Jalostaja säilöö hyvää ja hyvin

Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Jalostaja säilöö hyvää ja hyvin

Elokuvassa esitellään elintarvikejalosteiden valmistusta Jalostajan tehtaalla.

Tallennettuna:
Genre
Ikäraja
S
Muut tekijät
Jorma Apajalahti, käsikirjoittaja
Vilho Pitkämäki, kuvaaja
Mai-Brit Heljo, puhuja
Oke Jokinen, puhuja
Huhtamäki-yhtymä Oy, levittäjä
Huhtamäki-yhtymä Oy, tilaaja
Tuotantotiedot
Tuotanto
Julkaistu
1956
Esitystiedot
Levittäjä
Sisältöseloste

Marjojen poimintaa ja juuresten keräämistä. Juna kulkee kohti Jalostajan tehdasta.
Lukija: Tämä nykyaikainen tehdas säilöö hyvin sen arvokkaan sadon, minkä lyhyt Pohjolan kesä on kypsyttänyt. Marjoja ja juureksia sekä lihaa tehtaan varastossa, lukija selittää, että tuotteet säilytetään "täysin ravintoarvonsa säilyttäneinä ja tuoreen veroisina tehtaan nykyaikaisissa jäädyttämöissä ja syväjäädyttämöissä". Viljan puintia pellolla. Tehtaan pihalla käsitellään herneitä. Lukija: Herneiden, samoin kuin muidenkin raaka-aineiden hankinta suoritetaan tarkkoja suunnitelmia noudattaen. Jo talvella tehdään viljelijöiden kanssa asianmukaiset hankintasopimukset ja päätetään viljeltävistä lajikkeista. Koneet puhdistavat ja lajittelevat sekä esikypsyttävät herneitä, lukija selittää jalostusprosessia. Lukija: Tällä (esikypsytyksellä) on erittäin suuri merkitys herneen säilymiselle täysin tuoreen veroisena. Valkotakkiset naiset tarkastavat herneitä. Lukija selittää prosessia edelleen. Herneitä purkitetaan ja lämpökäsitellään. Naiset pakkaavat etiketöityjä purkkeja. Lukija: Kun kaikki valmistusvaiheet on läpikäyty, kiinnitetään koneellisesti koko kansan hyvin tuntemat Jalostaja - vihreä herne -etiketit paikoillen. Ne ovat todisteena siitä, että on kysymys todella ensiluokkaisista tuotteista.
Säilyketölkkejä täytetään koneellisesti, lukija kehuu, että ne ovat "sataprosenttisesti ilmatiiviitä". Valkotakkisia ihmisiä töissä laboratoriossa, lukija selittää, että siellä tarkkaillaan koko tehtaan tuotantoa "erilaisin tieteellisin menetelmin". Valkotakkinen nainen työskentelee liukuhihnan ääressä. Naislukija: Jalostaja pyrkii palvelemaan kuluttajia mahdollisimman monipuolisesti. Tässä syntyy pikakeittolevyjä. Niistä perheenemännät saavat nopeasti ja helposti maukkaita liemiruokia. Jalostajan pikakeitot soveltuvat erinomaisesti myös yhden hengen talouksiin ja retkieväiksi. Lähikuva Vihanneskeittopaketista. Marjoja jalostetaan mehuksi ja hilloksi, mieslukija selittää prosessia. Naiset liimaavat etikettejä purkkeihin ja pakkaavat. Lukija: Suuressa tuotantolaitoksessa on koneiden apu välttämätön, mutta myös näppärät kädet ovat jatkuvasti tarpeellisia. Marmeladin valmistusta, tehdaskuvia. Lukija kehuu, että raaka-aineet ovat "aitoja luonnontuotteita". Lihajalosteiden valmistusta. Naislukija: Ruoka- ja lihasäilykkeet ovat saamassa osakseen yhä kasvavaa suosiota. Kehityksen kulku on luonnollinen. Kaikilla aloilla pyritään säästämään aikaa ja vaivoja, myöskin ruuanlaitossa. Tällöin otetaan säilykkeet avuksi. Kalajalosteiden valmistusta, mieslukija kehuu raaka-aineiden tasoa, "parasta mahdollista". Kalajalosteiden pakkausta. Naislukija: Sillihän kuuluu olennaisesti joka aterian alkuun ja säilykkeitä käyttämällä säästyvät perheenemännät ikävältä perkaamiselta. Sinappitynnyri, lukija selittää sinapin valmistusta. Mieslukija: Lisäksi se (sinappi) edistää ruuan sulatusta. Sinappia purkitetaan lasipurkkeihin. Tomaattisoseeseen kiinnitetään etikettejä, lukija kehuu tuotetta. Kuvia erikokoisista purkeista ja varastosta. Lukija selittää jakelusta. Perhe rannalla retkellä syömässä eväitä. Naislukija: Jalostajalla on tarjottavana laaja valikoima oivallisia tuotteita, jotka tekevät ruokailuhetken onnistuneeksi. Kuta enemmän kodeissa käytetään Jalostajan valmisteita, sitä vähemmällä perheenäiti pääsee. Ei huolta säilömisestä eikä kellareitten kunnosta, ei homehtuneita mehuja eikä pilaantuneita hilloja.
Retkellä valmistetaan Jalostajan hernekeittoa, keittiön hellalla Jalostajan keittoa. Nainen kattaa pöytää, mies ja lapset tulevat paikalle. Meslukija kehuu pöydän antimia. Kuvia säilykkeistä ja katetusta pöydästä. Naislukija: Tämän kaiken voi perheenemäntä hankkia mukavasti ja valmistaa vaivattomasti käyttämällä hyväkseen nykyaikaisen säilyketeollisuuden tarjoamia palveluksia. Katetun pöydän ruuat muuttuvat säilyketölkeiksi.

Aiheet
Tarkastustiedot
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
6168
Tarkastuspäivä
21.02.1956
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
300 m
Veroluokka
15 %
Ikäraja
S
Tekniset tiedot
Väri
väri
Ääni
ääni
Kesto
11 min
Pääsy
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
Kieli
suomi