Finna-hakupalvelussa esiintyy lyhyitä katkoja huoltotoimien takia maanantaina 18.11.2019 klo 18-21 välisenä aikana. Pahoittelemme katkoista aiheutuvaa haittaa.

Ajomies

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Ajomies

Driver (englanninkielinen nimi)

Jarkko T. Laineen ja J-P Passin ohjaama, käsikirjoittama ja kuvaama Ajomies (2013) kertoo raviradan lähtöauton kuljettajan (Matti Laine) ja hänen läheistensä (Veera Degerholm, Elina Ylisuvanto, Tapio Aarre-Ahtio, Raimo O Niemi) myllerrysten täyttämästä kesästä, johon mahtui intohimoa ja tunnelmointia, rakkautta ja kuolemaa, lopputili ja talokauppa sekä valheita ja syyllisyyttä.

Tallennettuna:
Genre
Muut tekijät
Auli Mantila, tuottaja
Jarkko T. Laine, käsikirjoittaja
J-P Passi, käsikirjoittaja
Jarkko T. Laine, kuvaaja
J-P Passi, kuvaaja
Samu Heikkilä, leikkaaja
Kirka Sainio, äänisuunnittelija
Pieta Haavisto, puvustaja
Vera Airaksinen, linjatuottaja
Jussi Rantamäki, linjatuottaja
Ralf Siig, d99
Kosti Lehikoinen, valosuunnittelija
Kimi Seppänen, järjestäjä
Juha Hakanen, äänittäjä
Laura Kuivalainen, äänittäjä
Ville Grönroos, rekvisitööri
Mika Ailasmäki, 1. kamera-assistentti
Jesse Jalonen, 2. kamera-assistentti
Jussi Pellonpää, järjestäjän assistentti
Ville Repo, graafikko
Anni Heikkinen, lastenhoitaja
Heikki Kossi, foley-artisti (H5 Film Sound Oy)
Pietu Korhonen, foley-leikkaus (H5 Film Sound Oy)
Hannu Karppinen, foley-äänitys (H5 Film Sound Oy)
Tuomo Hintikka, vfx-konsultointi (Generator Post Oy)
Tero Ahlfors, vfx-artisti (Generator Post Oy)
Antti Peltoranta, online-editointi (Generator Post Oy)
Pentti Keskimäki, värimäärittely (Generator Post Oy)
Essi Haukkamaa, post-tuottaja (Generator Post Oy)
Pirjo Harmainen, kirjanpitäjä (Rantalainen Oy)
Risto Ekholm, tilintarkastaja (Audit Polar Oy)
H5 Film Sound Oy, foley-studio
Meguru Film Sound Oy, äänistudio
Generator Post Oy, kuvan jälkituotanto
Valofirma Oy, valokalusto
Elokuvayhtiö Oy Aamu Ab, kamerakalusto
P. Mutasen Elokuvakonepaja Oy, kamerakalusto
T:mi Äänikanava, äänityskalusto
Pirkanmaan elokuvakeskus r.y., levittäjä
Näyttelijät
Matti Laine, ajomies
Veera Degerholm, Riikka, ajomiehen vaimo
Elina Ylisuvanto, Mari, ajomiehen pikkuserkku
Raimo O Niemi, Raimo, Marin isä
Tapio Aarre-Ahtio, Luukkonen
Veli Reunanen, hautaustoimiston henkilökuntaa
Tiia Pietilä, hautaustoimiston henkilökuntaa
Pekka Viljanen, Antero, ajomiehen isä, vainaja
Heikki Laine, keilakaveri
Jukka Viikilä, keilakaveri
Saara Perho, työttömyyskassan virkailija
Jorma Markkula, raviradan toiminnanjohtaja
Arja Mäki-Nevala, Marin äiti
Esa Löytömäki, pappi
Tarja Komonen, kiinteistövälittäjä
Timo Väkevä, Luukkosen kalakaveri
Pertti Viinikanoja, automyyjä
Antti Virta, kukkamyyjä
Petri Vilmunen, asunnon ostaja
Outi Sipilä, asunnon ostaja
Avustajat
Liisa Lepola, Markus Harjula, Anniina Aho, Minna Salo, Salme Nummila, Timo Väkevä, Sini Eloranta, Anniina Aho, Emma Koskinen, Raili Saira, Tarja Komonen, Juhani Rasila, Pietu Lievonen, Martti Oksanen, Sulo Järvinen, Marja-Leena Järvinen, Kaisa Laakso, Katariina Pellonpää, Mariette Mehtälä, Mirja Kujamäki, Elmeri Stork, Pirjo Vähä-Herttua, Paula Salo, Anni Haakana, Pia Näppinen, Mari Ranta, Juha Kreivi, Sisko Mustonen, Satu Vaarula, Lotta Torkkel, Lasse Mustonen, Janne Haapiainen, Antti Latva, Tapani Nummila
Sisältöseloste
Pilvenmäen raviradan kolmevitonen ajomies opastaa työhön kolmikymppistä pikkuserkkuaan Maria, jonka isä Raimo toimii lähdönvalvojana. Ajomiehen appiukko, seitsemänkymppinen Luukkonen, huoltaa lähtöautoa; hän opetti aikoinaan vävynsä ajomieheksi.

Ajomiehen isä on juuri kuollut. Opettajavaimonsa Riikan kanssa hän käy hautausurakoitsijan luona sopimassa järjestelyistä. Pariskunta suunnittelee muuttoa Riikan uuden työn myötä Vaasaan.

Mari harjoittelee ajomiehen kanssa lähtöautolla vetoja, kun mies yllättäen suutelee häntä. Mari muistuttaa, että heidän piti lopettaa suhteensa ja suutelee takaisin. Illalla he saunovat mökillä ja viettävät yön yhdessä. Aamulla mies kiirehtii kotimatkalle lähtöä, sillä hänen täytyy tehdä valmisteluja Riikan ja hänen hääpäivän vuoksi. ”Just. Tää tais sitte olla tässä”, Mari sanoo kuultuaan asiasta. ”Niin tää tais vähän niinku olla”, ajomies vastaa. Kotona hän taipuu rakastelemaan vaimonsa kanssa.

Kun Mari ajaa ajomiehen valvonnassa ensimmäisen kilpalähtönsä ja suoriutuu hyvin, mies irtisanoutuu työstään. Hän siivoaa Riikan kanssa taloa myyntikuntoon. Vaimo huomaa, että miehellä ei ole kaikki hyvin. Hän arvelee tämän vaisun olemuksen johtuvan isän kuolemasta ja muutosta, ja pyytää miestään puhumaan asioistaan. Ajomies naamioi tapaamisensa Marin kanssa peli-illaksi kaverien kanssa.

Hautajaistilaisuudessa ajomies ja Maria katselevat toisiaan. Muistopuheessaan pappi luonnehtii hänen isäänsä ja tämän jättämää henkistä perintöä: rehellisyys, vastuuntunto ja oman paikkansa täyttäminen on hyvä malli myös pojalle.

”Mää rakastan sua”, Mari sanoo ajomiehelle, kun he roikkalampun valossa makaavat korjauspuuhissa lähtöauton alla. Mies tuntee samoin ja sanoo, että hänen on pakko kertoa asiasta Riikalle ennen kuin häneltä menee järki. Mari kieltää tekemästä niin.

Kotona Riikka suunnittelee innoissaan muuttoa ja tulevaisuutta, kun mies hautoo keinoa, millä kertoa rakastavansa toista ja haluavansa erota. Pariskunta käy Vaasassa katsomassa kiinteistönvälittäjän kanssa asuntoa. Mies soittaa Marille ja lupaa tapaavansa tätä, vaikka hän muuttaakin yhdessä Riikan kanssa. Luukkonen juttelee radalla aikaansa viettävän ajomiehen kanssa ja arvaa, että tämä on tekemässä valintaa elämänsä suunnasta. Kolmenkymmenen vuoden kuluttua sitä tietää oliko valinta ollut oikea vai väärä, hän sanoo. Kun ajomies tulee kotiin, Mari on auttamassa Riikkaa pakkaamisessa. Kun Riikka hetkeksi poistuu, Mari kapsahtaa itkusilmin miehen kaulaan. Mies vie Marin kotiin.

Ajomies sopii Luukkosen kanssa, että tämä tuuraa häntä, kun hän ja Mari viettävät yhteisen päivän Tampereella. Kotiin palattuaan mies löytää Riikan raivoissaan, sillä Luukkonen ja Raimo ovat joutuneet onnettomuuteen ja sairaalaan. Raimolla on luu poikki ja reikä päässä, mutta Luukkonen joutuu isompaan leikkaukseen. Miehet selittävät kyseessä olleen Luukkosen jäähyväisajo. Ajomies käy katsomassa romuksi mennyttä lähtöautoa. Syyllisyydentunne painaa häntä.

Illalla hän kertoo Riikalle rakkaudestaan Mariin. Vaimo on tyrmistynyt. Mari puolestaan tyrmistyy siitä, että mies paljasti heidän suhteensa. ”Ymmärräksä et tää loppu nyt”, hän sanoo. Kotona Riikka ei puhu miehelle mitään. Ajomies istuu yksin tyhjässä ravintolassa ja herää aamulla raviradan kuuluttajan kopista. Hän on kuitenkin paikalla, kun Riikka esittelee taloa ostajapariskunnalle. Ajomies ja Mari hankkivat vaitonaisina radalle uuden lähetysauton.

”Ei menny ihan putkeen”, Luukkonen sanoo ajomiehelle, kun tämä saapuu sairaalasängyn viereen. ”Ei oikeen mikään menny”, mies vastaa ja kertoo olevansa häpeissään. Turhaan, Luukonen sanoo. Antti kärrää toipilaan parvekkeelle tupakalle. Kotipihalleen hän ehtii juuri kun Riikka on nousemassa muuttoauton kyytiin. Hän antaa Luukkoselle varaamansa kukat vaimolleen.

Raviradalla Mari ilmoittaa ajavansa päivän lähdöt. Ajomies toivottaa menestystä, jää toviksi radan reunaan ja moikkaa Maria tämän ajaessa ohi. Mies kävelee ilta-auringossa poispäin ja hetken näyttää siltä, että hän ehkä hiukan hymyilee.

Teksti: Suomen kansallisfilmografia / Jorma Junttila 2019
Aiheet
Tuotanto
Elokuvayhtiö Oy Aamu Ab
Tuotantokustannukset: 469 129 €
Rahoitus
Suomen elokuvasäätiö SES, tuotantotuki 255 000 €
YLE, yhteistyö
Suomen elokuvasäätiö SES, käsikirjoitustuki 6 000 €
Suomen elokuvasäätiö SES, kehittämistuki 25 000 €
Ensi-ilta06.12.2013
Ensi-iltapaikat
Forssa: Forssan Elävienkuvien teatteri
Helsinki: Kino Engel
Kauhava: PowerPark Magnum Theatre
Kokkola: Bio Rex
Kuopio: Kino Kuvakukko
Lahti: Kino Iiris
Oulu: Studio
Seinäjoki: Matin-Tupa
Sotkamo: Kino Visio
Tampere: Niagara
Televisioesitykset
YLE TV1 [Kotikatsomo], 08.02.2015
YLE TV1 [Kotikatsomo], 09.02.2015
Yle TV1, 25.08.2019
Yle TV1, 26.08.2019
FestivaaliosallistumisetSodankylän elokuvajuhlat Sodankylä, Suomi 2013
Rakkautta & Anarkiaa Helsinki, Suomi 2013
Filmikopioiden määrä9
Kesto
62 min
Väriväri
Ääniääni, Dolby Digital (SRD)
Kuvasuhde1,85:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa