markan arvosta, ennen kuin Antero osuu paikalle ja takaa epätoivoiselle kauppiaalle kaverusten velan.

Yöllä rosvot tulevat varastamaan filmiä, mutta jäävät käsistään kiinni Pekan erikoisliimaan ja joutuvat kävelemään pöytä välissään läpi kaupungin. Aamulla Pekka ja Pätkä lukevat lehdestä, että uudessa Teräsmies-elokuvassa tarvitaan avustajia, ja lähtevät ilmoittautumaan. Sillä välin roistot saapuvat paikalle Soman ollessa siivoamassa. He panevat huoneiston mullin mallin, mutta eivät löydä filmiä. Rosvot saavat kuitenkin selville, minne Pekka ja Pätkä ovat menneet, ja seuraavat perässä.

Studiolla Teräsmiehen esittäjä ei uskaltaudu vaijerin varassa tapahtuvaan ilmalentoon ja Pekka kiinnitetään sijaisnäyttelijäksi. Pätkä puolestaan joutuu oikeiden rosvojen takaa-ajamaksi ja keskelle kuvattavaa kohtausta: kaikki palkataan esittämään elokuvan gangstereita. Teräsmiehen ilmalentoa kuvattaessa Pekka tyrmää konnat, ja Soman paikalle hälyttämä Antero saapuu parahiksi pidättämään heidät. Pekka saa 700 000 markan kiinniottopalkkion, ja Pätkä paljastaa, ettei hänellä ollut filmiä kamerassa, kun hän kuvasi pankin ulkopuolella. Anterolla ei ole käsirautoja mukanaan, mutta Pekka vangitsee konnat yhteen erikoisliimallaan. Soma ja Antero suutelevat: sekin side on kiinni ja pysyy.

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Aiheet
Lehdistöarviot

Camera (Kauko Peltola, Satakunnan Kansa 18.5.1955): "Tietysti on sanottava, että tällaiset filmit ovat kulttuurivaara siinä missä jotkut kamalat sarjakuvatkin, varsinkin lapsille, sillä niiden sisältö ei kyllä kestä minkäänlaista arvostelua juuri lapsia ja opettavaisuutta ajatellen, mutta minkäs teet, kun lapsille ja nuorille sopivia filmejä ei ole, ei kuulemma kannata niiden valmistus. Ja aivan mahdotonta on tietysti toivoa, että Suomen valtio tukisi sellaisten filmien valmistusta esim. apurahoin. Sehän ei käy, sillä valtiolle filmi on olemassa vain verotuksen kohteena ja kaikenlaisten lakien ja rajoitusten koekenttänä."

Palstoilla puitiin jälleen Pekan ja Pätkän sopivuutta lapsille. "Kovaa on suomalaisen elokuvan kamppailu taloudellisia vaikeuksia vastaan, kun tällaisen roskan avulla täytyy nyppiä arvostelukyvyttömiltä lapsilta rahat pois!" totesi "Leo Nordberg (Uusi Suomi 8.5.1955). G. B-s (Greta Brotherus, Hufvudstadsbladet 8.5.1955) kirjoitti: "Barn älskar situationskomik, men det är fel att tro att det grövsta är gott nog åt dem. Putsa stilen en aning, min bäste producent och framför allt, tillhåll regissören att inte slarva så skandalöst med kontinuitet och den filmiska formen i övrigt."

Myös Paula Talaskivi (Helsingin Sanomat 8.5.1955) kaipasi parannusta ohjausotteeseen: "Jos Armand Lohikoski olisi malttanut edes yrittää enemmän henkilöohjausta ja kehittänyt tilanteet 'vakavalla hymyllä', olisivat monet mekastukset naurattaneet ehkä sekä aikuisia että lapsia. Mutta nyt vain ne kohtaukset, joissa esiintyy oikeita näyttelijöitä [- -], kohoavat iloisesti 'todellisiksi'." "Helismaan kirjoittama ja Lohikosken ohjaama Kiinni on ja pysyy ei ole raaka, ei rivosuinen, eikä se näytä varastaneen muilta kuin nimen. Sattumavillen ja hät'hätäläisen työtä se sen sijaan on vieläkin", I. L-s (Inkeri Lius, Suomen Sosialidemokraatti 8.5.1955) tuumi.

Käsikirjoitusta ja ohjausta vertailtiin aikaisempiin Pekka ja Pätkä -elokuviin. "Tällä kertaa Helismaan juttu on edellisiä hauskempi ja intoutuneemmin esitettykin [- -]", huomautti Valma Kivitie (Elokuva-Aitta 10/1955).

"Edellisiin Puupää-filmeihin verrattuna Kiinni on ja pysyy eroaa edukseen vain vauhdikkuutensa johdosta, joskin myös Åke Lindmanin mainio konnan hahmo on luettava elokuvalle melkoiseksi ansioksi", arvioi Nordberg. Keskisuomalaisen Hki:n (Heikki Jylhä, Keskisuomalainen 14.9.1955) mukaan "saisi Fogelin alkuperäisestä ideasta kysymyksessä ollen ottaa mukaan muutamia tunnettavia kommelluksia piirroksista, jotta Pekan ja Pätkän isällekin tehtäisiin kunniaa".

"Esa Pakarinen ja Masa Niemi joutuvat näissä Puupää-ilveilyissä kerran toisensa jälkeen toistamaan itseään, ja kaikki, mikä heissä mahdollisesti on koomikkona yksilöllistä, kuluu ennen pitkää hitaasti mutta varmasti pois", kirjoitti Nordberg. Muista näyttelijöistä totesi Camera: "Parasta filmissä on hyvä roistokopla, Einari Ketola, Arvo Kuusia ja Åke Lindman. Uusi tyttö Liisa Taxell puhuu jäykästi ja konemaisesti, mutta on muuten sipsakan näköinen."

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Taustaa

Neljän Pekka ja Pätkä -elokuvan jälkeen Reino Helismaa oli jo valmis jättämään nämä sankarihahmot. Seuraavan Esa Pakariselle ja Masa Niemelle tarkoittamansa käsikirjoituksen päähenkilöille hän antoikin roolinimet Julius ja Jallu. Tuottaja T. J. Särkkä kuitenkin päätti, ettei suosituista roolihahmoista ollut syytä luopua: niinpä Juliuksesta tuli Pekka Puupää ja Jallusta Pätkä. Justiinaa ei katsottu aiheelliseksi ottaa mukaan lainkaan - hänet näytetään vain seinällä olevassa valokuvassa. Samoin tästä elokuvasta on poissa talonmies Pikkarainen.

Elokuvan nimeksi tuli sen alkuperäinen käsikirjoitusnimi Kiinni on ja pysyy täydennettynä alaotsikolla Pekan ja Pätkän uusia seikkailuja. Kuvausvaiheessa elokuvasta käytettiin työnimeä Teräsmies elokuvastudiojakson Teräsmies-parodian vuoksi. Jaksoon sisältyy myös hyväntahtoinen pilailu työstä SF-halleilla, jossa ohjaajina nähdään Ossi Elstelä ja Thure Bahne, kuvaajina Olavi Tuomi sekä hieman yllättäen lavastaja Aarre Koivisto. Studion seinältä on luettavissa SF:n pääjohtajan usein viljelemä sanonta "Filmaus on sotaa!".

Poikkeuksellisesti elokuva sai ensi-iltansa Suomi-Filmin eikä Adams Filmin ja Mäkelöiden teattereissa, kuten SF-elokuvien kohdalla yleensä oli tapana.

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Musiikki

1. "Soman laulu" ("Vain minulle kuulut sä rakkain - -")
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa
Es. Liisa Taxell, laulu, tanssiyhtye (playback), 0' 55".

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.

Tarkastustiedot
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
5602
Tarkastuspäivä
21.04.1955
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
2150 m
Veroluokka
15 %
Ikäraja
S
Tarkastamolaji
Komedia ja farssi
Osia
4
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
5602
Tarkastuspäivä
23.05.1958
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
2150 m
Kesto/leikattu
79'
Veroluokka
VV
Ikäraja
S
Tarkastamolaji
Komedia ja farssi
Osia
4
Tarkastuselin
VET
Tarkastusnumero
B-5602
Tarkastuspäivä
15.05.2000
Formaatti
VHS
Kesto/leikattu
1:15:00
Ikäraja
S
Tarkastamolaji
Komedia ja farssi
Tarkastuttaja
Yleisradio / Tallennemyynti
Ilmoitus
luokittelu
Tarkastuspäivä
29.02.2016
Kesto/leikattu
01:15:17
Ikäraja
S
Tekniset tiedot
Väri
mv
Ääni
ääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde
1,37:1
Kesto
79 min
Pääsy
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
Kieli
suomi